Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Факти та міфи про дієти

Дерев’янко Наталія Олексіївна – дієтолог клініки Into-Sana, м. Одеса.

Як хочеться бути вічно молодими і завжди стрункими. Але якщо перше нам не підвладне, то друге — цілком у наших руках. Хоча саме гарне струнке тіло стає для багатьох недосяжною мрією. А для деяких протягом практично всього життя боротьба із зайвою вагою перетворюється на нескінченний процес втрати і набору кілограмів, пошуку ефективних дієт і виснажливих тренувань, стає основною темою розмов із подругами.

Якби ми поводилися трохи більш грамотно і послідовно, то проблеми з зайвою вагою не існувало би взагалі, більш того, ідеальна фігура була б надбанням кожного. АЛЕ! Ми трохи лінуємося, трохи забуваємо — і знову повертаємося до проблеми, яку вирішуємо «по колу».

Яка дієта краще?

Найкраща дієта, яка назавжди допоможе позбутися зайвих кілограмів і зміцнить здоров'я, — це правильне, збалансоване харчування. І їсти можна все! У цієї дієти є лише один недолік: вона на все життя. І саме це багатьом не підходить. Тому ми шукаємо варіанти схуднення за кілька днів, тиждень або місяць. Не можна заперечувати той факт, що і за такий короткий термін можна домогтися певних результатів. Просто вибравши певну дієту, треба відповідально зважити всі «за» і «проти».

Найголовніше, щоб разом з об’ємами ми не втратили здоров'я. Тому давайте розглянемо основні принципи популярних дієт, як вони впливають на організм, яку користь або шкоду можуть у результаті принести.

Усі дієти можна класифікувати за таким принципом:

  1. Низькокалорійні. Найбільш різноманітна і численна група дієт, принцип яких полягає в серйозному обмеженні калорій споживаної їжі, але при цьому можна вживати найрізноманітніші продукти харчування.
  2. Низькожирові. Обмежується тільки споживання жирів, що ж стосується білків, і навіть вуглеводів, то вживати їх можна.
  3. Маловуглеводні.Обмежується споживання вуглеводів. Виключається цукор. Для хліба і булочок теж табу.
  4. Монодієти. Передбачають вживання в їжу одного, за рідкісним винятком, декількох продуктів харчування. Найбільш популярні з цієї групи — гречана, яблучна, рисова, кавунова, картопляна, кефірна дієти. Це «жорсткі» системи зниження ваги, тому тривалість їх суворо обмежена.
  5. Білкові. Раціон харчування складають виключно тваринні білки — риба і м'ясо. Допускається вживання в їжу фруктів і вуглеводів у малих кількостях.

Саме на обмеженій кількості калорій, спожитих за добу, або на обмеженому вживанні певних речовин (жирів, вуглеводів) і засновані всі дієти. Однак яку б дієту ми не вибрали, абсолютно для всіх є основні принципи, дотримання яких просто необхідне для досягнення результату.

  • Ви повинні бути здорові. За наявності хронічних шлунково-кишкових захворювань від суворих дієт потрібно відмовитися на користь збалансованого харчування.
  • Не рекомендується прийом їжі за 4 години до сну. Якщо Ви лягаєте спати до десятої, то 18:00 — це час пік. Але якщо Ви опівнічник, то, безумовно, час останнього прийому їжі необхідно змістити.
  • Нічний інтервал без прийому їжі повинен становити не менше дванадцяти годин. Він необхідний для того, щоб у нічний час організм відновив свої сили і не відволікався на перетравлення їжі.
  • Необхідно збільшити об’єм споживаної рідини. Доросла людина повинна випивати не менше ніж півтора літри чистої води на добу. Для людини, яка худне, цифра може доходити до 2,5 літрів на день.
  • Їсти треба дробно, тобто маленькими порціями. Запланований добовий обсяг їжі потрібно розподілити на п'ять-шість прийомів. Такі дії дозволять шлунку зменшуватися в об’ємі, а отже, «вимагати» щоразу меншу кількість їжі.
  • Збільшити фізичні навантаження. Прискорити обмін речовин і спалювання жирів дозволить фізична активність: регулярні заняття будь-яким видом спорту допоможуть швидше досягти бажаної форми. З точки зору дієтології найбільш ефективними є заняття на свіжому повітрі. Подумайте, можливо, відстань від дому до роботи або супермаркету не така вже велика, і запросто можна її пройти, а не штовхатися в задушливому транспорті та сумувати за втраченим ґудзиком від улюбленого пальто.

