Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Коли вага дитини — привід для хвилювання

Стрункі (іншими словами — худі) діти

У низької ваги може бути різне коріння. І його потрібно добре розуміти.

По-перше, це генетика. Якщо в сім'ї всі покоління вирізняються легкою та стрункою статурою, то не чекайте, що дитина буде іншою. Вона потребує невеликої кількості їжі, їжа не викликає у неї великого інтересу.

По-друге, дитина може бути худою і мати поганий апетит через те, що близькі намагаються її нагодувати за будь-яку ціну. Це викликає у дитини протест і відсутність природного, самостійного апетиту.

По-третє, дитячий апетит і, як наслідок, набір ваги може страждати через психоемоційну напругу. Як, втім, це відбувається і з нами, дорослими.

І остання, але, проте, найбільш тривожна підстава для низької ваги — це тривалі хвороби. Тому, якщо ваша дитина різко або повільно, але в значній мірі втрачає вагу, вона повинна пройти ретельне обстеження, причому негайно. Це можуть бути пухлини, цукровий діабет або психологічні дисфункції у дитини, а також нав'язливі стани багатьох підлітків з приводу своєї ваги.

Худа дитина повинна регулярно проходити медичні огляди. Після отримання результатів і виключення медичних підстав для втрати ваги, необхідно прищепити режим правильного харчування:
  • чітко встановлений час для основних прийомів їжі;
  • ні «перекусам» між основними прийомами їжі;
  • тривалі прогулянки та фізичні ігри на свіжому повітрі;
  • готувати їжу спільно з дитиною;
  • вибирати в раціон не тільки поживні, а й красиві страви — їжа повинна викликати цікавість, пробуджувати в дитини інтерес.

І пам'ятайте, що худою може бути і здорова дитина з прекрасним апетитом. Якщо вага дитини вирізняється стабільним приростом, її характер веселий і вона проявляє жвавий інтерес до навколишнього світу, у вас немає жодних приводів для занепокоєння.

Діти з надмірною вагою

Ми вже говорили про спадковість. Тут теж справедливе це твердження. Якщо обоє батьків все життя борються із зайвою вагою, можна передбачити повноту дитини з вірогідністю 80%. Але є фактори, які піддаються корекції — гіподинамія, нераціональне харчування, відсутність режиму праці та відпочинку. Стрес також іноді є причиною надмірної ваги. Солодка та калорійна їжа, забезпечуючи отримання задоволення, компенсує хвилювання, які відчуває дитина.

У деяких випадках дитина починає повніти під час статевого дозрівання. У цей час організм посилено зростає. Дитина починає споживати більше їжі, що не завжди відповідає реальним витратам енергії організмом. Виникає дисбаланс, і як наслідок — набір зайвої ваги.

В нормі у хлопчиків у віці 14–15 років щорічне збільшення ваги підвищується до 3–5 кг, а до 16–17 років сягає 5,5–8 кг. У дівчаток це посилення наростання маси тіла проявляється раніше. У віці 9–12 років у них щорічні прибавки ваги сягають 2,5–4,5 кг, у 13–15 років — до 5–8 кг. До 16–17 років приріст маси тіла у дівчаток сповільнюється.

Для дитини зайва вага, так само як і для дорослого, може бути причиною душевного дискомфорту. До того ж, у дитячих колективах ніхто не соромиться вказувати на проблеми з зовнішністю. Тому дитина може відчувати підвищене психологічне напруження. А воно, зазвичай, тягне за собою «заїдання», а значить, прогресування набору ваги.

Як впоратися з цією ситуацією?

Низькокалорійна дієта плюс підвищене фізичне навантаження. Але не тільки для дитини, а для всієї родини. Тому що свідомість наших молодших не така сильна, як у дорослих. Потрібно в цьому надати їм допомогу — показати приклад і виключити спокуси.

Припиніть купувати солодощі. Перейдіть на свіжі фрукти замість висококалорійних десертів. Їжте в основних стравах більше овочів, каш і бобових. І ви не будете сидіти на дієті, ви почнете разом зі своєю дитиною раціонально харчуватися.

Правило створення батьками здорового прикладу працює і щодо гіподинамії. Катайтеся разом з дітьми на велосипедах, ходіть у піші походи замість того, щоб давати їм в руки планшети і звільняти собі час для своїх справ.

Розумним темпом зниження ваги є втрата близько 400 г на тиждень.

Але якщо дотримання всіх перелічених вище рекомендацій не дає результатів протягом півроку, то необхідна допомога фахівця.

Відгуки про лікарів