Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Шкірні інфекції у дітей

Невеликі цятки або висипання на шкірі дитини можуть бути симптомом інфекційного захворювання. Не залишайте їх без уваги! Малюк протягом дня контактує з оточуючими предметами незліченну кількість разів. Деякі контакти запам'ятовуються особливо міцно, так як в буквальному сенсі залишають сліди на шкірі.

Лишай

Шкіра і шерсть деяких домашніх вихованців може бути уражена особливим грибком - збудником стригучого лишаю. Іноді інфекція передається від людини (частіше від дитини). Захворювання може виникнути не відразу, іноді проходить кілька місяців після контакту. Хвороба зазвичай не відбивається на загальному стані малюка і виявляється лише ураженням шкіри і волосистої частини голови: з'являється зудить рожеве або червонувате плямочка з валиком по периферії. В середині плями добре помітно лущення. Поразка волосистої частини голови зазвичай супроводжується порідіння волосся і обламуванням їх біля основи.

Короста

Збудник цього недугу - коростяний внутрішньошкірний кліщ, джерело зараження - тільки людина: короста ніколи не передається від тварин. Вірогідність зараження підвищується при тривалому контакті з хворою людиною або його постільними речами. У міському транспорті та в поїздах теоретично заразитися можна, але ризик не дуже високий. Захворювання проявляється приблизно через два тижні після зараження сильно зудять (особливо в нічний час) висипаннями по всьому тілу. Висип у діток раннього віку має свої особливості: вона швидко поширюється по всьому тілу і часто ускладнюється запаленням по типу пиодермий.

Псевдосаркоптоз

Ще один вид корости - псевдосаркоптоз - передається людині від собак, рідше від кішок і овець. Прояви практично такі ж, як і у корости, але хворий при цьому не здатний заразити інших людей. Хвороба в більшості випадків не потребує лікування і проходить самостійно після припинення контакту з хворою твариною.

Піодермії

Піодермія - це гнійне запальне захворювання шкіри. Збудниками хвороби є стафілокок, стрептокок, клебсієла, протей і т.д. Багато з цих мікроорганізмів мешкають на нашій шкірі і зазвичай не становлять небезпеки для дорослої людини. Однак особливості місцевого імунітету дитини, будова його шкіри і схильність до різного роду микротравмам створюють підвищений ризик інфікування пиодермией. Захворювання виникає після контакту з хворими людьми або з носіями патогенних мікроорганізмів. Особливо вразливі діти перших місяців життя. Типові прояви піодермії - це ділянки яскравого почервоніння на шкірі або висипань по типу бульбашок, заповнених прозорим або гнійним вмістом. Нерідко піодермії супроводжуються підйомом температури і загальним нездужанням.

Головне - профілактика!

Міцний імунітет - це перший (тобто найбільш значимий) фактор, що захищає малюка від хвороби. Подумайте: чи достатньо уваги ви приділяєте зміцненню імунітету дитини? На другому місці серед заходів профілактики шкірних недуг - правила особистої гігієни. Не нехтуйте ними!

Увага! Навіть поодинокі гнійники або фурункули (чиряки) потребують нагляду лікаря. Запальні елементи можуть поширюватися по всьому тілу і обтяжувати стан дитини. Категорично заборонено видавлювати або гріти гнійники!

Принципи лікування

Пам'ятайте: самолікування лише посилює проблему! Зверніться до дитячого дерматолога. Напередодні візиту не наносите на елементи висипки антисептики з барвниками, наприклад, зеленку або фукорцин - це ускладнює діагностику. При стригучий лишай висип обробляють 2-5% розчином йоду і змазують спеціальної протигрибковою маззю. При корості важливо використовувати місцеві засоби згідно інструкції: наприклад, деякі з них втираються в шкіру в вечірній час. Відмовтеся про експериментів зі здоров'ям дитини, використовуючи «народні засоби» типу бензину і гасу. Сучасна медицина пропонує більш ефективні та безпечні препарати. Піодермії лікуються комплексно: шляхом зміцнення імунітету, використанням місцевих антибактеріальних примочок і пов'язок (при необхідності), а також антибіотиків. Пам'ятайте: лікування повинен почати доктор!

Іноді навіть доктору нелегко поставити діагноз, орієнтуючись тільки на зовнішній вигляд висипань на шкірі. Чи не посилюйте проблему, займаючись самолікуванням! Це може дорого обійтися дитині.

Відгуки про лікарів