Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Через що виникає діатез у дітей першого року життя

Діатез (в перекладі з грецької мови “ схильність”) — розглядається як одна з форм реактивності організму, яка проявляється різноманітними симптомами. Тобто діатез — це не хвороба, а схильніть організму до різної патології. За класифікацією в педіатричній практиці розглядають: алергічний діатез, ексудатино-катаральний, лімфатико-гіпопластичний та нервово-артритичний види.

Десятиліття тому більшість висипань на шкірі у малюка розцінювали як діатез. Сучасна медицина використовує більш точні терміни та діагнози, які вказують на конкретні медичні проблеми. Наприклад, у разі висипання на шкірі дитини лікар може поставити діагноз атопічного дерматиту, екземи або інших захворювань .

Що робити, якщо у дитини з’явилися висипи?

Найкраще рішення - звернутися до лікаря. Лікар проведе детальний огляд та встановить точну причину висипів, а також запропонує лікування відповідно до діагнозу.

До якого лікаря звернутися, якщо у дитини з’явилися висипи на шкірі?

У лікуванні висипів важливий комплексний підхід, який може включати консультації педіатра, дерматолога та алерголога.

Яка основна причина появи висипів?

Серед причин висипань на шкірі лікарі відзначають інфекції, порушення гігієни, гормональні зміни, стрес та алергія. Під час огляду лікар ретельно опитує батьків, оглядає висипання, оцінює загальний стан дитини. Тільки після повноцінного огляду можено встановити точний діагноз.

Варто звернути увагу на харчування дитини. Розібратися з раціоном у разі схильності дитини до алергії допоможе харчовий щоденник. У ньому батьки повинні записувати всі продукти, які давали дитині, і те, як вона на них реагувала.

Важливе значення має алергія на білок коров’ячого молока, що може виникати у малюка, навіть на грудному вигодовуванні ,коли мама вживає коров’яче молоко. Проявами може буде рідкі випорожнення з прожилками крові. Молоко також містить лактозу (молочний цукор), нездатність до її повноцінного засвоєння може супроводжуватись почервонінням та висипанням на щічках, болі в животі, частим і рідким стулом з піною або зеленуватим відтінком.

Також важливо забезпечити дитині достатній рівень гігієни та використовувати засоби догляду за шкірою, які рекомендує лікар.

Запишіться на консультацію фахівця вже зараз і будьте спокійні за здоров’я малечі.

Відгуки про лікарів