Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Зайва вага! Виклики та лікування

Сорочан Сергій Володимирович - лікар-хірург клініки Into-Sana, м. Одеса

У наш час ожиріння визнано новою неінфекційною епідемією. Статистика демонструє, що більш ніж 30% жителів планети мають надмірну масу тіла, з них 16,8% становлять жінки і 14,9% — чоловіки, а до 2025 року приблизно половина жінок і більше 40% чоловіків за прогнозами будуть страждати на ожиріння.

Тому одну з головних проблем суспільства і здоров'я — проблему боротьби із зайвою вагою — необхідно усвідомити і вирішувати вже сьогодні.

Спробуємо розібратися в деяких питаннях і зрозуміти: чи є у нас проблеми з вагою, наскільки вони серйозні, і що з цим робити.

Залежно від кількості надмірної ваги вибудовується страт

Як визначити, чи є проблема з вагою?

Кількісним показником надлишку або нестачі ваги є індекс маси тіла (ІМТ).

Згідно зі стандартами ВООЗ, заведено вважати, що перевищення маси тіла на 25% у чоловіків і 35% у жінок у порівнянні з ідеальною вагою вважається ожирінням, що вимагає негайного медичного лікування.

У чому небезпека ожиріння?

Людина з надмірною вагою стає соціально вразливою, навіть якщо на перший погляд здається досить впевненою в собі та успішною. Підсвідомо більшість із нас порівнюють себе з оточенням і хочуть бути привабливими, цікавими та, перш за все, здоровими. Деяким усе ж вдається впоратися з комплексами, нормально спілкуватися і вести активний спосіб життя. Але навіть такі морально сильні люди фактично є обмеженими в русі, мають ряд захворювань, що прогресують із кожним додатковим кілограмом.

Баріатрична і метаболічна хірургія — це галузі медицини, що займаються вивченням причин, лікуванням і профілактикою ожиріння.

З чого почати лікування?

Залежно від кількості надмірної ваги вибудовується стратегія боротьби з ненависними кілограмами. Якщо показник ІМТ менше 30, можна спробувати вирішити проблему самостійно. Насамперед, слід переглянути раціон харчування. Пам'ятайте головне правило: баланс між добовим споживанням калорій і їх витрачанням. Іноді просте зміщення графіка прийому їжі (непереїдання на ніч) і щоденні піші прогулянки не менш ніж півгодини здатні привести вагу в норму.

Якщо показник ІМТ в інтервалі 30–35, у домашніх умовах і власними силами впоратися з проблемою буде досить складно. У таких випадках слід звернутися до дієтолога. Потрібно розуміти, що ІМТ >30 це вже не просто надмірна вага, це хвороба — ожиріння другої стадії. А хвороби потребують лікування. Лікар проаналізує і перегляне повністю раціон, окрім харчових рекомендацій пропише ряд дій, які повинні призвести до поступового зниження ваги. Також важливо проаналізувати і знайти справжні причини, які призвели до ожиріння. Нерідко на прийомі у дієтолога, коли пацієнт думає, що вся справа в переїданні, розкриваються інші причини. Наприклад, проблеми ендокринної системи.

Показник ІМТ > 35 відповідає важкій формі ожиріння. Людина, що живе з такою вагою, вже бореться не просто за гарну фігуру, фактично вона бореться за життя. Навіть чітке дотримання всіх рекомендацій дієтолога не завжди призводить до очікуваного результату, оскільки така маса надмірної ваги робить людину нерухомою, порушена система травлення вимагає все більше їжі. А кількість супутніх ожирінню захворювань просто лякає.

Коли показане хірургічне лікування ожиріння?

Багато хто помилково припускає, що хірургічне лікування ожиріння (баріатрична і метаболічна хірургія) — це фізичне видалення жирових тканин.

Показання до хірургічного лікування ожиріння:

  • Індекс маси тіла (ІМТ) > 40 кг/м² (незалежно від наявності супутніх захворювань);
  • ІМТ > 35 кг/м² за наявності тяжких асоційованих захворювань, на перебіг яких можна впливати шляхом зниження маси тіла, наприклад, цукровий діабет 2 типу.

За тяжких форм ожиріння хірургічні методи є найбільш ефективними.

У клініці INTO-SANA виконуються операції відповідно до рекомендацій Міжнародної асоціації баріатричних і метаболічних хірургів. Ми підтримуємо міжнародні стандарти і протоколи ведення таких хворих. Лікар-хірург визначає тактику лікування, виходячи з особливостей історії хвороби, медичних показань і протипоказань. Вибір операції є спільним рішенням хірурга і пацієнта. Цілі, поставлені перед баріатричними хірургами в Into-Sana, значно ширші, ніж просто знизити масу тіла. Ми повертаємо здоров'я.

Лікарі

Відгуки про лікарів