Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Як уникнути сезонного загострення хвороб суглобів та хребта

Не секрет, що істотна частка загострень хронічних захворювань припадає на міжсезоння, при цьому неприємні відчуття в суглобах і хребті в цей час можуть відчувати і абсолютно здорові люди. Проте найважче зміну сезонів переносять люди, які страждають від ревматизму, ревматичного артриту, псоріатичної артропатії.

«Наша імунна система відповідає за контроль запальних процесів у суглобах та хребті, а зміни в температурі й атмосферному тиску послаблюють її функції, — розповідає Тетяна Калюжна, лікар-невролог вищої категорії клініки INTO-SANA. — Зміна тиску в атмосфері призводить до зміни тиску в суглобах та інших порожнинах організму, що може викликати больові відчуття через перерозтягнення капсул суглобів».

Загострення також можуть бути викликані погіршенням мікроциркуляції у хворих органах через погодні зміни. Слід пам'ятати, що навіть наявність карієсу та перенесені респіраторні захворювання негативно впливають на здоров'я суглобів і хребта. Тому особливо важливо не допускати переохолодження, уникати застуд, а також контролювати показники крові та ревмопроб. Зняти загострення можна своєчасним призначенням медикаментозного лікування, а також за допомогою фізіотерапії та прийому вітамінів. Звернутися до лікаря необхідно при появі або посиленні больових відчуттів, при набряклості суглобів і зниженні рухової активності.

«При деяких артритах можливі такі зміни, які можуть негативно впливати не тільки на самі суглоби, — нагадує Тетяна Калюжна. — Досить часто вони дають ускладнення на внутрішні органи: серце, печінку, шлунок, нирки, легені. Такі ускладнення — це досить серйозна загроза».

Слід пам'ятати про важливість рухової активності, адже брак фізичних навантажень веде до ослаблення глибоких м'язів спини, які відповідають за «корсет», що утримує хребет. Якщо м'язова підтримка зменшується, то хребці можуть зміщуватися. Тому фізкультура є одним з найважливіших способів профілактики захворювань суглобів і хребта. Підтримувати здоров'я допоможуть щоденна ходьба, пілатес, йога, плавання, аквааеробіка, заняття в тренажерному залі, при цьому небажаними навантаженнями є біг та стрибки.

Не рекомендовані будь-які перевантаження хребта, підняття важких предметів, ривки та різкі рухи. Також негативно на здоров'я можуть впливати стреси і зайва вага, адже кожен зайвий кілограм — це додаткове навантаження на суглоби та хребет. Збільшення маси тіла понад норму веде до порушення обміну в хрящовій тканині суглобів і міжхребцевих дисків.

Пережити зміну сезонів без загострень допоможе харчування, збагачене кальцієм і вітамінами, відмова від кави та спиртного. Правильне харчування, щоденна ходьба на відстані не менше 4–6 км, відмова від ліфта і позитивний настрій дозволять успішно уникнути багатьох захворювань опорно-рухового апарату.

Відгуки про лікарів