Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Лікарі не рекомендують читати у транспорті під час тривалої подорожі

Дискомфорт у дорозі частіше за інших відчувають літні люди і діти. У першому випадку причиною укачування стають проблеми зі здоров'ям, у другому - недосконалість роботи вестибулярного апарату.

Вестибулярний апарат у дітей остаточно формується лише до 12 років. Тому малюків нерідко може укачувати в дорозі. З віком ці проблеми проходять, а поки діти ще маленькі, краще перед мандрівкою використовувати засоби проти укачування.

Перш за все, потрібно розуміти, що укачування - це не хвороба. Якщо немає відчуття «хитання» в стані спокою і «тремтіння» предметів під час руху, то і причин для занепокоєння немає.

Укачування розвивається як наслідок невідповідності інформації, одержуваної мозком від різних органів чуття. Інформація про рух тіла в просторі до людського мозку надходить у вигляді зорових образів, імпульсів від чутливих рецепторів у шкірі і м'язах, і у вигляді імпульсів з вестибулярного апарату. Ці джерела зазвичай доповнюють одне одного. Наприклад, коли людина встає зі стільця, потік інформації від трьох джерел узгоджений, і це не викликає дискомфорту.

По іншому все відбувається, коли читаєш під час руху в транспорті. Вестибулярний апарат засвідчує, що ви рухаєтесь, а зір і чутливі рецептори кажуть, що руху немає, оскільки поза не змінюється і погляд зафіксований на книжці. Виникає сенсорний конфлікт, внаслідок якого організм подає сигнал про порушення. Ось і з'являється дискомфорт, нудота і, можливо, блювота.

Друга причина укачування - надлишок сенсорної інформації. Так, на палубі корабля до людського мозку надходить занадто багато сигналів про хитавицю. У відповідь на рухи опори під ногами, чутливі рецептори інформують мозок про постійну зміну пози. Вестибулярний апарат постійно фіксує переміщення в просторі. Очі також весь час спостерігають синхронні одноманітні рухи.

Щоб уникнути неприємностей в автобусі краще сідати поруч з водієм, а в літаку - біля крила, де коливання і вібрація мінімальні. Щоб не укачувало в наземному транспорті, треба дивитися на горизонт у напрямку руху, а перебуваючи на воді, не затримувати погляд на горизонті, а дивитися на нерухоме небо.

Зараз в аптеках є великий вибір засобів від укачування. Обговоріть з лікарем, якому саме препарату вам варто надати перевагу, оскільки таблетки мають ряд протипоказань і обмежень за віком.

Зменшити неприємні відчуття у дорозі допоможуть м'ятні льодяники, жувальна гумка або вода із соком лимону. Бажано також у транспорті вибирати такі місця, де є доступ свіжого повітря. Небажано подорожувати натще. А ще завжди потрібно налаштовувати себе на позитив і не думати, що подорож обов'язково завершиться погіршенням самопочуття.

Відгуки про лікарів