Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Сонячні опіки або безпечна засмага - поради дерматолога

Шкіра після засмаги потребує особливого догляду. Тому, коли літо залишається позаду, у красунь клопоту по догляду за зовнішністю не менше, особливо у тих, хто належить до великих любителів позасмагати під літніми променями сонця. Про те, якого догляду потребує шкіра після засмаги, розповіла дитячий і дорослий лікар-дерматовенеролог, лікар медичних центрів Into-Sana Андріана Андріївна Дехтярчук.

Як доглядати за шкірою після відпочинку на морі/річці, після рясних сонячних ванн?

Рясні сонячні ванни часто зневоднюють шкіру, роблять її сухою, подразненою, вона вимагає м'якого догляду: очищення (крем-гелі для вмивання, жодних скрабуючих частинок, що можуть порушувати цілісність епідермісу), зволожуючі креми з алое вера, Д-пантенолом.

Чи підходять для першої допомоги домашні засоби - терта картопля, сметана або кефір, аптечні засоби на основі олії (обліпихи або оливи). Яким засобам віддати перевагу?

При сонячних опіках краще не застосовувати харчові продукти (картопля, сметана, кефір), оскільки вони містять білки, що, потрапляючи на пошкоджену сонцем шкіру, можуть лише сприяти приєднанню вторинної інфекції на місці опіку, тобто - діяти як живильне середовище.

Засоби на основі олії також краще не застосовувати, оскільки вони забивають пори, створюють на поверхні шкіри водонепроникну плівку, що перешкоджає волого-і повітрообміну, шкіра, таким чином, гірше "дихає".

Що треба, щоб відновити шкіру після сонячних опіків? Чи допоможуть косметичні засоби (типу молочка після засмаги), або потрібен пантенол?

Якщо шкіра після перебування на сонці без ознак сонячних опіків (почервоніння, свербіж, пухирі), то в якості постсонячного догляду цілком достатньо молочка для тіла після засмаги. Якщо ж Ви, все-таки «обпеклися» - краще застосовувати вологі пов'язки з прохолодною кип'яченою водою, наносити аерозолі або креми на основі пантенолу, що заспокоять шкіру і знімуть запалення.

Приємного і безпечного відпочинку!