Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Які захворювання можна визначити за станом язика дитини?

Відомо, що на язиці є зони — проекції внутрішніх органів людини. Як за станом язика можна охарактеризувати стан організму?

Дійсно, язик — показник загального стану організму. За тим, у якому стані язик, можна сказати, в якому стані весь організм. Розглянемо найбільш поширені клінічні випадки.

Білий наліт на язиці. Говорить про те, що в організмі дитини наявна хронічна інтоксикація, тобто якесь хронічне захворювання, найчастіше пов'язане зі шлунково-кишковим трактом. Часто буває так, що білі плями займають якусь одну із зон: кінчик язика, праву або ліву його сторону. Знаючи про проекції органів на зони язика, досвідчений лікар може припустити, з чим пов'язані такі зміни зовнішнього вигляду язика.

Географічний язик. Поверхня язика нагадує географічну карту. Язик нібито розкреслений, також наявний білий наліт. Часто це пов'язують з лямбліозом у дітей.

На язиці є відбитки зубів. Це характеризує порушення роботи кишечника: ентероколіт, дисбактеріоз тощо

Жовтий, жовто-коричневий наліт. Пов'язаний з порушенням функції жовчовивідних шляхів. У цьому випадку необхідна консультація гастроентеролога, особливо якщо наліт з'являється зранку.

Малиновий язик. Також є діагностичним у дитячій практиці. Блискучий язик яскраво-малинового кольору поряд з ангіною і деякими іншими симптомами є ознакою скарлатини у дитини.

Білий сирнистий наліт на язиці. Багато мам спостерігали у дітей такий наліт при «молочниці», тобто кандидозі порожнини рота. Такий наліт виникає і на язиці, і на яснах, і на щоках. Кандидоз викликається дріжжеподібним грибком.

Бувають й інші зміни кольору і форми язика. Фіолетовий язик пов'язаний із проблемами крові. Блакитний наліт буває при тифі, дизентерії та інших серйозних захворюваннях, які, на щастя, не часто трапляються. Потовщення язика, коли здається, ніби він набряк і не поміщається в роті, говорить про проблеми зі щитоподібною залозою. Це привід проконсультуватися в ендокринолога. Білі та червоні виразки виразки на язиці можуть говорити про вірусну інфекцію (наприклад, герпес) або грибкову інфекцію. В цьому випадку потрібно звернутися до лікаря-педіатра, який розповість, як правильно ці виразки обробляти, а також порекомендує додаткове обстеження, щоб з'ясувати причину утворення виразок.

Догляд за язиком

Якого б кольору не був наліт на язиці, його потрібно видаляти. Отже, потрібно стежити за станом не тільки зубів дитини, а і язика. Можна очищати язик щіточкою разом з чищенням зубів.

Якщо язик дитини просто обкладений нальотом, і на ньому немає ніяких явних ран або виразок, то протягом декількох днів поспостерігайте за станом язика, при цьому дотримуючись гігієнічного догляду, про який йдеться вище. Якщо протягом декількох днів картина не змінюється, покажіться педіатру або гастроентерологу. Якщо на язиці з'явилися виразки, що супроводжуються аналогічними змінами на яснах або на щоках, то це привід якомога швидше звернутися до лікаря. Також не слід відкладати похід до лікаря, якщо язик став яскраво-червоного кольору або на ньому з'явився білий сирнистий наліт.

Відгуки про лікарів