Усі «за» і «проти»

Якщо рішення максимально швидко знизити вагу все ж прийнято, дієту потрібно вибирати з урахуванням особливостей організму, смакових уподобань і сили волі. Пам'ятайте основний принцип: чим жорсткіші обмеження, тим коротшою повинна бути тривалість обмежень. Важливо не тільки схуднути, але і залишитися здоровими! Також важливо враховувати, що чим швидше знижується вага, тим вищий ризик повернення небажаних кілограмів.

Зараз розроблено сотні дієт. Розглянемо найбільш популярні.

Низькокалорійна

Суть полягає в тому, що обмежується калорійність вживаних продуктів. Добова норма калорій для чоловіків — 1700 ккал, для жінок — 1300 ккал. Усе, крім висококалорійних продуктів: хлібобулочних виробів, цукру, молочного шоколаду, жирного м'яса, сирів. Збалансована, безпечна при тривалому дотриманні та помірних обмеженнях. Швидкий результат. У разі істотних обмежень є високий ризик швидкого повернення втрачених кілограмів після закінчення дієти і повернення до звичного харчування.

Роздратованість, втрата працездатності, запаморочення при жорстких обмеженнях.

Білкова

Суть у насиченні організму білковими продуктами і обмеженні вуглеводів. Усе нежирне м'ясо, всі нежирні молочнокислі продукти, яйця, риба. Відсутність постійного відчуття голоду. Різноманітність у меню. Не збалансована, небезпечна для хворих людей (підвищене навантаження на нирки, можливе порушення роботи шлунково-кишкового тракту, підвищення ризику розвитку серцево-судинної патології). Неприємний запах з рота.

Дієта Дюкана

Модифікація білкової дієти, побудована на чотирьох етапах: атака, чергування, закріплення, стабілізація. 1 етап — чисті білки та висівки, 2 етап — білково-овочеві дні, 3 етап — додаємо фрукти, цільнозерновий хліб, сир, макарони, картоплю, рис, 4 етап — можна їсти все, але 1 білковий день на тиждень на все життя. Створена лікарем, добре вивчена. Немає необхідності рахувати калорії.

Немає почуття голоду. Різноманітність у меню. Тривале збереження результату. Не збалансована, може бути небезпечна для хворих людей при тривалому застосуванні (підвищене навантаження на нирки, можливе порушення роботи шлунково-кишкового тракту, підвищення ризику розвитку серцево-судинної патології). Неприємний запах з рота. Вимагає підвищеної дисципліни.

«6 пелюсток»

Схема білково-вуглеводного чергування, що складається з 6 одноденних монодієт, що йдуть одна за одною.

У різні дні потрібно вживати певні продукти:

  • 1 день — риба;
  • 2 день — овочі;
  • 3 день – курка;
  • 4 день – злаки;
  • 5 день – кефірно-сирний;
  • 6 день – фрукти;
  • принцип роздільного харчування.

«Улюблена»

Сувора дієта. Чергування днів за принципом: тільки пиття, овочевий, фруктовий і білковий. Набір продуктів обмежений і відповідає дню дієти. Швидкий результат. Не збалансована, небезпечна для хворих людей. Високий ризик повернення ваги після закінчення дієти.

Гречана

Сувора монодієта, що базується на обмеженні надходження в організм жиру і вживанні обмеженої кількості калорій Гречана крупа. У легкій версії допускається знежирений несолодкий кефір і йогурт. Швидкий результат. Не збалансована. Для багатьох важко переносима. Протипоказана при багатьох хронічних захворюваннях. Ризик повернення ваги після закінчення дієти.

Таким чином, при правильному застосуванні відносно безпечними для здорових людей можна вважати низькокалорійну дієту і дієту Дюкана. Описаний у них підхід і орієнтація на тривалий термін передбачає зміну харчової поведінки.

Не існує дієти, здатної вирішити питання самомотивації. Любов до себе, робота над собою і терпіння — запорука нашої молодості та краси.

Відгуки про лікарів