Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Лікуємо вушка Вашому маляті!

Отит у дитини до 2-х років може дати серйозні ускладнення, якщо його неправильно лікувати. Дотримуйся рекомендацій нашого лікаря-отоларинголога першої категорії Володимира Анатолійовича Прими, та обов'язково звернися до лікаря, який призначить адекватне лікування.

Отит - це запалення середнього вуха - зустрічається однаково часто як у дорослих, так і у дітей. Однак, саме у малюків хвороба супроводжується рядом особливостей, обумовлених анатомічною будовою середнього вуха дитини. Справа в тому, що у маленьких дітей барабанна перетинка товща і міцніша, ніж у дорослих. Вона довше чинить опір тиску гною. В результаті інфекція може піднятися до головного мозку і викликати серйозні ускладнення, усунення яких може довести навіть до оперативного втручання. Щоб не допустити цього, при перших ознаках захворювання не займайся самолікуванням, а звернися до отоларинголога, адже своєчасне і правильне лікування є запорукою одужання.

Не в брову, а в вухо

Найчастіше отит починається раптово, але розпізнати його на початковому етапі іноді досить складно. Якщо мова йде про дитину у віці двох-трьох років, то вона відразу починає скаржитися на біль у вушку, може спостерігатися скрегіт зубів. У крихітки до двох років ознаками початку отиту будуть плач, відмова від їжі, підвищення температури до 40ºС, нудота, блювота, пронос. Немовляті боляче смоктати, воно треться головою об подушку, не може заснути. Можливі також гнійні виділення з вушка. Щоб переконатися, що це саме захворювання вушка, а не інша хвороба, проведи наступний тест: спробуй легенько натиснути на козелок (хрящик, розташований перед вушною раковиною). Якщо малюк у відповідь на твої дії відреагує плачем і почне смикати вушко, значить, вам необхідно звернутися саме до отоларинголога.

Чому воно болить?

Отит може виникнути на тлі загальних інфекцій (кір, коклюш, скарлатина), як ускладнення при ГРВІ. У цьому випадку інфекція потрапляє через лімфу та кров. Вірус грипу також здатний спровокувати запалення: в слуховому проході на барабанній перетинці утворюються пухирці, наповнені кров'ю, які викликають у дитини сильний біль. Іноді хвороба може бути наслідком пошкодження барабанної перетинки (попадання стороннього тіла, необережного очищення), коли інфекція проникає в середнє вухо. Також причиною нездужання можуть бути аденоїди: при частих простудних захворюваннях вони сильно збільшуються в розмірах і перекривають просвіти слухових каналів, це погіршує вентиляцію порожнини середнього вуха і сприяє розвитку отиту. Пам'ятай, що головні «провісники» запалення вуха - слабкий імунітет і переохолодження.

Лікування для вушка

Після консультації отоларинголога і встановлення діагнозу необхідно без зволікання почати терапію, щоб уникнути оперативного втручання. Для лікування малюків до двох років протягом п'яти-семи днів застосовують антибіотики. Доза антибіотика розраховується індивідуально, враховується вага дитини. Для дітей старших антибіотики використовують у тому випадку, коли стан дитини важкий, у вусі сильний біль, а температура тіла вище 38ºС. Але в деяких випадках при своєчасному і правильному лікуванні (під наглядом лікаря) вдається обійтися без антибіотикотерапії.

При необхідності проводиться мірінготомія - розріз барабанної перетинки. В результаті забезпечується вільний відтік гною (або рідини) з порожнини середнього вуха, оскільки розрив барабанної перетинки виникає самостійно рідко. Одразу після цієї процедури стан дитини, як правило, поліпшується. Обов'язково стеж, щоб протягом дня вушка малюка були в теплі. Одягни йому шапочку або хустинку з натуральної тканини. Якщо у крихітки висока температура, обов'язково дай жарознижувальний та знеболюючий препарат. Хворе вушко потрібно кілька разів на день очищати від гною ватною паличкою. Краплі у вухо, що містять спирт, капати протипоказано (за наявності отвору - перфорації), тому що можна пошкодити структуру внутрішнього вуха. Краще вушко зігрівати компресами.

Цілюще тепло

Добре допомагає прогрівання насінням льону. Зший з бавовняної тканини мішечок, наповни його лляним насінням. На сковорідку поклади аркуш паперу і підігрій на ній мішечок, перевертаючи його. Простеж, щоб мішечок не був занадто гарячим, потім приклади його до вушка дитини. Поверх одягни теплу шапочку на 10-15 хвилин. Можна також зробити компрес зі спирту навпіл з водою. Візьми шматок щільної тканини і виріж в центрі отвір для вушка. Тканину змочи у водному розчині спирту (1:1), відіжми і наклади на область вуха. Зверху поклади компресний папір, потім шматок вати. Зав'яжи голову хустинкою. Компрес тримай, поки зберігається тепло (3-4 години). Важливо: якщо у малюка при гнійному отиті тримається висока температура, то будь-які прогрівання і компреси категорично протипоказані!

Наша порада

Якщо ти мама немовляти, то намагайся якомога довше зберегти грудне вигодовування. Дітки, які отримують мамине молочко, більш стійкі до інфекцій і швидше набирають вагу.

Відгуки про лікарів