Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Діти і літні люди найбільш чутливі до різких змін клімату

Багато відпочиваючих на курорті стикаються з проблемою акліматизації. Особливо при відвідуванні далеких країн, де кліматичні умови різко відрізняються від звичних.

В одних випадках, акліматизація проявляється у вигляді респіраторних синдромів, підвищення температури, порушення серцевого ритму, коливань артеріального тиску. Таке часто трапляється у людей, які приїхали у країни з дуже жарким кліматом.

В інших випадках, можуть бути присутніми слабкість, запаморочення, нудота, головний біль. Такі симптоми зустрічаються в подорожах в гори і пояснюються зниженою концентрацією кисню в повітрі.

Безсоння і слабкість можуть з'явитися в холодному кліматі через нестачу ультрафіолету.

Причина погіршення самопочуття криється в тому, що в принципово нових кліматичних умовах відбувається динамічна перебудова організму. Чим більше різниця між середовищем проживання і новими умовами, тим відчутніше напруга на організм. У здорових людей акліматизація триває 7-10 днів, і пристосування проходить досить легко. Метеочутливі ж люди, люди літнього віку й ті, хто мають різні захворювання, акліматизацію переносять складніше. Цій категорії людей необхідно більше часу на адаптацію в нових умовах. А дітям до 3 років небажано взагалі залишати свій кліматичний пояс.

Як же впоратися з неприємними симптомами в мандрівці?

Щоб знизити неприємні відчуття під час гірських сходжень, рекомендується набирати висоту поступово, пити більше води (до 3 літрів на добу), їсти нежирну їжу і не переїдати. У північних країнах перенести стрес допоможуть полівітаміни, калорійна їжа і теплий вітронепроникний одяг.

У жарких країнах з низькою вологістю повітря рекомендується пити більше води.

А в країнах, де спека поєднується з високою вологістю і де терморегуляція ускладнена, зростає ймовірність теплового удару. У цих умовах, навпаки, краще обмежити пиття, а вгамовувати спрагу тільки вранці і ввечері. При цьому важливо пам'ятати, що в подорожах азіатськими і африканськими країнами необхідно одягати легкий і вільний одяг, що закриває руки і ноги, а голову покрити капелюхом з широкими полями.

І не забудьте взяти з собою в подорож жарознижуючі препарати, препарати від кишкових інфекцій і пробіотики.

Слідуючи цим нехитрим порадам, ви легко зможете адаптуватися до нових кліматичних умов і проведете відпустку без проблем зі здоров'ям.

Відгуки про лікарів