Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Контрацепція "на всі випадки життя"

Контрацептиви, а саме так називаються засоби обману природи, відомі людству з незапам'ятних часів. Лікар-гінеколог Корх Наталія Вікторівна пропонує до уваги читачів свою статтю про методи контрацепції, їх різницю та властивості. Почнемо з кількох відомих фактів використання контрацептивних засобів з історії.

Індіанці Південної Америки і деякі африканські народності ще в минулі часи утримувалися від статевих актів у визначені дні. У Стародавньому Єгипті застосовували тампони з бавовни, просочені медом і крокодиловим калом, Аристотель рекомендував промивання піхви власною сечею, а в гробниці єгипетського фараона Тутонхамона знайдено презерватив багаторазового використання.

Ще в давнину питання контрацепції було дуже актуальним, а в двадцять першому столітті й поготів. Сучасний ритм життя вимагає від нас відповідально підійти до цього питання.

У наші дні медицина різко просунулася вперед в питаннях контрацепції і пропонує величезний асортимент протизаплідних засобів на всі випадки життя. Як вибрати?

При виборі способу контрацепції необхідно враховувати різні критерії:

  • ефективність;
  • надійність;
  • безпеку для кожної конкретної пацієнтки;
  • оборотність методу;
  • доступність;
  • побічні дії;
  • неконтрацептивні ефекти;
  • вартість;
  • інші критерії, в тому числі й особистого характеру.

Особисте ставлення пацієнтки до методу, ставлення статевого партнера, зручність використання - усе це має важливе значення для вибору способу контрацепції.

Для кращого розуміння розділимо всі засоби на більш надійні і менш надійні. Надійність - це вірогідність не завагітніти протягом року, якщо постійно і правильно застосовувати обраний засіб контрацепції.

До надійних засобів контрацепії віднесемо застосування гормональних засобів та хірургічну стерилізацію, як чоловічу так і жіночу. Але тут слід одразу звернути увагу на те, що хірургічна стерилізація є необоротним методом контрацепції. Тому до неї можуть вдатися подружні пари, що не мають репродуктивних планів на майбутнє, або вже мають малюків.

Гормональна контрацепція (КОК - комбіновані оральні контрацептиви) є найпопулярнішою у наш час, і на те є свої причини. Застосування гормональних контрацептивів при їх беззаперечній надійності має широкий спектр позитивних ефектів. Вони можуть використовуватися жінками різного віку, аж до настання менопаузи. Суть методу полягає у блокуванні овуляції за допомогою гормонів.

Так при тривалому прийомі КОК:

  • знижується відносний ризик розвитку раку ендометрію, доброякісних і злоякісних новоутворень яйників, молочних залоз;
  • КОКи оберігають жінку від розвитку гострих запальних захворювань органів малого тазу;
  • забезпечують лікувальний ефект при рясних менструаціях, анеміях;
  • також не можна забувати про прекрасний косметичний ефект цих засобів контрацепції: вони відмінно впливають на стан шкіри та волосся, адже кожна жінка прагне бути красивою.

За відсутності будь-яких специфічних проблем, контрацептивні методи не вимагають додаткового обстеження пацієнтки перед початком їх використання. Мікро і низькодозовані гормональні таблетки можуть використовувати жінки при наявності екстрагенітальних захворювань, попередньо пройшовши обстеження.

При виборі засобу маємо пам'ятати про те, що застосування гормональної контрацепції не захищає від інфекцій, що передаються статевим шляхом.

До надійних гормональних засобів контрацепції віднесемо внутрішньоматкові спіралі (ВМС), що продукують гормони і звичайні ін'єкції гормонів. Скажу про те, що їх краще використовувати жінкам, котрі вже народжували. Оборотність таких засобів контрацепції займає від 4 міс до 1,5 років.

Бар'єрні методи контрацепції (презерватив, звичайні ВМС, мазі, свічки, вагінальні креми) є менш надійними, однак і у них є свої переваги й недоліки. Найважливішим неконтрацептивним ефектом бар'єрних методів є захист від захворювань, що передаються статевим шляхом. Бар'єрні методи забезпечують профілактику захворювань шийки матки у т. ч. злоякісних новоутворень, у розвитку яких важливе значення має вірусна інфекція - вірус папіломи людини (ВПЛ).

Використання календарного методу можливе при регулярному менструальному циклі, проте його надійність також під сумнівом. Цей спосіб контрацепції полягає у відсутності статевого життя в «небезпечний період».

Але в житті трапляється всіляке: можна пропустити прийом таблетки, використовуючи надійні КОКи, можна помилитися у використанні інших контрацептивів, зазнати невдачі із застосуванням презерватива, і нарешті, у разі сексуального насильства. У таких життєвих ситуаціях на допомогу приходить екстрена контрацепція. У разі незапланованої вагітності в результаті незахищеного статевого акту необхідно якомога швидше вжити заходів щодо екстреної контрацепції. Препарати екстреної контрацепції - це гормональні засоби, що не дають заплідненій яйцеклітині імплантуватися в матку. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, екстрена контрацепція має бути застосована не пізніше 72 годин після статевого акту, а також не має бути регулярним методом.

Сучасна жінка при наявності такого різноманіття засобів контрацепції може з легкістю планувати своє життя, вчитися, робити кар'єру, виходити заміж, народжувати бажаних дітей і при цьому бути здоровою і красивою. Однак допомогти у виборі засобу контрацепції конкретній жінці має лікар.

Відгуки про лікарів