Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Для кого найбільш шкідливе тривале перебування на сонці

Лікарі клініки INTO-SANA нагадують, що найбільш небезпечна засмага для маленьких дітей, а перебування на сонці в «години пік» може нашкодити людям будь-якого віку.

«Сонце необхідне дітям, але в розумних дозах. Бажано, щоб діти перебували на сонці в натуральному та вільному одязі світлих тонів, а голову обов'язково повинна захищати панамка або косинка. Сонячні опіки у маленьких дітей особливо шкідливі, тому що вони можуть стимулювати передракові процеси у шкірі», попереджає Ігор Маломуж, педіатр вищої категорії клініки INTO-SANA.

Дитячі креми, навіть з високим значенням УФ-фільтра, не захищають дитину від надмірної кількості ультрафіолету повністю. Тому тривалість дитячих сонячних ванн повинна чітко контролюватися. Дорослим також не варто засмагати без міри, адже надмірна інсоляція у них також може служити поштовхом для розвитку злоякісних процесів в організмі.

Зараз існує безліч різноманітних засобів захисту від сонця. Крем, лосьйон або гель з найбільш високим захисним фактором варто вибирати людям зі світлою шкірою, а брюнетам і шатенам підійде рівень захисту від 15 SPF. Фахівці стверджують, що в години найбільшої сонячної активності — з 11:00 до 16:00 — повноцінно людину не захистить жоден засіб.

«Особливо шкідлива засмага людям з родимками і пігментними плямами, а також блакитнооким і світловолосим людям, яких можна віднести до скандинавського типу, — зазначає Ігор Маломуж. — Довге перебування на відкритому сонці несе ризик людям з високим артеріальним тиском, системними захворюваннями сполучної тканини, порфірією, вітіліго».

Такі симптоми, як почервоніння, біль, запалення, підвищення температури, поява на шкірі пухирців, пухирів або інших висипань свідчать про сонячний опік. У такому стані важливо запобігти зневодненню організму, для чого необхідно пити велику кількість рідини. Сприяти полегшенню стану можуть прохолодні компреси, які зменшують біль, знижуючи температуру тіла. Може допомогти прохолодна ванна без миючих засобів. Якщо на шкірі немає пухирів, то після ванни потрібно акуратно промокнути все тіло рушником, після чого нанести пом'якшувальний або зволожувальний дитячий лосьйон.

При серйозних опіках на постраждалі ділянки потрібно нанести пантенол. Щоб уникнути інфікування при появі пухирів, потрібно зробити пов'язку на уражену ділянку тіла. Зменшити больові відчуття можна за допомогою знеболювального засобу. У разі, якщо ці процедури не принесли істотного полегшення, а до симптомів сонячного опіку додався озноб, то без термінового звернення до лікаря обійтися не вийде.

Відгуки про лікарів