Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Як відновитися після бронхіту: поради лікаря

З настанням весни, на щастя, зимові хвороби відступають. Як відновити організм після зимових бронхітів, як повернути бадьорість і здоров'я, спеціально для порталу edinstvennaya.ua розповіла лікар-алерголог-пульмонолог вищої категорії медичних центрів Into-Sana Тетяна Голубовська-Компанченко.

Які фізичні навантаження сприяють одужанню і позбавленню від наслідків бронхіту?

При захворюваннях органів дихання, в тому числі хронічному бронхіті, бронхіальній астмі, показані динамічні навантаження, зокрема - плавання, хоча корисною є і помірна ходьба (теренкур) протягом 1-2 годин щодня.

На що потрібно налягати в їжі, напоях? А що краще виключити?

У період захворювання і в період реконвалесценції показані продукти, багаті на вітаміни і мікроелементи (свіжі овочі, фрукти, горіхи), а також білки (м'ясо, яйця). Рекомендовано виключити на деякий час гостру, мариновану, солону їжу.

Чи можна застосовувати лікарські препарати від кашлю, відхаркувальні?v Відносно необхідних і адекватних лікарських препаратів краще радитися з лікарями (терапевтами, пульмонологами). Не рекомендується обирати препарати самостійно, оскільки самолікування може нашкодити організму.

Якого способу життя повинна дотримуватись людина після бронхіту, щоб якомога швидше відновити сили?

Звичайно ж, як це не банально, здоровий спосіб життя - тобто раціональна зміна праці і відпочинку, достатній 7-8 годинний сон, прогулянки на свіжому повітрі, відмова від шкідливих звичок (тютюнопаління, алкоголь, пізній прийом їжі).