Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Гіперглікемія, кетоз і гіперглікемічна (діабетична) кома

Гіперглікемічна кома є гострим, вкрай важким ускладненням цукрового діабету. Даний стан пов'язаний з тим, що при нестачі інсуліну глюкоза не може надійти до тканини організму, і накопичується в крові. Клітини організму при цьому відчувають нестачу в енергії, і починається розщеплення жирів з утворенням кетонових тіл (одним з яких є ацетон).

Кетонові тіла є кислотами (крім ацетону) і призводять до ацидозу (закислення крові). Поступово розвивається серйозне порушення вуглеводного, жирового, і, у деяких випадках, білкового обміну. Гіперглікемічна кома в 30% випадків закінчується фатально, незважаючи на надану спеціалізовану медичну допомогу.

В нашій країні, за даними експертів, на кожного пацієнта з встановленим діагнозом цукрового діабету припадає ще один діабетик, який не знає про наявний у нього цукровий діабет, і, відповідно, жодним чином не лікується.

Що потрібно знати, аби убезпечити себе від розвитку важкої гіперглікемії?

Перш за все, потрібно звернути увагу на ознаки Вашого самопочуття, що характерні для цукрового діабету:

  • сильна спрага, збільшення споживання води до 2,5-3 літрів за добу;
  • cухість в роті, особливо вночі;
  • прискорене сечовипускання з виділенням великої кількості сечі;
  • зниження ваги;
  • свербіж шкіри і статевих органів.

При тривалому підвищенні глюкози приєднуються такі симптоми:

  • слабкість, стомлюваність;
  • зниження зору;
  • гнійничкові ураження шкіри;
  • пародонтоз, випадання зубів;
  • оніміння в ногах, судоми ніг у стані спокою.

Потрібно враховувати, що при тривалому підвищеному рівні глюкози людина перестає відчувати ці симптоми, а ураження прогресує, призводячи до розвитку ускладнень. Цукровий діабет - захворювання хронічне, та таке, що прогресує. При цій патології страждають насамперед дрібні судини і нерви в усіх органах і тканинах. Зміни в них призводять до порушення функції органів зору, головного мозку, серця, нирок, ніг. Це так звані органи-мішені.

Якщо спостерігаються перераховані вище скарги, рекомендується огляд ендокринолога. Припустимо також звернутися до терапевта, який призначить необхідні дослідження для виключення або підтвердження діагнозу.

Існує дуже простий і досить точний метод профогляду для раннього виявлення цукрового діабету. Вимірюють рівень глюкози в ранковій сечі. Глюкоза в сечі з'являється тоді, коли її рівень в крові вище 10 - 12 ммоль/л (при нормі 3.3 - 6.6 ммоль/л). Таким чином, поява глюкози в сечі дозволяє, як мінімум, обгрунтовано запідозрити діабет. МОЗ України рекомендує всім здоровим людям щорічно робити цей нескладний аналіз.

На жаль, часто діабет виявляється вже з ускладненнями: при госпіталізації з приводу хірургічної патології, при тривалому і неповному загоєнні ран або швів, при госпіталізації з приводу серцево-судинної патології. Можливо запідозрити діабет при зверненні до офтальмолога, стоматолога, при огляді у гінеколога.

Коли діагноз «діабет» встановлено, то зменшити ризик розвитку ускладнень і ураження органів-мішеней можна тільки ретельно виконуючи рекомендації лікаря:

  • дотримання запропонованої дієти;
  • прийом цукрознижувальних препаратів або інсуліну;
  • контроль рівня глюкози крові.

Частота вимірів рівня глюкози крові залежить від ступеня компенсації цукрового діабету, від того, чи приймає пацієнт інсулін. При інсулінотерапії або в стані декомпенсації вимірювання мають бути щоденними. Причому, для отримання повної картини, протягом дня потрібно виконати декілька вимірів: перед прийомом їжі і через 2 години після нього.

Якщо пацієнт приймає препарати у вигляді таблеток, і у нього стабільний компенсований перебіг діабету, то контролювати глюкозу крові можна не кожного дня, а рідше - 2 дні на тиждень, але так само кілька разів протягом дня. Вимірювання виконується з метою визначення підвищеного (або, у ряді випадків, зниженого) рівня глюкози, і, за узгодженням з лікарем, задля допомоги в коригуванні порушеного вуглеводного обміну.

