Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Діти і люди зі світлим волоссям найчастіше отримують сонячні опіки

У користі сонячних ванн сумніватися не доводиться. Ультрафіолет допомагає шкірі продукувати вітамін D, а помірна засмага має загальнозміцнюючу і оздоровчу дію на організм. Але приймати сонячні ванни треба з обережністю, щоб не отримати опік, застерігають лікарі медичних центрів Into-Sana.

«Достатньо проводити півтори-дві години на день на сонці, щоб отримати всю користь від засмаги. Для тривалого перебування на пляжі необхідно розміститися в розсіяній тіні. Краще кожні 15 хвилин чергувати сонячні ванни із купанням, або просто змінювати позицію (перевертатися зі спини на живіт, вставати, сидіти, ходити), щоб одна ділянка тіла не піддавалася тривалій сонячній експозиції, - радить дерматолог клініки Into-Sana Андріана Дехтярчук. - Слід пам'ятати, що перебувати на пляжі з 11.00 до 16.00 небажано. У цей час сонце розташовується високо, і його промені найбільш «агресивні».

Ці правила багатьом знайомі і досить прості. Тим не менше, практично кожний українець протягом літа хоча б один раз отримує сонячний опік. Ймовірність «обгоріти» збільшується, якщо у людини світле волосся і шкіра. Дуже швидко «згорають» на сонці маленькі діти.

«Це обумовлено фізіологічними особливостями дитячої шкіри, «незрілістю» її захисних функцій. У малюків під впливом сонця пігмент меланін виробляється в меншій кількості, ніж у дорослих, і тому замість гарної засмаги зростає ймовірність опіку. З цієї ж причини швидше «згорають» люди зі світлим волоссям та зі світлою шкірою», - зазначає Андріана Дехтярчук.

Однак «згоріти» можна не тільки на пляжі. Довгі прогулянки в середині дня вулицями, наприклад, під час екскурсій, також можуть стати причиною опіку. Тому коли планується тривале перебування на сонці, слід одягти головний убір і одяг, що закриває плечі, а відкриті ділянки шкіри змастити сонцезахисним кремом.

Що ж робити, якщо опік вже виник? З незначним опіком цілком можливо впоратися самостійно. Найкраще змастити уражені ділянки засобом з пантенолом, а для місцевого охолодження і зняття набряку робити примочки з чистою прохолодною (не холодною!) водою. Не можна в лікувальних цілях використовувати спиртові розчини - вони ще більше дратують шкіру. Також небажано робити «маски» з олії, масла, кефіру, сметани, яєчного білка. Харчові продукти закупорюють пори і можуть спровокувати приєднання вторинної інфекції.

Якщо ж ви дуже «обгоріли», з'явився біль і набряклість, на шкірі почали утворюватися пузирі, обов'язково зверніться за допомогою до фахівця.

Відгуки про лікарів