Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Гастрит? Чи потрібно лікуватися?

Гастрит - це запалення стінки шлунка, точніше, внутрішньої її частини, яке призводить до порушення його функції. Гастрит, як і більшість інших захворювань, може бути гострим і хронічним. Крім того, залежно від характеру порушення функції розрізняють гастрит з пониженою, підвищеною і нормальною кислотністю шлунка. Гастритом хворіють як дорослі, так і діти. До цього захворювання більше схильні чоловіки. В даний час даним захворюванням страждає близько 50% населення України.

Часто буває так, що симптоми гострого гастриту проявляються нечітко, змазано, пацієнт намагається перетерпіти незручності, що виникли, не звертаючись до лікаря. Хворі на гастрит відчувають біль в епігастрії (область живота над пупком), нудоту. Апетит знижується, у роті виникає металевий присмак, може турбувати відрижка.

При гастриті змінюється виділення шлункового соку. Якщо виділяється дуже велика кількість соку, людина страждає від болю в шлунку, нападів нудоти, відрижки з кислим присмаком, запорів. Це захворювання характерне в основному для молодих людей.

Гастрит зі зниженою секреторною функцією шлунка (слизова шлунку виробляє недостатню кількість соку) характеризується нудотою, металевим присмаком у роті, запорами і проносами. Така форма гастриту частіше зустрічається у людей старшого віку.

Трапляється так, що гастрит зі зниженою секрецією шлункового соку є передвісником розвитку пухлин - адже при гастриті стінки шлунку атрофуються, втрачаючи свої функції.

Існують і інші форми гастриту, але вони зустрічаються значно рідше.

Можливі причини, що провокують виникнення гастриту:

  1. Зловживання грубою, гострою, дуже гарячою або надмірно холодною їжею.
  2. Нераціональне харчування (харчування у фаст-фудах, нерегулярний прийом їжі, голодування, незбалансовані дієти).
  3. Харчові отруєння.
  4. Вплив лікарських препаратів теж може спричиняти подразливу дію на слизову шлунку.
  5. Надмірний прийом міцних спиртних напоїв, кави і газованих напоїв.
  6. Нерідко причиною хронічного гастриту стає прихована харчова алергія, а також дефіцит білка, вітамінів і мікроелементів (особливо заліза).
  7. Наявність інфекції - бактерії Helicobacter pilori, яка може сприяти не тільки розвитку гастриту, але і виразкової хвороби шлунка.

Діагностика гастриту

Досвідчений гастроентеролог легко розпізнає гастрит, ледве ви тільки перерахуйте основні симптоми, проте, вивчення історії хвороби та проведення ретельного загального обстеження необхідне для виявлення точної причини захворювання. Стандартні аналізи та обстеження, які застосовуються для діагностики гастриту такі:

  1. Езофагогастродуоденоскопія (візуальний огляд верхніх відділів травного тракту) - це діагностичне обстеження, що максимально інформативно дозволяє виявити зміни у верхніх відділах травного тракту. В положенні лежачи в рот пацієнта вставляють тонкий еластичний керований зонд, оснащений оптичною системою (гастроскоп). Гастроскоп прослизає в стравохід, опускається в шлунок і верхню частину тонкої кишки. Перед початком обстеження виконують місцеву анестезію глотки (для зменшення неприємних відчуттів і блокування блювотного рефлексу). Під час процедури лікар бере пробу тканин у верхніх шляхах травного тракту (тобто робить біопсію), це робиться за допомогою інструментів, що проходять через гастроскоп. Ця процедура абсолютно безболісна. Потім пробу відправляють у лабораторію на гістологічне дослідження. Також під час фіброгастродуоденоскопії можливе проведення так званого швидкого уреазного тесту, що дозволяє встановити наявність мікробів Helicobacter pylori в стінці шлунку. Процедура езофагогастродуоденоскопіі займає в середньому від 20 до 30 хвилин з урахуванням часу дії анастезії, при цьому гастроскоп знаходиться у шлунку всього декілька хвилин. Езофагогастродуоденоскопія не представляє ризику для здоров'я. Найпоширеніше ускладнення - незначний біль у горлі, викликаний заковтуванням гастроскопу.
  2. Дихальний тест (проба повітря, що видихається) на наявність інфекції Helicobacter pilori. Цей простий тест допомагає визначити, чи інфікований пацієнт інфекцією Helicobacter pilori в даний момент. Використовується зазвичай для контролю стану після лікування, спрямованого на усунення цієї інфекції.
  3. Аналіз калу. Цей аналіз дозволяє виключити наявність бактерій Helicobacter pilori в калі. Позитивний результат аналізу підтверджує наявність інфекції в організмі. Лікар також може призначити аналіз калу на наявність в ньому крові, що вказує на шлункову кровотечу, яка може супроводжувати гастрит і виразкову хворобу шлунка.
  4. Рентгенологічне дослідження верхніх відділів травного тракту. Рентгенологічне дослідження шлунка і тонкої кишки дозволяє запідозрити виразкову хворобу. Перед проведенням дослідження пацієнт приймає рідкий барій, який покриває слизову травного тракту, завдяки чому вона стає видимою на рентгенівських знімках.

Коли слід звертатися за медичною допомогою?

Будь-яка людина хоча б один раз переживала напад болів в епігастрії. У більшості випадків напад швидко проходить і не вимагає медичного втручання. Однак якщо перераховані вище ознаки і симптоми зберігаються протягом тижня або довше, поспішайте на прийом до лікаря- гастроентеролога. Якщо розлади шлунка виникли після прийому ліків, особливо аспірину або інших болезаспокійливих засобі - обов'язково розкажіть про це лікарю.v Якщо ви помітили в блювоті або калі кров'янисті виділення, негайно зверніться до лікаря, щоб з'ясувати причину і попередити небезпечні ускладнення.

Будьте здорові!

Відгуки про лікарів