Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Фрукти та овочі роблять людей щасливими, красивими, здоровими

Настала осінь, а разом з нею — розмаїття овочів і фруктів. Саме зараз вони найбільш соковиті, смачні та корисні. І користь полягає у наявності в них вітамінів, біофлавоноїдів, клітковини.

«Вітамін» від слова «життя». Ще з давніх часів люди помічали, що відсутність деяких продуктів у раціоні харчування призводить до хвороб. І тільки на початку 20-го століття вчені, провівши безліч досліджень, визначили речовини, без яких не може існувати людський організм — вітаміни. Це низькомолекулярні хімічні сполуки, що містяться у продуктах харчування в дуже малих кількостях, що не впливає на їх виключну важливість в обмінних процесах нашого організму. Про відомі вітаміни А, В, С, D, Е знають всі, але далеко не всі знають про безцінність біофлавоноїдів. Флавоноїди відомі як рослинні пігменти вже понад століття. Однак перша робота, присвячена можливій біологічній ролі флавоноїдів для людини, була опублікована лауреатом Нобелівської премії з фізіології та медицини Альбертом де Сент-Дьордь у 1936 році. Він повідомив, що флавоноїд, виділений з угорського червоного перцю, сприяє зміцненню ламких стінок кровоносних судин. Нова хвиля інтересу до флавоноїдів почалася в 1990-х роках. Вона пов'язана з відкриттям антиоксидантних властивостей флавоноїдів та їх здатності нейтралізувати вільні радикали.

Зараз флавоноїди відносять до вітаміноподібних речовин.

Біофлавоноїди — природні хімічні сполуки, що подовжують нам життя. Вони нейтралізують вільні радикали, регулюють дію ферментів, зокрема травних, мають протиракову дію. Найбільш відомі біофлавоноїди — антоціан і кверцетин. Антоціан — потужний антиоксидант, у 50 разів сильніший за вітамін С. Він надає фруктам і овочам неповторних кольорів — синій, зелений, червоний, фіолетовий, помаранчевий, ліловий. Чим більш насиченого кольору овочі та фрукти — тим вони корисніші. Багаті на антоціани слива, вишня, малина, чорниця, суниця, чорний виноград, буряк, шкірка баклажанів.

Найпотужніший антиоксидант серед біофлавоноїдів — кверцетин. Він захищає холестерин від окислення, запобігаючи утворенню атеросклеротичних бляшок, запобігає раковим захворюванням; незамінний для людей, які страждають на алергії, артрити та різні запалення. Найкращі постачальники кверцетину — звичайний лук, яблука, помідори та капуста брокколі.

Грубі харчові волокна— це один з найважливіших елементів харчування людини. Вони стійкі до ферментів травної системи. Чим більше людина вживає грубої їжі, тим краще її здоров'я і більш тривалий термін життя.

Клітковину багато років відносили до баластних речовин, які вважалися необов'язковими для включення в раціон. Спосіб життя і характер харчування населення розвинених країн призвели до того, що зараз усе частіше йдеться про проблему нестачі клітковини в харчових продуктах. Споживання рафінованої їжі, яка пройшла промислову обробку, і, відповідно, зменшення в раціоні частки натуральних продуктів, багатих на харчові волокна або клітковину, призводить до виникнення цілого ряду захворювань.

Клітковина поділяється на розчинну і нерозчинну. Розчинна міститься в овочах і фруктах. Потрапляючи в кишечник, утворює желе, яке служить середовищем для корисних бактерій. За допомогою нерозчинної клітковини організм очищається від токсинів, жовчних кислот, холестерину, сприяє швидкому спорожненню кишечника. Достатня кількість клітковини в раціоні запобігає розвитку апендициту, сприяє зниженню рівня цукру в крові. Її наявність у продуктах уповільнює засвоєння жирів і вуглеводів, сприяє зниженню ваги, тому що калорій в ній немає, а для її розщеплення організм витрачає масу енергії.

Рекомендована норма споживання клітковини — не менше 35 г на добу. Не вживайте соки, навіть свіжоприготовані. Найкорисніша частина овочів і фруктів, із яких готують соки — клітковина — викидається. В результаті залишається насичений цукрами сік, який для засвоєння вимагає великої кількості інсуліну. Регулярне, тривале подразнення інсулярного апарату може спровокувати його виснаження і подальший розвиток цукрового діабету. Останнім часом дієтологи рекомендують вживати зелені коктейлі — секретний засіб для молодості, стрункості та краси. Рецептів таких коктейлів існує безліч, але головна їх складова — зелені листові овочі.

Їх процентний склад оптимальний для вживання людиною: близько 60% стиглих фруктів або овочів, змішаних з 40% свіжої зелені.

Чи знаєте ви?

Існує поняття «негативна калорія». Є продукти, які, потрапляючи в організм, дають менше калорій, ніж організм витрачає на їх перетравлення і засвоєння. До них належать стебло селери, рукола, крес-салат, листовий салат, кріп, зелень петрушки та ін. Люди, що стежать за своєю вагою, обов'язково з'їдають великий лист салату на день.

4 порції бобових на день знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань на 22%.

Кавун — це «душ зсередини». Він дає настрій, знижує апетит, прискорює обмінні процеси, поповнює запаси вітамінів і мінералів, очищає організм, має сечогінну дію, є низькокалорійним продуктом.

Стебла селери є найкращим овочем для приготування дієтичних страв. У них велика кількість клітковини, багато рідини та вкрай мало калорій.

Процес старіння можна сповільнити, якщо щодня вживати капусту брокколі.

Відгуки про лікарів