Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Лікувати розлади кишківника у малюків без консультації лікаря небезпечно

Проблеми з травленням у маленьких дітей виникають доволі часто. Діарея або запор здатні зіпсувати самопочуття, викликати біль у животі. Звертатися до лікаря батьки повинні при будь-яких порушеннях випорожнення у малюка. Адже неспеціаліст може не врахувати тривожні симптоми, не звернути увагу на серйозну патологію, попереджають лікарі клініки Into-Sana.

«Діарею може викликати інфекція або функціональні порушення, - зазначає лікар-педіатр першої категорії, дитячий гастроентеролог клініки Into-Sana Тетяна Сергіївна Поліщук. - Функціональну діарею провокує харчова похибка чи психоемоційні стреси. У такому випадку випорожнення у дитини рідке або кашкоподібне, 2-4 рази на добу, переважно вранці та вдень, без домішку крові або гною».

Функціональна діарея супроводжується болями в животі, здуттям, відчуттям важкості внизу живота.

Інфекційна діарея виникає внаслідок інфікування кишківника дитини хвороботворними мікроорганізмами.

«Зараження відбувається водним, фекально-оральним, харчовим шляхом, - розповідає лікар Into-Sana. - Немиті руки, брудна вода, в тому числі і проковтнута випадково при купанні, зіпсовані або не миті продукти - ось основні причини кишкових інфекцій у дітей».

Симптомами кишкових інфекцій можуть бути повторна блювота, частий пронос (іноді до 10-ти і більше разів на день), біль у животі, підвищення температури.

У всіх випадках діареї дуже важливо вчасно звернутися до лікаря, щоб усунути гостру хірургічну патологію і інфекційний процес в кишківнику.

«Головною небезпекою кишкових інфекцій є зневоднення дитячого організму, - застерігає Тетяна Сергіївна, - коли дитина з проносом втрачає значну кількість рідини, а напитися через блювання не може. У такому випадку без спеціалізованої допомоги не обійтися».

Попередити інфекцію допоможе дотримання елементарних гігієнічних і санітарно-епідемічних правил:

  • пити тільки кип'ячену або мінеральну воду;
  • мити руки перед їжею і після відвідування туалету;
  • не купувати продукти на стихійних ринках, де відсутній санітарний контроль;
  • правильно зберігати продукти і не вживати в їжу прострочені продукти;
  • фрукти, овочі та зелень перед вживанням ретельно мити.

Велике значення має дотримання принципів дієтичного харчування. Діти до шестимісячного віку повинні вигодовуватися тільки грудним молоком, а за його відсутності - адаптованою молочною сумішшю. Дітей до трьох років не можна годувати бульйонами, жирними, гострими і маринованими продуктами, шоколадом, продуктами з харчовими домішками і консервантами. Їжа для малюка повинна готуватися на пару, відварюватися або запікатися.

Інша, не менш неприємна проблема - закріп. Спровокувати його може ранній перехід на змішане або штучне вигодовування, раннє введення підгодовування, недостатня кількість рідини і рослинної клітковини.

«Є так званий умовно-рефлекторний закріп, коли дитина придушує позив на дефекацію поза домом. Такий закріп виникає у сором'язливих дітей в період адаптації до нових умов. Як наслідок, з'являється затвердіння калових мас, травми слизової оболонки прямої кишки і болючість, що, у свою чергу, посилює невротичні порушення. Виникає страх дефекації», - попереджає Тетяна Сергіївна Поліщук.

А ще, закріп може з'явитися на тлі хронічної патології системи травлення, ендокринної та нервової систем, інтоксикацій, безконтрольного вживання деяких ліків. Не варто намагатися самостійно усунути порушення в роботі кишківника у дитини, зробивши йому клізму. Краще вчасно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.

Відгуки про лікарів