Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Які продукти допоможуть схуднути?

Існує думка, що певні продукти мають жироспалюючі властивості, тому їх вживання допомагає скинути зайву вагу. Чи так це, видання «Діетика» дізналась у лікаря-гастроєнтеролога медичних центрів Into-Sana, Якуб Маріанни Дмитрівни.

Привести вагу в фізіологічну норму реально, тільки за умови налагодження правильного харчування. Короткочасні дієти не принесуть бажаного ефекту. Необхідно змінювати стиль харчування в цілому. Про те, які продукти слід ввести в раціон, а які, навпаки, з нього виключити, видання «Діетіка» дізнається у лікаря-гастроентеролога медичних центрів Into-Sana Якуб Маріанни Дмитрівни.

Чи правда, що ананаси, імбир, грейпфрути, селера допомагають схуднути? Або це всього лише міф?

Всі перераховані продукти багаті на вітаміни і корисні речовини, що необхідні для підтримки здоров'я організму і краси тіла. До того ж вони дуже низькокалорійні. Незважаючи на солодкість, в ананасі всього 48 ккал на 100г. На 100г імбирного кореня доводиться 80 ккал. У 100г селери - 32 ккал, в 100г грейпфрута - 42 ккал. Ананасову, грейпфрутову або селерову монодієти лікарі рекомендують використовувати для розвантаження: рекомендовано вживати обраний продукт протягом тільки одного дня на тиждень, але не частіше. По закінченні курсу таких дієт дійсно можна позбутися кількох кілограмів. Майте на увазі, що розвантажувальні дні протипоказані людям з виразковою хворобою шлунка і дванадцятипалої кишки, гастритами з підвищеною кислотністю, ентеритами, колітом, при печії, захворюваннях сечостатевої системи, печінки, жовчного міхура та підшлункової залози та ін.

Існує невелика кількість людей, у яких відзначається непереносимість фруктози або недостатність амілази (фермент, який розщеплює вуглеводи). Наслідком безконтрольних дієт з вживанням вищевказаних продуктів можуть бути невизначені болі в животі, дискомфорт і неприємне відчуття тяжкості, бурчання, здуття живота. Внаслідок тривалих низькокалорійних дієт сповільнюється обмін речовин, що призводить до зупинки у зниженні ваги.

Як «працюють» ці продукти і за рахунок чого настає бажаний ефект щодо схуднення?

У помірних кількостях ці продукти сприяють гарному травленню. Органічні кислоти, пектини, клітковина, лігнін жорстких перегородок, рослинні протеази (ферменти) - все це прискорює перетравлювання, просування їжі по тракту, сприяє очищенню кишківника, активізує діяльність печінки і опосередковано покращує жировий обмін. Ось тільки без регулярного фізичного навантаження і зменшення загального калоражу утримати результат довго навряд чи вдасться.

Які ще продукти допомагають боротися із зайвою вагою?

Основний спосіб боротьби із зайвою вагою - це зміна способу життя. Має значення не перелік продуктів як такий, а їх загальна калорійність у співвідношенні з фізичною активністю.

Рекомендовані основні продукти збалансованого харчування. З білків, як пластичного матеріалу, важливо вживати такі: нежирне м'ясо (телятина, яловичина - вирізка), птиця (курка, індичка - грудинка); нежирні сорти риби (хек, дорада, тріска, минтай, камбала); морепродукти; яйця; сир, кисломолочні продукти.

Важливо також вживання вуглеводів, як джерела енергії: зелені салати, кабачки, баклажани, капуста, ягоди, грейпфрут, селера, імбир, ананас. Страви з вівсяної, гречаної, пшеничної каш припускається в невеликій кількості.

Потрібно обмежити вживання бананів, хурми, винограду, солодких яблук, груш, буряка, моркви, картоплі, макаронів.

І не забудьте про жири: молочні продукти з низьким відсотком жирності, сир, рослинні олії (соняшникова, оливкова). Слід обмежити споживання вершкового масла, вершків, сала.

У якій кількості, якому вигляді і в який час доби необхідно споживати ці продукти, щоб домогтися бажаного результату?

Правильно складений добовий раціон повинен задовольняти всі потреби організму, забезпечувати потрібний рівень обміну речовин. Я рекомендую дробний режим харчування: 4-5 разів на добу. На сніданок з'їдайте 20% добового раціону, на другий сніданок - 15%, на обід - 45%, вечеря - 20% від добового обсягу їжі.

Переважно їжу приймати у відварному, тушкованому, запеченому вигляді. Фрукти рекомендовано вживати в помірній кількості, між прийомами їжі, краще в першій половині дня тому, що вони стимулюють вироблення травних ферментів та моторну функцію шлунково-кишкового тракту.

Можна з упевненістю сказати, що для кожної людини з надмірною вагою потрібна своя індивідуальна дієта, яку слід використовувати протягом усього життя. Не можна при надмірній вазі та ожирінні дотримуватися жорсткої дієти, а потім переходити на «звичайне харчування» (тобто продовжувати об'їдатися), це тільки посилить існуючу проблему.

Важливо! Не вживайте сирі фрукти разом з термічно обробленою їжею: це викликає бродіння. Їжте фрукти окремо і між прийомами їжі.

Відгуки про лікарів