Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Кліщ може заразити небезпечною інфекцією

З року в рік в Україні фіксується збільшення кількості випадків укусів кліщів. Однією з причин є недостатня обробка міських лісопарків речовинами, що відлякують кліщів. Особливо небезпечним є те, що іксодові кліщі можуть переносити такі небезпечні захворювання як бореліоз та кліщовий енцефаліт. Щорічно в Україні фіксується значна кількість випадків цих захворювань.

Кліщі з сімейства іксодових є кровоссальними паразитами теплокровних тварин (у тому числі людини) і здатні переносити збудників кліщового енцефаліту і бореліозу (хвороби Лайма). Варто пам'ятати, що за відсутності адекватного лікування ці захворювання можуть призводити до серйозних наслідків для здоров'я.

Оскільки вплинути на чисельність кліщів у навколишньому середовищі ми не можемо, слід подбати про власну безпеку і звести до мінімуму ймовірність укусу, відзначають фахівці клініки Into-Sana.

«Щоб уберегтися від укусів кліщів, необхідно дотримуватися деяких запобіжних заходів, - зазначає лікар-дерматолог клініки Into-Sana» Андріана Дехтярчук. - По-перше, коли ви відправляєтеся на пікнік до парку або на прогулянку до лісу, не забудьте прихопити з собою головні убори (кепки, панами, косинки), а також легкий закритий одяг з довгими рукавами і штанинами. Після прогулянки огляньте себе і ваших супутників на предмет наявності кліщів. Особливо ретельно оглядайте ділянки тіла, вкриті волоссям».

Вирушаючи на природу, користуйтеся репелентами - засобами, що відлякують кліщів, в основі яких є речовина перметрін і його аналоги. Ще одна категорія сильнодіючих спреїв містить ДЕТА (Діетілтолуамід), але наносити їх рекомендується тільки поверх одягу.

«Хочу попередити мам, що поширені репеленти для захисту дітей від комарів не відлякують кліщів, тому що в них занадто низький рівень вмісту ДЕТА», - застерігає Андріана Дехтярчук.

Якщо кліщ все-таки вкусив, необхідно якомога швидше звернутися до хірурга для безпечного, а, головне, повного видалення кліща. Якщо такої можливості немає, можна спробувати витягти кліща самостійно. З цією метою слід підчепити головку (не черевце!) комахи петелькою нитки і, розгойдуючи з боку в бік, підтягувати вгору. Можна ще спробувати витягнути кліща пінцетом з широкими кінцями, виконуючи кругові рухи (викручуючи його). Важливо не розірвати кліща, інакше витягти зі шкіри шматочки потужних щелеп буде складно. Місце укусу треба обробити антисептиком (підійдуть спирт, йод) і, за першої можливості, прийти на консультацію до дерматолога, інфекціоніста або хірурга. Їх завдання: переконатися, що кліщ не передав людині інфекцію, а в разі зараження - своєчасно призначити лікування.

Відгуки про лікарів