Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Дихайте глибше

Західна школа медицини вже давно керується не тільки принципом нешкідливості ліків, але і доказовості ефективності. А це означає, що перед застосуванням будь-якого засобу повинен бути доведений, по-перше, механізм його дії, по-друге — його ефективність у спеціальних клінічних дослідженнях. Так ось, цю процедуру гірчичники пройти не можуть.

Почнемо з механізму дії. Загальноприйнята теорія гірчичників говорить про те, що їх дія призводить до розширення судин у ділянці впливу, приливу туди додаткової крові, яка несе лейкоцити і різні хімічні речовини, що борються із запаленням. Так, це правда. Тільки от як це стосується лікування бронхіту? Невже ви думаєте, що гірчичники «нагріють» ваше тіло на 10–15 сантиметрів вглиб? Ні, їх подразнювальна дія проявиться максимум на 1,5–2 см. А це означає, що весь ефект відбудеться у шкірі.

Друга версія механізму дії була заснована на рефлексогенній дії: подразнення деяких ділянок шкіри стимулює нервові волокна, які відповідають за внутрішні органи. Тут складно сперечатися: в це можна або вірити, або не вірити. Перевірити неможливо.

Чому ж вони допомагають? Є кілька випадків, коли гірчичник допоможе. Випадок перший: усе вже минуло б і без них. Випадок другий, більше пов'язаний з дітьми і з «непрямим ефектом». Ми клеїмо дитині гірчичник, починається подразнювальна дія на шкіру. Дитина, безумовно, кричить і плаче. Саме це викликає почастішання дихання і посилений кровообіг у легенях. Ось вам і ефект. Але це як «побиття в лікувальних цілях». Чи потрібно?

Що стосується банок, то тут все аналогічно, тобто ефекту ніякого. А от шкоди від банок значно більше. Вони викликають суттєві пошкодження шкіри, аж до утворення рубців. Множинні гематоми теж не покращують стан дитини.

Тому, хочете ставити гірчичники та банки — ставте. Тільки не на людях.

Що ж стосується інгаляцій, то цей метод залишається актуальним. Правда, сучасні технології його істотно вдосконалили, дозволивши відмовитися від гарячої каструлі. На заміну їй прийшли небулайзери.

Що таке небулайзер, ефективність і принцип дії

Небулайзер — це камера, у якій відбувається розпилення лікарського розчину до аерозолю з подальшою подачею його в дихальні шляхи хворого. Лікувальний аерозоль створюється за рахунок певних сил. Такими силами можуть бути потік повітря (компресорні небулайзери) або ультразвукові коливання мембрани (ультразвукові небулайзери) .

Розпилений інгалятором лікарський препарат починає діяти практично відразу, що дозволяє застосовувати небулайзери в лікуванні захворювань, які потребують невідкладного втручання — астми, алергії, пневмонії. Інша група захворювань, за яких інгаляції просто необхідні — загострення хронічних запальних процесів дихальних шляхів, таких як хронічний риніт, хронічний бронхіт, бронхіальна астма, хронічна бронхообструктивна хвороба легенів.

Інгаляційна терапія особливо показана пацієнтам зі значним зниженням швидкості вдиху (діти раннього віку, післяопераційні хворі, пацієнти з важкими соматичними захворюваннями) . Хороший ефект від небулайзерної терапії і при лікуванні гострих респіраторних захворювань, ларингіту, риніту, фарингіту, грибкових уражень верхніх дихальних шляхів.

Безперечною перевагою цього методу є можливість швидкої та локальної доставки лікарських засобів у потрібне місце — в дихальні шляхи. Крім швидкого ефекту це дозволяє використовувати ефективні дози ліків і уникати побічних реакцій (завдяки локальному впливу) . Зручною є доступність процедури в домашніх умовах.

Її можна виконувати в будь-якому віці, оскільки пацієнту не потрібно підлаштовувати своє дихання до роботи апарату і одночасно виконувати якісь дії, наприклад, натискати на балончик, утримувати інгалятор. Особливо це важливо у дітей молодшого віку та літніх пацієнтів.

Ліки при цьому використовують різні, залежно від клінічної необхідності. Це можуть бути і бронхорозширюючі, і відхаркувальні, і навіть імуномодулятори. Призначення повинні бути розписані лікарем. Отримувати процедуру можна як у стаціонарі, так і вдома.

Вартість небулайзерних інгаляторів для використання вдома коливається в середньому від 500 до 1500 грн.

Прийнявши рішення про придбання апарату, зазвичай пацієнти стикаються з питанням: який краще — ультразвуковий або компресорний. Обмеженням ультразвукового небулайзера є неможливість використовувати масляні розчини. Компресорний більш універсальний в плані використовуваних розчинів, але аерозоль при цьому більш крупнодисперсний (крапельки води крупніше) . У нашій лікарні ми використовуємо обидва види інгаляторів.

На завершення хотілося б нагадати, що захворюванню легше запобігти, ніж лікувати. Тому за перших ознак застудних захворювань необхідно починати адекватну терапію, що охоплює імуномодулятори (інтерферон) і препарати, які мають противірусну активність. І це все теж можливо за допомогою небулайзера.

Відгуки про лікарів