Враховуючи вищезазначене, для всіх пацієнтів з встановленим діагнозом цукрового діабету бажаним є наявність дома глюкометра. Вимірювання потрібно записувати в щоденник самоконтролю. Поруч із показником потрібно зазначати зміни в харчуванні, зміни самопочуття, нервові перенапруження.

Що має насторожити діабетика?

Рівень глюкози натще вище 8-9 ммоль/л, а через 2 години після їжі 13-14 ммоль/л та вище.

Багато пацієнтів, маючи у вільному користуванні глюкометр, допускають досить стандартну помилку, контролюючи глюкозу крові тільки вранці натщесерце. Одноразове вимірювання не дає повної картини. Адже рівень глюкози в крові може сильно коливатися протягом доби. Наприклад, ввечері вути в 2 рази вищим, ніж вранці. А пацієнт, не проводячи вечірні вимірювання, не знає цих показників.

Іноді пацієнту важко самому контролювати глюкозу (поганий зір, складно розібратися з глюкометром, острах проколу пальця, забудькуватість літніх людей або бажання заощадити на тест-смужках). У такому випадку рідні та близькі повинні взяти на себе контроль і проведення цього процесу.

І, нарешті, якщо недоступний глюкометр або закінчилися тест-смужки, можна визначити глюкозу і кетонові тіла в сечі. Метод це неточний, але дає уявлення про ступінь порушення вуглеводного обміну. Для цього продаються спеціальні тест-смужки. Поява кетонових тіл у сечі слугує ознакою декомпенсації цукрового діабету. Крім виявлення кетонових тіл в сечі є додатковий «домашній» діагностичний метод - запах ацетону в повітрі. При цьому необхідно негайно звернутися до лікаря.

Що може призвести до значного підвищення рівня глюкози крові:

  • Відмова від введення інсуліну, введення простроченого інсуліну, або введення такого інсуліну, що піддавався заморожуванню.
  • Самостійна зміна схеми прийому і виду таблетованих цукрознижувальних препаратів.
  • Недотримання дієти.
  • Вагітність, про яку жінка ще не знає.
  • Будь-які захворювання (інсульт, інфаркт, грип, ГРВІ, лихоманка, пієлонефрит, хірургічні втручання).
  • Сильний стрес або психологічна травма.
  • Тривале лікування певними препаратами (глюкокортикоїди, неселективні бета-адреноблокатори, тіазидні діуретики).

При приєднанні таких явищ як нудота або блювота, біль у животі, біль у серці або відчуття перебоїв у його роботі, зниження артеріального тиску, сплутаність мови і свідомості - необхідно думати про початок гіперглікемічної коми. У цьому випадку краще викликати карету швидкої медичної допомоги. Якщо при високому рівні глюкози крові і наявності кетонів в сечі немає порушення свідомості, до приїзду лікарів бажано пити негазовану лужну мінеральну воду.

Лікування гіперглікемічної коми, прекоми і кетоацидозу проводиться у відділеннях інтенсивної терапії. Лікування гіперглікемії та кетозу проводиться лікарем-ендокринологом. Лікар приймає рішення про можливість лікування амбулаторно або про необхідність госпіталізації до профільного стаціонару.

Наостанок хочу зазначити, що не варто боятися лікарні, переведення на інсулін та обмежень в харчуванні. Адже це ціна життя, а кожен хоче її прожити, повноцінно бачачи навколишній світ, маючи можливість вільно рухатися і радіти життю! Слідкуйте за своїм здоров'ям, проходьте щорічні профогляди. Якщо ви - діабетик, то контролюйте глюкозу крові, дотримуйтесь рекомендацій з харчування, відвідуйте ендокринолога профілактично кілька разів на рік, а не тільки при погіршенні свого стану. І не ховайте від лікаря і рідних своє погане самопочуття. Адже кожна проблема має рішення, і воно тим простіше, чим раніше звернено на проблему увагу.

Відгуки про лікарів