Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Лазерне контактне дроблення каменів сечових шляхів — гідна альтернатива хірургічним операціям

Небезпека каменів у нирках полягає в ризику розвитку нападів ниркової кольки під час руху каменів по сечовим шляхам. Больові відчуття при цьому настільки сильні, що людині складно стримати стогони і крики. Напад ниркової кольки може тривати кілька днів. При закупорці сечоводу каменем розвивається гідронефроз нирки (збільшення органу в розмірах через порушений відтік сечі) та запалення.

Протягом довгих років єдиним нехірургічним способом позбавлення від каменів у нирках була дистанційна літотрипсія. Суть методу полягає в фокусуванні акустичної ударної хвилі в точці розташування каменю. Під її впливом камінь розбивається на фрагменти, які потім самостійно виводяться. Незручністю цього методу є необхідність перебування в стаціонарі не менше 5 днів, тому що після процедури відбувається виведення фрагментів, що супроводжується больовим синдромом (нирковою колькою). У деяких випадках цей період розтягується до одного місяця. У тих ситуаціях, коли фрагменти каменя не виходять самостійно і призводять до перекриття сечоводу, доводиться вдаватися до катетеризації сечоводу, ендоскопічного видалення залишків, встановлення катетера для відводу сечі безпосередньо з нирки. Імовірність цих ускладнень пояснює наявність обмеження за розміром каменю, при якому цей метод застосовується. При розмірах каменю більше трьох сантиметрів ризик великих уламків, здатних викликати ускладнення, занадто високий. У цьому випадку традиційно застосовувалося хірургічне видалення конкременту.

Ще одним обмеженням дистанційної літотрипсії є те, що її ефективність залежить від хімічного складу каменю.

Сучасні методи лікування сечокам'яної хвороби

Сьогодні зусилля лікарів-урологів прикуті до технологій малоінвазивного безопераційного видалення каменів з сечових шляхів з мінімальним ризиком розвитку ускладнень. Найефективнішим наразі є метод лазерної контактної літотрипсії, в основі якого дроблення каменів за допомогою лазерної енергії.

Під час цієї процедури мініатюрні інструменти проводять через природні отвори(сечовипускальний канал) безпосередньо до каменя, до якого підводиться лазерне волокно. Ймовірність ушкодження при цьому нирки або сечоводу відсутня, оскільки все відбувається під зоровим контролем. Потужності лазерної енергії достатньо для дроблення будь-якого каменю, будь-якої щільності та будь-якого хімічного складу, на відміну від дистанційного ультразвукового дроблення, яке ефективне далеко не при всіх каменях. Імовірність позбавлення від каменів до 10 мм перевищує 95%.

Під впливом лазера камінь розбивається в пил, що дозволяє уникнути всіх ускладнень, характерних для інших видів літотрипсії. В результаті цієї переваги пацієнт не відчуває болю після процедури, виключена ймовірність пошкодження уламками каменю тканин нирки і сечоводу. Отже, принципово знижується ймовірність розвитку запальних ускладнень, повторних хірургічних втручань, а також тривалість перебування в стаціонарі.

Лазерна літотрипсія в клініці INTO-SANA: в нашій клініці процедура контактного дроблення сечових каменів проводиться в умовах урологічного відділення під загальним знеболенням, після неї пацієнт через 24 години може бути виписаний додому.

На жаль, сьогодні немає ліків, які б захистили нас від утворення каменя або гарантовано його розчинили. Нові лазерні технології є хорошим рішенням для сучасної людини, якій ніколи хворіти. Втручання одного дня стають реальністю.

Переваги контактної лазерної літотрипсії

  1. Ефективна при всіх видах каменів, незалежно від їхнього розміру та хімічного складу.
  2. Відсутній ризик розвитку ускладнень, пов'язаних з відходженням уламків каменів після процедури.
  3. Перебування в стаціонарі після маніпуляції 24 години.



Любчак O.М.,
к.м.н., лікар-уролог вищої категорії,
завідувач відділення урології та гінекології Into-Sana

Відгуки про лікарів