Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Інший погляд на профогляд

В радянські часи онкопрофогляд був обов’язковим атрибутом безкоштовної медицини. На нього запрошували, до нього примушували, його проходження ставили обов’язковою умовою роботи. А пацієнти, відповідно, усіма способами намагались його уникнути: підписати за «шоколадку» чи через знайомого лікаря чи медсестру в поліклініці.

Часто причиною небажання проходити онкопрофогляд, зокрема жінками у гінеколога, був формальний підхід до цього заходу, погані умови в медичних закладах чи нерозуміння такої потреби пацієнтами.

Сьогодні кожен сам турбується про своє здоров’я і сам обирає медичний заклад. Особливості часу — напружений темп життя, погана екологія, постійні стреси — призводять до збільшення кількості захворювань, виникнення їх в більш молодому віці, появи нових захворювань, нетипового, часто зітертого, прихованого протікання хвороб. Проте зростають і можливості ранньої діагностики в медицині.

Не секрет, що повністю безкоштовної медицини на сьогодні не існує. Як ліки, так і медичні послуги, коштують недешево. І чим в пізнішій стадії виявлено захворювання, тим дорожче коштуватиме його лікування. Тому актуальність онкопрофогляду — спадку радянської медицини — не тільки не знижується, а з часом зростає.

До речі, цікавий факт: принцип профілактичної направленості соціалістичної медицини був, як не дивно, запозичений з капіталістичної країни Великобританії, де завжди вміли рахувати гроші.

Як гінеколог, сьогодні я хочу поговорити про онкопрофогляд для жінок: які обстеження він включає і яку мету переслідує кожне з них.

1. Огляд зовнішніх статевих органів та стінок піхви та шийки матки за допомогою гінекологічного дзеркала. Таким чином діагностуються видимі неозброєним оком анатомічні зміни чи захворювання вульви, стінок піхви та шийки матки: запалення, кісти бартолінієвих залоз, гострокінцеві чи плоскі кондиломи, ерозія шийки матки, крупні новоутворення та ін.

2. Бімануальний огляд (дворучна пальпація піхви, шийки матки, тіла матки, придатків матки та просторів малого тазу). При цьому можна виявити збільшення і болючі відчуття в придатках та матці, крупні новоутворення матки, придатків, малого тазу та піхви.

3. Забір мазка на цитологію з шийки матки. Спеціальною щіточкою забираються поверхневі клітини слизової оболонки шийки матки з каналу та піхвової поверхні, наносяться на скельце, після висушування певним чином обробляються і досліджуються під мікроскопом на предмет виявлення патологічних змін: запалення, ура- ження внутрішньоклітинними інфекціями (хламідії, віруси), передракових змін чи наявності ракових клітин.

4. Мазок на мікроскопію (флору). Спеціальним інструментом забираються виділення і поверхневі клітини з піхви, каналу шийки матки та сечового каналу, наносяться на скло і після певної обробки досліджуються під мікроскопом; досліджується наявність запальних процесів та деяких видів інфекцій.

5. Розширена кольпоскопія. Не всі зміни слизової оболонки вульви, стінок піхви та шийки матки можна побачити неозброєним оком, особливо на початкових стадіях. В цьому допомагає кольпоскоп — оптичний прилад з пучком напрямленого світла, що дозволяє розглядати слизову зі збільшенням до 24-х разів. Окрім того, вчені вже давно помітили, що нормальні і патологічно змінені клітини і судини слизової оболонки піхви та шийки матки по різному реагують на певні хімічні чинники, що і дозволяє виявити патологічно змінені ділянки через кольпоскоп після обробки розведеною оцтовою кислотою та розчином Люголю (саме це і називається «розширеною кольпоскопією»). Цей метод обстеження дозволяє виявляти передракові стани шийки матки, піхви та вульви, уточнити характер ерозії, запідозрити рак на самій ранній стадії. Рівень сучасної апаратури дозволяє зробити знімки шийки матки через кольпоскоп, зберігати їх в компютері та видавати заключення із зображенням пацієнтці. Це забезпечує об’єктивність данного методу: можна оцінювати зміни в процесі лікування, проконсультуватись у іншого лікаря.

6. Пальпація молочних залоз та доступних лімфатичних вузлів. При прощупуванні виявляються дифузні чи локальні ущільнення молочних залоз, збільшення пахових, пахвинних (підмишечних), над- і підключичних, шийних лімфатичних вузлів. При виявленні змін проводиться подальше апаратне дообстеження.

7. Ультразвукове дослідження органів малого тазу та молочних залоз. Цей апаратний метод обстеження базується на здатності звуку відбиватись від поверхонь внутрішніх структур організму людини. Аппарат через датчик посилає і приймає відбиті ультразвукові коливання, аналізує їх і перетворює на зображення на екрані. Завдяки цьому лікар може оцінити розміри, форму і структуру внутрішніх органів та новоутворень. Характеристики даних ультразвукових коливань такі, що не викликають змін в клітинах і тканинах, тому є абсолютно безпечними і не протипоказані навіть на малих термінах вагітності. Даний метод не несе ніякого променевого навантаження на організм людини на відміну від рентгенологічних методів. За допомогою ультразвукового дослідження можна діагностувати ті зміни, з якими не можна визначитись при ручному обстеженні.

8. Додаткові обстеження за показаннями: обстеження на генітальні інфекції, біопсія шийки матки, аналіз крові на гормони, мамографія та ін.

Пам’ятайте, що легше попередити захворювання, ніж його лікувати, і краще лікується хвороба на ранніх стадіях, ніж на пізніх. Тому турбуйтесь про своє здоров’я, не нехтуйте профоглядом.

Відгуки про лікарів