Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Які лікарі та медикаменти допоможуть кинути палити

Щороку 31 травня у всіх країнах світу проводиться День без тютюну (World No Tobacco Day), який вперше був відзначений ще у 1988 році, завдяки ініціативі Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

Про важливість боротьби зі шкідливою звичкою багато років говорять всі представники медицини, адже паління викликає цілий ряд складних захворювань, а також істотно погіршує перебіг багатьох хвороб.

Загальновідомо, що паління пов'язане не тільки з істотною втратою як часу, так і грошей. Це також головна причина зниження переносимості фізичних навантажень, погіршення кольору обличчя та зубів, неприємного запаху від волосся та з рота, — розповідає Еліна Бережна, завідувачка поліклінікою INTO-SANA. — Багато курців підсвідомо не проти позбутися неприємної залежності, адже і для них вона пов'язана з багатьма негативними явищами».

Статистика стверджує, що через наслідки паління кожні шість секунд у світі помирає одна людина. Сьогодні сигарета вже не є підтвердженням успіху і благополуччя її власника, мода на паління минула в усьому розвиненому світі. Згубна звичка часто свідчить про те, що курець має низький рівень психоемоційної стійкості та має проблеми психологічного характеру Також паління призводить до таких найважчих наслідків, як рак гортані та шлунка, ішемічна хвороба серця, інфаркт, інсульт та ін.

«Курцеві необхідно постійно контролювати стан свого організму і щорічно проходити ряд досліджень: загальний аналіз крові, ліпідограму, онкомаркери, електрокардіографічне дослідження (ЕКГ), комп'ютерну томографію грудної клітки, спірографію», — уточнює Еліна Бережна.

Якщо людина готова позбутися згубної звички, то під наставництвом досвідченого лікаря і з використанням актуальних методик лікування тютюнової залежності це цілком реально. Зробити перший крок до подолання потягу до сигарети допоможе також звернення до нарколога, терапевта або сімейного лікаря.

У процесі відмови від паління Еліна Бережна рекомендує постійно нагадувати собі про ті плюси, які принесе прощання зі згубною звичкою:

  • Самопочуття істотно поліпшиться у перший же день відмови від паління.
  • Усі члени сім'ї помітять позитивні зрушення в стані свого здоров'я.
  • Ви покажете найважливіший позитивний приклад своїм дітям чи онукам.
  • Відмова від сигарет дозволить знизити фінансові витрати.
  • Зменшиться кількість зморшок і покращиться колір обличчя.
  • Зникне постійний запах тютюну.
  • Ви зможете яскравіше відчувати смаки та запахи.
  • Більше не буде неприємних ситуацій, коли палити заборонено, але дуже хочеться.

Не варто витрачати життя на небажані звички, якщо у вашому розпорядженні є всі сучасні методи, щоб від них відмовитися.

Відгуки про лікарів