Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Як не захворіти дитині в лютому?

Причина в тому, що через негоду діти менше часу проводять на свіжому повітрі. Практично весь день вони знаходяться в замкненому просторі в тісному контакті один з одним. «В приміщенні, яке регулярно не провітрюється, знаходиться безліч вірусів і бактерій, - розповідає Марія Іванівна Нехаєнко, лікар-педіатр вищої категорії клініки Into-Sana. – Тому, навіть цілковито здорова дитина, яка перебуває деякий час в такому оточенні, може повернутися додому вже з респіраторним захворюванням».

Проте знайти дитячий садок, де би регулярно провітрювали приміщення чи виводили дітей на прогулянки в будь-яку погоду, непросто, та й ізолювати своє дитя від колективу теж не варто. Значно краще тренувати імунітет дитини. Тим більше, що в умовах дитячого колективу формується так званий груповий імунітет. Це стійкість дитини до мікробів тієї групи дітей, в якій вона перебуває щоденно. Тобто при формуванні групового імунітету діти хворіють (частіше в стертій формі) на усі захворювання цієї групи, таким чином, вони формують високий рівень опірності до вірусів і бактерій. При обстеженні слизової оболонки порожнини носа і зіву у дитини, яка постійно відвідує дитячий садок, напевно виявиться безліч мікроорганізмів. В тому числі і патогенних, - які викликають те чи інше захворювання. Але при цьому дитина цілковито здорова. Це заслуга імунітету, який не дозволяє патогенному мікроорганізму проявити себе у всій красі.

Батькам варто знати, що дитячий імунітет, в тому числі і груповий, потребує зміцнення. Особливо в критичні періоди його становлення: до 1 року, 2-3 роки, 6-7 років, і під час статевого дозрівання. «Допомогти імунітету можна застосуванням вітамінно-мінеральних комплексів, препаратів з групи бактеріальних лізатів, вакцинацією. Попередньо обов’язково потрібно проконсультуватися з лікарем, - рекомендує педіатр. – Достатньо ефективні звичайні правила щоденної гігієни (миття рук) і прогулянки на свіжому повітрі». Бажано усунути пасивне паління, переконатися у відсутності гельмінтів в організмі дитини, спробувати вилікувати хронічні вогнища інфекцій (карієс, тонзиліт та інші), ввести в правило заняття фізкультурою, чітко дотримуватись режиму дня та харчування.

Відгуки про лікарів