Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Міома матки — що треба знати?

Вона розростається з м'язової та сполучної тканини, може бути в стінці матки, виходити в її порожнину або поширюватися у вигляді вузлів. Іноді вона швидко прогресує і значно збільшується за півроку, іноді — залишається спокійною багато років і не характеризується зростанням і неприємними відчуттями. Але в будь-якому випадку, міому потрібно спостерігати, оскільки в малому відсотку випадків вона здатна до злоякісної зміни.

Прояви міоми матки залежать від багатьох об'єктивних чинників: вік пухлини і жінки, розмір і локалізація. Але найпоширенішим симптомом виступає кровотеча. Вона може бути бути різної інтенсивності, постійною або періодичною, супроводжуватися больовими відчуттями чи ні. Масивні кровотечі сприяють розвитку анемії з усіма супутніми наслідками: почастішання пульсу, слабкість, блідість і сухість шкіри.

Крім того, жінка може помітити порушення роботи кишечника і сечового міхура. На пізніх термінах розвитку міоми може припинитися функція яєчників, про це буде сигналізувати припинення овуляції. Ці процеси збільшують гормональні порушення, ведуть до безпліддя. Випадки настання вагітності при міомі матки не рідкісні, проте ризик невиношування вагітності різко зростає.

Єдиної думки щодо причин виникнення в організмі жінки міоми немає. Однак більшість дослідників цього захворювання вважають її наслідком підвищених гормональних показників, а також генетичної обумовленості.

Але є чітко виявлені чинники, які прискорюють ріст цього пухлинного утворення:

  • системні захворювання організму: ожиріння, цукровий діабет, порушення функції щитоподібної залози, гіпертонія;
  • штучне переривання вагітності, пізні перші пологи;
  • інші захворювання гінекологічної сфери (ендометріоз, хронічні запальні процеси);
  • неправильне харчування, стрес.

На підставі яких даних можна встановити цей діагноз?

У більшості випадків міому виявляє гінеколог під час огляду. Але підтвердити діагноз має висновок УЗД, яке встановлює характеристики утворення: кількість вузлів, розміри, локалізацію. У ряді випадків може знадобитися інформація МРТ-дослідження, в разі, коли неможливо з високою вірогідністю стверджувати про доброякісність утворення, при нетиповому місці розташування.

У разі, коли є вузли, що ростуть в порожнину матки, гінеколог може призначити жінці проведення гістероскопії. Суть методу полягає у введенні в порожнину матки через піхву гістероскопа з виведенням зображення на екран. Крім діагностичної функції, гістероскопія має також і лікувальні можливості — одночасне видалення поліпів, вузлів, забір матеріалу для біопсії.

У чому полягає лікування від міоматозних вузлів?

За відсутності яскраво виражених симптомів і за невеликих розмірів, обирають тактику спостереження. При цьому необхідно виконувати УЗД раз на півроку.

При виборі хірургічного методу використовують малотравматичні малі операції, такі як лапароскопія, гістероскопія.

Як профілактувати міому матки?

Правила дуже прості та належать до обов'язкового збереження жіночого здоров'я:

  • регулярно відвідувати лікаря-гінеколога;
  • стежити за менструальним циклом, у разі збою — своєчасне лікування цієї функції;
  • своєчасне виконання репродуктивної функції;
  • здорове харчування, фізична активність, контроль за системними показниками здоров’я.

Відгуки про лікарів