Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Хропите? Тоді ми йдемо до вас!

З анекдотів про тещу:
Питають чоловіка, який несе труну:
- Кого ховаєте?
- Тещу...
- А чому труну на боці несете?
- А коли на спину перевертаємо, вона хропить...

Ну, а якщо серйозно, одного разу до нас звернулася жінка: «Здрастуйте, лікарю, мені нещодавно зять анекдот розповів (див. вище) про те, як я хроплю, ось я і вирішила обстежитися...»

Минуло два дні, і ось на консультації сидить літня, дуже симпатична жінка і розповідає:

«Хропіти я почала давно, близько 10 років тому. З віком хропіння тільки посилювалося. Спочатку перейшла спати в окрему кімнату, а тепер я навіть не знаю, що робити, тому що хропіння таке, що близькі не можуть заснути навіть за зачиненими дверима. Крім того, я не можу працювати, не встигну вдень ​​присісти, одразу ж засинаю, різко знизилася працездатність, погіршилася пам'ять. Але коли зять розповів анекдот про похорон, мені стало зовсім незатишно ».

І ось ми разом із пацієнткою спланували першу діагностичну ніч полісомнографії.

У класичному виконанні полісомнографія складається з двох ночей.

Перша ніч — діагностична, коли людина спить, «обплутана» нашими датчиками. Ми спостерігаємо, як вона спить, дихає уві сні, хропе, не хропе, як рухається повітря в носі, як рухається грудна клітка, живіт, як працює серце, легені та ін. І, проаналізувавши ці показники, ми розуміємо, чи є хропіння, чи є зупинки дихання уві сні (апное), скільки їх за ніч, який ризик вони створюють для пацієнта. «Рекорд» у нашому відділенні встановив пацієнт, який сумарно не дихав 4,5 години з 8 годин нічного дослідження.

Друга ніч — повторення дослідження, але зі спеціальною маскою, яка усуває порушення дихання.

Прийшов час діагностичної ночі для нашої пацієнтки. Як завжди, о 9 вечора зустрічаємося, пишемо анкету, надягаємо наш діагностичний комплект, готуємо відеомоніторинг. Наша пацієнтка помітно хвилюється: «Як же я з вашими «прикрасами» засну, адже це так багато ремінців, датчиків і проводів». Тим не менш, не встигли ми з медсестрою дійти до блоку спостереження в ординаторській, як з динаміків почало лунати гучне богатирське хропіння, несподіване для настільки мініатюрної жінки. Але найстрашніше було не це — вже через півгодини почали з'являтися наростаючі паузи в диханні: 15, 20, 39, 95 секунд. Чим довше паузи, тим гірші показники дихання і рівень насичення киснем крові. Організм починає страждати від кисневого голодування.

Терпіння у нас вистачило лише на дві години муки, нашої та пацієнтки. Коли показники оксигенації (насичення крові киснем) стали підходити до критичних цифр, ми перервали діагностичну ніч і надягнули на пацієнтку так звану СРАР — маску для усунення порушень дихання уві сні. Незважаючи на всі незручності сну в масці на обличчі, вже через 20 хвилин пацієнтка розслабилася, дихання стало рівним, розміреним і тихим. Хропіння припинилося, паузи в диханні зникли.

  • Без маски було 75 зупинок дихання на годину, а в масці — всього 0,8 на годину (абсолютна норма).
  • Показник насичення крові киснем підвищився з 69% до 92,5%. Для довідки: сатурація менше 90% є показанням до киснетерапії, менше 80% — хороший привід замислитися про штучну вентиляцію легенів.
  • Але найголовніше, це думка пацієнтки: «Краса, я спала так довго, ось о восьмій годині тільки встала, як ніби-то спала вічність, дуже класно, я задоволена...»

А далі — період адаптації в домашніх умовах, і скоро чекаємо на домашні враження пацієнтки... Ну і зятя, звичайно...

Коротка довідка

  • Хропіння є важливим критерієм для виявлення ризику зупинки дихання уві сні.
  • Порушення дихання уві сні погіршують перебіг гіпертонічної хвороби та цукрового діабету, аж до резистентності до гіпотензивних і цукрознижувальних препаратів.
  • Усунення порушення дозволяє запобігти смерті уві сні.
  • Неповноцінне дихання (виражене апное) істотно знижує якість життя (знижує працездатність, потенцію, пам'ять).

Поширені міфи

  • Хропіння — ознака богатирського здоров'я. Насправді хропіння — це ознака хвороби.
  • Хроплять тільки люди з надмірною вагою. Насправді хропіння може бути проблемою і людей нормальної статури.
  • Підрізання м'якого піднебіння усуває хропіння за наявності апное центрального генезу (коли причина хропіння полягає в нервовій регуляції). Насправді підрізання м'якого піднебіння погіршить клінічну картину.
  • Сон у масці — це вирок: «Я ніколи більше не зможу спати без маски». Через рік, після компенсації апное, можна спати без маски.

Якщо вас турбує хропіння, радимо звернутися в клініку Into-Sana для проведення діагностичної полісомнографії.

Телефон контакт-центру: (0482) 307-500.

Відгуки про лікарів