Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Як сприяти схудненню дитини: поради лікаря для батьків

Як сприяти схудненню дитини? Чому діти набирають зайву вагу? Чим небезпечна зайва вага і дитяче ожиріння? На ці питання від порталу «Единственная» відповідає лікар-педіатр першої категорії, дитячий гастроентеролог медичних центрів Into-Sana, Поліщук Тетяна Сергіївна.

Як схуднути дитині: норми ваги дитини

Батькам неодмінно потрібно знати, що найбільш інтенсивно накопичення жиру відбувається у немовлят до 1 року, у віці 5-7 років, у підлітків 12-17 років. Причому, тільки 1% дітей має зайву вагу, обумовлену генетичною або ендокринною патологією.

Всі інші випадки ожиріння у дітей пов'язані з надмірним надходженням їжі в організм або з незбалансованим харчуванням, простіше кажучи, з переїданням, або з неправильним малорухливим способом життя.

До 6-місячного віку малюк має подвоїти свою первісну вагу, до 12 місяців - потроїти. Після року діти набирають приблизно 2 кг на рік (до 5 років). У 5- річному віці середня вага становить 18-22 кг, в 10 років - 28-34 кг, в 12 років - 36-45 кг. Орієнтовний розрахунок маси тіла дитини від 2-х до 5-ти років можна проводити за такою формулою: М=10+2n, де n - це вік дитини в повних роках.

Після 10 років щорічна прибавка складає 4 кг, формула для розрахунку буде такою: М=30+4 (n-10), де 30 - середня вага дитини в 10 років, n - вік дитини. У педіатрів є спеціальні таблиці для оцінки ваги і росту дитини.

Ожиріння вже давно визнано хворобою. У медицині ожиріння (надлишкове харчування) визначається як хронічне захворювання, що характеризується генералізованим надлишковим накопиченням жиру в підшкірній клітковині і інших тканинах організму, збільшенням маси тіла, порушенням обміну речовин.

Чому ж лікарі так турбуються, коли дитина набирає зайву вагу?

Та тому, що якщо вчасно не вжити відповідних заходів щодо нормалізації ваги, у доросле життя вона може прийти вже з цілим комплексом важких хвороб: підвищення артеріального тиску, порушення діяльності нервової та серцево-судинної систем, цукровий діабет, жирова дистрофія печінки, жовчнокам'яна хвороба, патологія статевої системи.

Ожиріння виникає, коли споживання калорій перевищує енергетичні витрати. Найбільш важливим фактором у збільшенні частоти випадків ожиріння є споживання їжі з високим вмістом жирів, а також рясне харчування з високим вмістом легкозасвоюваних вуглеводів, особливо у вечірній час. Важко заперечувати, що сьогодні зниження фізичної активності швидко прогресує: діти все більше часу проводять перед телевізором, за комп'ютером, все рідше віддають перевагу прогулянкам пішки і рухливим іграм.

Як схуднути дитині: головні поради

Перший і абсолютно нелегкий крок для батьків - визнати, що їхня дитина має надлишкову вагу. Якщо батьки усвідомлюють той факт, що дитині потрібна допомога по зниженню ваги, це вже півсправи на шляху до успіху. Другий момент - це усвідомлення того, що боротьба з ожирінням є процесом тривалим, психологічно важким для дитини і членів сім'ї.

Їжа для дитини може стати, в першу чергу, джерелом задоволення, способом відходу від проблем у школі чи в сім'ї, «заїданням» комплексів - як наслідок, розвиток надмірної ваги, ожиріння, цукровий діабет і т.д. І тут батькам може бути важко розібратися в суті проблеми. На допомогу прийдуть психологи та психотерапевти.

Непросте завдання для батьків - пояснити дитині, чому необхідно змінювати її звички в харчуванні. В жодному разі не можна говорити, що її раціон змінився тому, що вона товста. Розповідаючи дитині про їжу, поясніть, що хорошим самопочуттям і здоров'ям ми зобов'язані тим продуктам, які ми їмо, що їжа має бути здоровою і повноцінною.

Як правило, діти повних батьків стають повними через «наслідування» харчових звичок. Саме в родині ми звикаємо харчуватися так, а не інакше. Ви ніколи не замислювалися, звідки у вашому будинку з'являються цукерки, торти, печиво? Правильно, ви ж самі купили.

Звичка купувати «що-небудь солодке до чаю» приживається дуже швидко, але це точно не та традиція, що принесе в сім'ю спокій і гармонію. Спробуйте замість солодощів купити більше фруктів, овочів, зелені, риби, натурального м'яса.

При купівлі продуктів уникайте ковбас, сосисок, майонезу, напівфабрикатів. А для приготування їжі намагайтеся використовувати способи без додавання жиру - не смажте, а запікайте або використовуйте тушкування, відварюйте, готуйте на пару. Не дозволяйте дитині їсти перед телевізором, за читанням книги: захопившись, вона з'їсть набагато більше; забороніть споживати чіпси, горішки, попкорн, шоколадно-вафельні батончики.

Харчуватися правильно треба всією сім'єю. Харчові звички багатьом доведеться міняти. Обмежте для всієї родини вживання хлібобулочних виробів, макаронів, пельменів, варення, виключіть з раціону манну крупу.

Обов'язково мають бути в раціоні нежирні сорти м'яса, нежирна риба, яйця, молочні продукти (краще у вигляді кисломолочних напоїв, сиру). А до чаю можна купити сухофрукти - ізюм, курагу, чорнослив. Головне при дотриманні низькокалорійної дієти дитиною - це підтримка всіх членів сім'ї, сприятливий настрій, заохочення і віра в гарний результат.

Пам'ятайте, що єдиний спосіб корекції первинного ожиріння - зниження калорійності їжі і посилення фізичної активності. Якщо ви практикуєте пасивний малорухливий спосіб життя, а, приходячи додому, після рясної вечері влаштовуєтеся на дивані перед телевізором, ваша дитина неодмінно засвоїть той же стиль.

Звідки їй знати, що можна жити по-іншому? Спробуйте самі не переїдати, проводити якомога більше часу на свіжому повітрі, ходити пішки, влаштовувати велосипедні прогулянки по вихідних, кататися на лижах і санках взимку, відвідувати басейн і каток всією сім'єю.

Ви станете відмінним прикладом для ваших дітей! Скільки радісних емоцій відчуєте ви разом! А спільний рухливий відпочинок згуртує сім'ю міцніше, ніж марне проведення часу біля телеекрану.