Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Діатез? Що робити?

Атопічний дерматит (АД) є поширеним захворюванням, що відоме під різними назвами: ексудативний діатез, ексудативно-катаральний діатез, алергічний діатез, дитяча екзема, свербець, нейродерміт – це все різні назви одного захворювання.

Чи є небезпечним цей діагноз?

До яких наслідків може призвести це захворювання?

Які міри потрібно застосувати батькам, щоб їх малюк ріс здоровим і щасливим?

Це перші запитання батьків, що зіткнулися з цим захворюванням у своєї дитини.

Атопічний дерматит має генетичну схильність та проявляється аномальною відповіддю імунної системи на алергени навколишнього середовища. Для цього захворювання характерним є рецидивуючий стадійний перебіг та початок в ранньому віці.

Правильна тактика батьків при даній патології з перших місяців життя їх довгоочікуваного малюка має величезне значення. Від мами в першу чергу залежить, чи буде захворювання протікати в легкій формі, чи трансформується у важку.

В подальшому атопічний дерматит може поєднуватися з наступними захворюваннями:

  • екземою;
  • бронхіальною астмою;
  • полінозом;
  • алергічним ринітом.

Всі ці захворювання є хронічними, мають різні ступені важкості, а деякі з них можуть призводити до інвалідності. Саме тому при перших ознаках АД у дитини в ранньому віці важливо застосувати заходи з попередження подальшого розвитку захворювання.

Основні причини, що призводять до появи атопічного дерматиту:

  1. Нераціональне харчування:
    • при грудному вигодовуванні вживання матір’ю продуктів, які можуть викликати алергічні реакції;
    • раннє штучне вигодовування;
    • передчасне введення фруктових соків та продуктів підгодовування;
  2. Недотримання правил доглядуза шкірою малюка.
  3. Порушення нормальної мікрофлори шкіри.
  4. Функціональні розлади шлунково-кишкового тракту.
  5. Прийом деяких медикаментів.

Присутність цих факторів на тлі генетичної схильності (наявності алергічних захворювань у батьків або інших найближчих родичів) суттєво збільшують вірогідність виникнення атопічного дерматиту.

Паління під час вагітності та годування підвищують ризик розвитку АД у дитини.

Як проявляється атопічний дерматит?

Проявами атопічного дерматиту є висип на тілі (різного ступеня інтенсивності), сухість шкіри, свербіж, лущення, мокнення.

Часто процес ускладнюється грибковою, бактеріальною, вірусною інфекцією, що значно погіршує стан пацієнтів.

Лікувальне харчування

Дуже велике значення має дотримування гіпоалергенної дієти. Зазвичай гіпоалергенна дієта триває не менш року. Харчові продукти розподіляються в залежності від ступеня алергенності:

  1. Високий ступінь: коров`яче молоко, риба, ікра, білок яйця, куряче м`ясо, пшениця (мучні вироби та крупи з неї), жито, суниця, малина, полуниця, червона смородина, ожина, виноград, ананас, диня, хурма, гранат, цитрусові, морква, буряк, томати, огірок солоний, шоколад, какао, горіхи, мед, гриби, гірчиця. Особлива увага щодо готових продуктів, у складі яких є харчові добавки та консерванти.
  2. Середній ступінь: свинина, індичатина, кролятина, картопля, горох, кукурудза, гречка, рис, овес, персик, абрикос, банан.
  3. Низький ступінь: кисломолочні продукти, яловичина, баранина, жовток яйця, гарбуз, патисон, редька, яблуко зеленого та жовтого кольору, біла черешня, біла смородина, аґрус, слива, огірок свіжий.

Ідеальною їжею для дитини грудного віку є грудне молоко матері. Виключно грудне вигодовування рекомендовано до 4-6 місяців. З метою профілактики атопії при грудному вигодовуванні для матері рекомендується дієта з обмеженням продуктів високого ступеню алергенності. Ця дієта є обов’язковою для мам діточок, у яких були прояви алергії. Бажано дотримуватися цієї дієти жінці, що годує, якщо в неї або батька дитини є алергічні захворювання.

Важливим моментом профілактики є правильне введення підгодовування. Основне правило – робити це своєчасно та поступово. Кожний новий продукт треба вводити, починаючи з маленької кількості, поступово збільшуючи порцію. Наступний продукт треба вводити при наявності впевненості щодо доброї переносимості попереднього.

При відсутності клінічних проявів АД дієту можна розширювати, дивлячись на реакцію малюка. Поява висипу є сигналом ,що даний продукт не потрібно застосовувати найближчим часом.

Бажано вести розгорнутий харчовий щоденник, куди слід вносити всі інгредієнти, що використовуються для приготування страв, з метою спостереження в динаміці за реакцією на той чи інший інгредієнт.

Харчові продукти у раціон дитини з АД вводять в більш пізні строки:

  • коров’яче молоко – з 12 місяців;
  • білок яйця – з 24 міс.;
  • арахіс, горіхи, риба – з 36 міс.;

Курятина, шоколад, цитрусові, зернові повинні бути виключені з дієти немовлят і обережно вводитись тільки після 12-24 міс.

