Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Головний біль як ознака раку мозку

На головні питання щодо пухлин мозку виданню "Обозреватель" дає відповіді кандидат медичних наук, лікар-невролог вищої категорії, лікар медичних центрів Into-Sana Наталія Іванівна Романенко.

Запаморочення і головний біль - симптоми різних захворювань і патологічних станів. Кожен з нас відчував у своєму житті хоча б раз головний біль. Ми звикли справлятися з даною проблемою за допомогою таблетки знеболюючого засобу. Тим не менш, деякі види головного болю можуть вказувати на серйозне захворювання і вимагають негайного звернення до лікаря.

У яких випадках необхідно звернутися до лікаря?

Рекомендую звернути Вашу увагу на наступні стани:

  1. Вперше виник дуже сильний головний біль, наче "вибух" усередині голови.
  2. Головний біль у поєднанні з підвищенням температури тіла.
  3. Головний біль, що поєднується з болем у шиї, ускладненням рухів в ній.
  4. Головний біль, що змінив характер, став частим і вираженим, з блювотою, часто без відчуття нудоти.
  5. Головний біль, що виникає при незначному фізичному напруженні.
  6. Головний біль, що турбує в момент пробудження, або в нічний час.
  7. Головний біль у поєднанні з порушенням руху в кінцівках, зору, розладом мови, координації рухів, мислення, з судомами.

Що має вказувати (симптоми) на можливі новоутворення в мозку? До якого фахівця звертатися?

Новоутворення в головному мозку проявляється симптоматикою, що залежить від локалізації, розміру, темпу росту новоутворення, вираженості набряку навколо нього. Основні прояви новоутворення включають в себе вогнищеві і загальномозкові симптоми. Одним із симптомів новоутворення головного мозку є головний біль. Головний біль може бути різним: від легкого, часто двостороннього, дифузного, до дуже сильного, одностороннього. Головний біль частіше виникає або посилюється в другій половині ночі або під ранок. Типовим симптомом новоутворення на тлі головного болю є блювота, не пов'язана з прийомом їжі, виникає при зміні положення голови. Одними із симптомів новоутворення в головному мозку можуть бути порушення поведінки, розлади пам'яті, уваги. Часто хворі не можуть назвати імена близьких, свою адресу, стають дратівливими, агресивними, або апатичними, млявими. Іноді спостерігаються галюцинації. Серед перших симптомів новоутворення головного мозку слід виділити судомні напади.

При наявності хоча б декількох з перерахованих симптомів необхідно звернутися до терапевта, який оцінить стан пацієнта і направить на аналізи, що необхідні для виявлення онкологічної патології, а також до невролога, нейрохірурга.

Чи існують групи ризику? Хто більш схильний до ризику раку головного мозку?

Хворі з пухлинами головного мозку становлять приблизно 4% серед пацієнтів з органічними ураженнями нервової системи. Пухлина головного мозку розвивається як з тканин головного мозку, його оболонок і черепних нервів, так і може мати метастатичне походження. Найчастіше в головний мозок метастазують рак легень, молочної залози, нирок, меланоми, дещо рідше - рак сечового міхура, передміхурової залози, шлунково-кишкового тракту, яйників.

В даний час відсутня єдина теорія виникнення пухлин. Ряд дослідників виділяють фактори ризику, що впливають на рівень захворюваності на рак головного мозку. Серед них: генетичний фактор, вплив несприятливих факторів навколишнього середовища (іонізуюче випромінювання, електромагнітні поля, високий вміст пестицидів, вплив вініл хлориду, акрилонитрил та ін), наявність онкогенних вірусів в організмі, наявність пухлини у батьків або близьких родичів. Ризик захворюваності на злоякісні гліоми підвищений у жінок, що палять (це не стосується чоловіків) і незалежно від статі - у курців марихуани. Взаємозв'язки між виникненням злоякісних гліом і прийомом алкоголю не встановлено.

Чи можуть якісь обставини (наприклад, пологи, перенесені черепно-мозкові травми) спровокувати розвиток хвороби?

Так, можуть. Внутрішньочерепні пухлини, які розвиваються у жінок в репродуктивному віці, вперше можуть дати знати про себе під час вагітності, це пов'язано з великими обмінними і нейроендокринними змінами в організмі у вагітних. Вагітність надає виражений вплив як на ріст пухлини, так і на її клінічні прояви. Дискутивним залишається питання про вплив отриманих травм і ударів в область голови на розвиток пухлини головного мозку.

Як часто треба робити дослідження голови КТ та МРТ, можливо існують ще якісь важливі методи діагностики? Розкажіть про них докладніше - в чому відмінність, і яку інформацію вони дають лікарям?

При підозрі на пухлину головного мозку проводиться комп'ютерна томографія (КТ) та магнітно-резонансна томографія (МРТ), включаючи МР-ангіографію, МР-перфузію, МР-спектроскопію. Проводиться також позитронно-емісійна томографія (ПЕТ), біопсія пухлини. За допомогою позитронно-емісійної томографії (ПЕТ) досліджується накопичення радіоактивної глюкози в пухлинній і нормальній тканинах. Відомо, що пухлини високої злоякісності поглинають більше глюкози в порівнянні з нормальною тканиною головного мозку, а пухлини низького ступеня злоякісності накопичують менше цукру, ніж нормальні тканини. Також цей метод дозволяє оцінити ефективність проведеного лікування, а також дає можливість відрізнити залишкову рубцеву тканину від пухлинної. Проведення ангіографії дозволяє оцінити кровопостачання пухлини, що допомагає краще спланувати операцію. Дані методи дозволяють уточнити локалізацію і розміри пухлини, її гістологічну структуру, характер росту, поширення в навколишні мозкові структури; виявити джерела кровопостачання.

Чи можна самостійно стежити за здоров'ям голови, роблячи раз на рік МРТ головного мозку, або потрібно попередньо звернутися до лікаря, який може призначити інші дослідження?

Незважаючи на те, що в даний час не існує регламентованих заходів профілактики захворюваності на рак головного мозку, я не рекомендую пацієнтам самостійно стежити за своїм здоров'ям. При перших же ознаках, симптомах і скаргах, про які мною було повідомлено вище, необхідно звернеться до лікаря для встановлення діагнозу.

Відгуки про лікарів