Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Якщо чоловік уникає сексу

У сімейних стосунках секс займає дуже важливе місце. Особливо для чоловіка. І якщо чоловік перестає проявляти звичну активність, жінка починає турбуватися щодо своєї привабливості, а то й зовсім починає підозрювати недобре. Сьогодні ми поговоримо про те, які чинники впливають на чоловічу сексуальність, з Михайлом Володимировичем Трофімовим, лікарем-урологом першої категорії медичних центрів Into-Sana.

Михайло Володимирович, чи існує поняття "нормальна частота статевого життя"?

Це питання хвилює багатьох моїх пацієнтів. Можу всіх заспокоїти - такої норми не існує. Нормально, коли пара займається сексом стільки, скільки того бажає. А ось частота виникнення цього бажання у різних пар може бути різною. Показником людського організму, який визначає сексуальний потяг, пристрасть і бажання є лібідо. На цей показник в першу чергу впливають генетичні фактори. Ізраїльські вчені провели дослідження, в ході якого встановили, що лише 30% людей мають ген високої сексуальності, а сексуальність інших досить низька. Крім спадковості, сильний вплив на статеву активність людини роблять зовнішні фактори. В результаті різних досліджень було встановлено, що пік статевої активності припадає на період з липня по серпень, а взимку, з січня по лютий, спостерігається максимальний спад. Зі змінами статевого потягу під впливом різних факторів людина стикається протягом усього життя.

Які фактори обраного способу життя впливають на лібідо?

Ще древні мудрі люди помітили: ми є те, що ми їмо. Дійсно, на все, що відбуваються в організмі значно впливає харчування. І якщо людина переїдає, організм направляє енергію на перетравлювання їжі, а не на формування сексуального бажання. Надмірна вага значно знижує сексуальну привабливість і лібідо. Тільки повноцінне харчування з достатньою кількістю білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мікроелементів дозволяє зберегти лібідо. Завдяки збалансованому харчуванню гормони знаходяться в правильному балансі, і можна до самої старості почувати себе бадьорим і фізично активним.

Крім харчування одним з найважливіших факторів, що впливають на нашу сексуальність, є дотримання режиму праці та відпочинку. Не варто нехтувати відпочинком, оскільки це обов'язково негативно позначиться на вашому лібідо. Стреси і недосипання, що пов'язані з роботою, можуть привести до фізичного виснаження і, як наслідок, до зниження сексуального потягу. Для збереження сексуальної потенції людині необхідний повноцінний відпочинок і своєчасна відпустка.

Зустрічаються порушення лібідо, коріння яких ховається в надмірно суворому вихованні, що деколи приводить до відрази і остраху статевого життя.

Ви казали про баланс гормонів в крові. Як цей фактор впливає на сексуальне бажання?

Силу лібідо визначає співвідношення гормонів в крові. Чоловіча зовнішність, поведінка і сексуальність формуються під впливом тестостерону. Якщо рівень цього гормону в крові знижується, то зменшується і статевий потяг. У нормі рівень тестостерону повинен знижуватися плавно протягом життя чоловіка. Його передчасне зниження може бути викликане різними захворюваннями, деякими медикаментами, а також стриманістю протягом тривалого часу. Якщо вдається встановити причини зниження рівня тестостерону в крові, то часто вдається нормалізувати його рівень. Також поповнити дефіцит цього гормону можна за допомогою спеціальних засобів.

Значний вплив на тонкі і складні механізми регуляції гормонів мають генетичні чинники. Різні захворювання можуть призводити до розладу цих механізмів, що стає причиною виникнення гормонального дисбалансу. Захворювання серцево-судинної системи, легенів, шлунка, печінки часто призводять до зниження статевого потягу. У зв'язку з тим, що захворювання викликають порушення кровообігу в статевих органах, відбувається розлад метаболізму гормонів, зміна процесу їх синтезу, активації і руйнування.

Є у чоловіків і жіночі статеві гормони, підвищення їх рівня також призводить до зниження сексуального бажання. З будь-якими проблемами, пов'язаними з дискомфортом в сексуальній сфері, можна прийти на прийом до уролога - андролога, сексопатолога або ендокринолога.

Який вплив на лібідо можуть надати лікарські препарати?

Нерідко для лікування захворювань внутрішніх органів застосовуються препарати, серед побічних ефектів яких спостерігається зниження лібідо. Для того щоб відновити рівновагу, необхідно звернутися до лікаря після закінчення лікування основного захворювання або після досягнення ремісії. Фахівець допоможе відкоригувати наслідки побічної дії медикаментів.

Що можна сказати про вплив на лібідо психоемоційного стану людини?

Будь-які події, що відбуваються з нами щодня, залишають слід на нашому психічному стані. Багато аспектів як чоловічого, так і жіночого лібідо безпосередньо пов'язані зі стосунками між партнерами, з розумінням і душевним комфортом, проявами любові і взаємної поваги. Безсумнівно, бажання статевої близькості знижується в умовах хронічного стресу, фізичних і психоемоційних перевантажень. Втомлена і виснажена людина не може думати про секс, вона бажає, щоб всі залишили її в спокої. У цьому випадку партнерам важливо бути ніжними і лагідними один з одним. Тоді їм вдасться зберегти взаємний статевий потяг.

Відгуки про лікарів