При наявності алергічних реакцій на тлі грудного вигодовування, а також для дітей, що знаходяться на штучному вигодовуванні для харчування можуть використовуватись гіпоалергенні суміші.

Ця дієта повинна повністю відповідати віковій потребі дитини в білках, жирах, вуглеводах і калоріях. У подальшому гіпоалергенна дієта має бути корегована з урахуванням результатів алергологічного обстеження. Найбільш достовірними критеріями є позитивні провокаційні тести з харчовими продуктами, визначення специфічних антитіл до атопічних алергенів.

Догляд за шкірою малюка

Сухість шкіри – характерна ознака на будь-якій стадії АД та один із діагностичних критеріїв захворювання. Сухість шкіри призводить до порушення її бар`єрної функції, тобто вона втрачає здатність захищатися від бактерій, грибів, вірусів та алергенів. В порівнянні зі здоровою шкірою суха втрачає еластичність, внаслідок чого виникають пошкодження та болючі тріщини.

Догляд за шкірою дитини передбачає використання спеціальних лікувально-косметичних засобів, а також заходів по виключенню провокуючих факторів. Догляд за шкірою хворих на АД повинен проводитись як в періоди загострення захворювання, так і в періоди клінічної ремісії, що дозволяє знизити частоту загострень.

Основною метою базисного догляду є усунення сухості шкіри, відновлення ушкодженого епітелію та підвищення бар’єрних функцій шкіри.

На сьогодні існує багато таких препаратів,в підборі яких краще порадитись з лікарем.

Рекомендації щодо купання дитини:

  • Рекомендуються щоденні купання.
  • Оптимальним є 20-хвилинні купання у ванні або душі з дехлорованою водою. Використовуючи водопровідну воду, бажано її пом’якшувати косметичними засобами для купання малюків.
  • Категорично забороняється використання деяких трав’яних сумішей для купання, особливо відвар ромашки, череди, кори дуба.
  • Необхідно обмежити використання мила, зовнішніх засобів, що містять ароматизовані домішки та компоненти, які розчиняють жир.
  • Бажано використовувати миючі засоби з нейтральним рН-середовищем.
  • Можна використовувати для ванн рисовий чи картопляний крохмаль.
  • Категорично забороняється використання мочалок, не можна розтирати шкіру. Після купання шкіру необхідно промокнути та нанести пом’якшуючі та зволожуючі засоби на вологу шкіру.

Наносити пом’якшуючі та зволожуючі засоби протягом дня доцільно декілька разів з метою попередження виникнення сухості шкіри.

З метою попередження розвитку атопічного дерматиту, а також зниження частоти загострень необхідно впроваджувати заходи по виключенню провокуючих факторів:

  • Не використовувати подразнюючі засоби: пральні порошки, сильні миючі засоби, розчинники, бензин, лаки, фарби, засоби для чищення меблів, підлог, килимів та ін.
  • При пранні користуватися переважно рідкими, а не порошковими детергентами з подальшим тривалим полосканням.
  • У квартирі потрібно зменшити кількість накопичувачів пилу: м’яких меблів, килимів, об’ємних іграшок та ін.
  • Обов’язковим є регулярне прибирання всієї квартири й особливо кімнати, де спить дитина, ретельне чищення важко доступних місць скупчення пилу під час відсутності малюка. Прання постільної білизни в гарячій воді (70-90?С) кожні 7-14 днів.
  • Підтримувати оптимальний клімат у квартирі – забезпечити вологість повітря не менш 60%, температуру не вище 23?С.
  • Уникати контакту шкіри рук з рослинами, а також овочевими та фруктовими соками.
  • Не носити одяг із шерстяних тканин, віддавати перевагу одягу з бавовняних. Дуже важливо, щоб одяг був вільним, приємним на дотик, «здатним дихати» .
  • Не тримати в будинку тварин та акваріумних риб.
  • Слід уникати інтенсивних фізичних навантажень як фактору, що посилює потовиділення та свербіж.
  • Уникати впливу перепадів температурного режиму.
  • Уникати стресових ситуацій.

Підводячи підсумок, хочеться зазначити:

  • Атопічний дерматит – хронічне, рецидивуюче захворювання, яке істотно погіршує якість життя пацієнтів. Може призвести до інвалідізації.
  • Лікування АД у стадії загострення має проводитись під пильним наглядом лікаря-дерматолога, алерголога, гастроентеролога, педіатра, психоневролога.
  • Шкіра при атопічному дерматиті – це вхідні ворота для різноманітних інфекційних уражень. Раціональний догляд за нею – основа профілактики.
  • Завданням сучасної терапії є контроль атопічного дерматиту – зменшення кількості загострень, досягнення більш легкого перебігу захворювання та зменшення ризиків ускладнень.

І, головне, пам’ятайте, що ретельне виконання батьками порад лікаря дозволить вашому малюку зберегти своє здоров’я!

Відгуки про лікарів