Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Холодне повітря з кондиціонера може спровокувати застуду і неврит

Бажаючи влітку знайти прохолодне місце для праці або відпочинку, багато хто намагається влаштуватися в безпосередній близькості від кондиціонерів. Кліматична техніка робить атмосферу комфортнішою. Але її неправильне використання може обернутися проблемами зі здоров'ям.

Влітку оптимальна температура повітря в житловій кімнаті становить 22-25 градусів, допустима - в межах 20-28 градусів. Що стосується вологості, то оптимальний показник - 40-60%, допустимий - не вище 65%. Різниця температури між повітрям на вулиці і в приміщенні має становити в межах 8-10 градусів.

Слід пам'ятати, що в радіусі 2-3 м від кондиціонера температура завжди нижча. Тому меблі, на яких ми проводимо багато часу (крісла, стільці, дивани), бажано розташовувати за межами цього радіусу. На роботі іноді такий вибір неможливий. Якщо робочий стіл розташований поруч з кондиціонером, необхідно направити струмінь холодного повітря вгору.

Не варто весь час тримати кондиціонер включеним. Він не тільки охолоджує, а й сушить повітря. Раз на дві години бажано кліматичну техніку вимикати і провітрювати приміщення, відкривши вікно, хоча б на 30 хвилин. Це забезпечить приплив свіжого, збагаченого киснем, повітря.

При увімкненому кондиціонері дуже легко переохолодитися і захворіти. Можуть розвинутися такі захворювання як ГРЗ з ринітом, фарингіти, трахеїти, бронхіт. Через скупчення у фільтрах хвороботворних бактерій (стрептокока і легіонелли), стають можливими такі захворювання як запалення легенів і ангіна. При місцевому переохолодженні можуть виникнути запальні захворювання, наприклад, неврит і міозит.

Неврит - запалення периферичного нерва (межреберного, потиличного, лицьового чи нервів кінцівок). Хвороба проявляється болем уздовж нерва, порушенням чутливості (онімінням або відсутністю чутливості) і м'язовою слабкістю. Міозит - запалення скелетних м'язів, головні прояви якого - болі в м'язі (міалгія), м'язова слабкість. Захворювання також можуть супроводжуватися болем при русі.

Якщо ви переохолодитися, з'явилися ознаки невриту, міозиту, або виникли перші прояви застуди, зверніться за кваліфікованою медичною допомогою. З симптомами застуди необхідно відвідати лікаря-терапевта, при ознаках невриту і міозиту - невропатолога.

Відгуки про лікарів