Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Як правильно збивати температуру у маленької дитини і новонародженого?

Коли у дитини підвищується температура, всі батьки схильні вдаватися до паніки. Однак чи варто так гостро реагувати на ситуацію? Адже, як запевняють медики, підвищення температури тіла є природною захисною реакцією нашого організму, завдяки якій гине більшість хвороботворних вірусів і бактерій.

Теоретично, якби не погане самопочуття дитини, температуру можна було б і не збивати. Як правило, підвищення температури супроводжується головним болем і болями в м'язах, ломотою в суглобах, ознобом. Особливо якщо мова не йде про значне підвищення температури.

Батькам важливо розуміти, що збивати температуру треба лише в тому випадку, якщо вона перевищує 38 градусів. При цьому важливо не збивати температуру до нормальної, а лише знизити до відмітки 37-37,5 градусів, щоб полегшити стан дитини. Беззастережно збивати температуру треба в тому випадку, якщо у дитини були судоми або ж якщо малюк схильний до фебрильних судом, якщо у дитини є порушення в роботі нервової системи. Педіатри також рекомендують збивати температуру у тих дітей, що проявляють сильне занепокоєння і відмовляються пити достатню кількість рідини, що життєво необхідно при підвищенні температури.

Чому підвищується температура?

В основному, підвищується температура у дитини з таких причин:

  • наявне одне з інфекційних захворювань;
  • травма;
  • тепловий або сонячний удари;
  • отруєння токсичними і хімічними речовинами;
  • в результаті алергічної реакції;
  • кишкові інфекції та зневоднення організму;
  • порушення в роботі нервової системи.

Висока температура у дитини: поради лікаря

Коментує Людмила Олексіївна Хомич, лікар-педіатр вищої категорії медичних центрів Into-Sana:

«Підвищення температури є захисною реакцією організму у відповідь на вірусну інфекцію. Якщо дитина добре переносить температуру 38-38,5 градуса, то давати жарознижуючі препарати їй не потрібно. «Збиваючи» невисоку температуру, ми заважаємо організму виробляти захисні антитіла до інфекції, і організм слабко бореться з хворобою. Виняток становлять діти до 3-х місяців, діти з захворюваннями нервової системи та схильні до судом. При підвищенні температури можна дати малюку парацетамол або ібупрофен выдповыдно до вікового дозування у вигляді сиропу або в свічках. При підвищенні температури, при нежиті, покашлюванні або вираженому кашлі треба обов'язково показатися лікарю. Для профілактики захворювань можна використовувати правила для початку загартовування з перших місяців життя малюка: провітрювати приміщення в будь-який час дня і року, не перегрівати дитину, частіше ходити на прогулянки незалежно від погоди; протипоказання - сильний вітер і мороз нижче -10 градусів; купати малюка при кімнатній температурі, починаючи з температури води 35-36 градусів і поступово знижуючи її на кілька градусів. Протягом дня, а також після купання корисно приймати повітряні ванни. Якщо мама годує дитину грудьми, то тим самим формує у неї міцний імунітет, а це немало для здоров'я та правильного розвитку».

Як і де правильно вимірювати температуру?

Температуру у дитини у віці до року можна вимірювати в різних областях: у пахвовій западині (10 хвилин), в ротовій порожнині (3 хвилини), в прямій кишці (1-2 хвилини), в паховій складці (8-10 хвилин).

Однак треба враховувати деякі нюанси. Вимірювати в порожнині рота температуру не можна дітками з підвищеною збудливістю, при запальних захворюваннях в порожнині рота, при порушенні носового дихання. Ректально протипоказано вимірювати температуру в тому випадку, якщо у дитини є пронос, запори або захворювання прямої кишки.

В паховій складці і в пахвовій западині можна вимірювати температуру у дитини будь-якого віку, проте результати, отримані в такий спосіб, найменш точні. Найбільш точні результати можна отримати при вимірюванні температури ректально.

Нормальна температура у дитини в різних областях виміру:

  • в пахвовій області в нормі - 36,3-36,9 градусів;
  • в порожнині рота в нормі - 36,8-37,3 градуса;
  • в прямій кишці в нормі - 37,3-37,7 градуса.

Як правильно збивати температуру у дитини?

Знизити температуру у дитини можна або фізичними, або фармацевтичними способами. Фізичні способи щодо зниження температури застосовують при так званій рожевій лихоманці - коли температура не піднімається вище 39 градусів. При цьому ніжки і ручки малюка теплі.

Знизити температуру в такому випадку можна так:

  • роздягнути дитину або повністю, або залишивши один шар легкого одягу;
  • роздягнути повністю і обмити водою кімнатної температури;
  • зробити компрес або розтирання уксусно-водним розчином.

При цьому важливо дотримуватися такого правила: температура компресів і води для обтирання не повинна бути нижчою від температури тіла малюка більше ніж на один градус, бо в результаті занадто холодних компресів або обтирань може відбутися подальше підвищення температури.

Фармацевтичний спосіб зниження температури у дитини - це прийом жарознижуючого препарату на основі парацетамолу або ібупрофену у відповідному до віку й ваги дозуванні. Також іноді лікар може порекомендувати клізму з анальгіном або но-шпою. Цей спосіб педіатри надають перевагу в тому випадку, якщо дитині ще немає 3 років, якщо температура перевищила позначку 38,5 градусів і якщо при цьому у малюка спостерігається так звана біла лихоманка: озноб, руки і ноги холодні. При цьому малюк дуже страждає, у нього болить голова. У такому разі, крім жарознижуючого, рекомендується зігріти дитину і давати багато пити.

Як допомогти дитині при підвищенні температури:

  • дитину треба укласти в ліжко;
  • якщо є сильний озноб, треба вкрити ковдрою;
  • якщо ніжки крихітки холодні, їх треба зігріти - надіти шкарпетки або прикласти теплу грілку;
  • в кімнаті, де перебуває дитина, температура має бути не більше 19-20 градусів;
  • кімнату треба постійно провітрювати, повітря треба зволожувати - або за допомогою зволожувача, або хоча б просто розпорошувати підсолену воду, повісити вологий рушник на радіатор;
  • важливо, щоб дитина постійно вживала пиття невеликими порціями, це може бути трав'яний чай, несолодкий ягідний морс, узвар, компот зі свіжих фруктів, розбавлений свіжовичавлений сік, настій із плодів шипшини, негазована вода;
  • категорично не можна змушувати дитину їсти, краще нехай малюк більше п'є;
  • їжу треба пропонувати малюку невеликими порціями і часто;
  • харчування дитини має бути дієтичним - треба виключити смажене, гостре, обмежити м'ясні та молочні страви на час хвороби.

В педіатрії вважається, що в разі підвищення температури тіла дитини вище 37 градусів на кожен градус крихітці треба давати додатково 10 мл рідини на 1 кг маси тіла. В середньому це виходить на 20-30% більше звичайної кількості рідини. Це необхідно для того, аби уникнути зневоднення організму, адже при підвищенні температури потовиділення сильно підвищується.

А найголовніше правило для батьків хворого малюка - це спокій і відсутність паніки. Адже дитина дуже чуйно реагує на тривожність мами і тата, і починає ще більше страждати від хвороби. Пам'ятайте, що віруси і бактерії постійно нас оточують, і малюки з перших днів життя повинні навчитися з ними співіснувати і боротися. І висока температура - один із способів такої боротьби.

Відгуки про лікарів