Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Гикавка плоду при вагітності: Порада експерта

Багато майбутніх мам на пізніх термінах вагітності відчувають так звану гикавку плода. Що це таке, і як її попередити, розповідає лікар-гінеколог вищої категорії, Микилюк Алла Валентинівна, лікар медичних центрів Into-Sana.

Відчуття, які переживає вагітна як "гикання" плоду, можна відчувати з 28 тижня вагітності. Фізіологічно даний стан пояснюється скороченням діафрагми плода (м'язи, що розділяють грудну і черевну порожнини).

Гикавка плоду проявляється відчуттям коротких поштовхів (деякі жінки називають це клацаннями), які не викликають больових або неприємних відчуттів. Даний стан може виникати часто або ж рідко, триває від п'яти до двадцяти хвилин. Причин так званого "?гикання" плоду може бути дві. Перша - заковтування плодом занадто великої кількості навколоплідних вод, в яких він знаходиться в порожнині матки. В такому випадку діафрагма плода реагує на переповнений шлунок і відбувається її мимовільне скорочення. Інша, більш небезпечна причина - це гіпоксія плоду (кисневе голодування). При цьому подразнюється один з нервових центрів головного мозку плода, і він передає імпульси на скорочення діафрагми.

Якщо "гикавка" виникає часто або триває довго, необхідно обов'язково звернутися до акушера-гінеколога.

В першу чергу з обстежень необхідно зробити кардіотахографію (дослідження серцевого ритму плода) і УЗД з Доплерометрія (дане обстеження дає можливість оцінити кровотік в судинах пуповини і в плаценті). Насторожувати для вагітної може бути поєднання "гикавки" і підвищення рухової активності плода, а також виявлене лікарем порушення серцевого ритму плода.

Як попередити гикавку плоду?

Профілактикою "гикавки", і, відповідно, гіпоксії плоду, є правильна підготовка жінки до вагітності: лікування гінекологічних і негінекологіческіх захворювань, інфекцій, мінімізація стресових станів; правильний режим відпочинку і роботи під час вагітності, достатній сон, часті прогулянки на свіжому повітрі. А при наявності гіпоксії плоду - усунення її причин і лікування.

Відгуки про лікарів