Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Чужорідні предмети в ЛОР-органах

Що являють собою сторонні предмети зовнішніх слухових проходів? Це можуть бути дрібні предмети, які діти з легкістю примудряються помістити собі у вушко (фрагменти іграшок, камінчики, намистини). Також у вухо можуть випадково потрапити і комахи. Потрапляння у вуха сторонніх предметів може супроводжуватися болем, а в разі пошкодження барабанної перетинки — кровотечею. Часто відзначається зниження слуху. Наявність деяких чужорідних тіл у вусі може тривалий час не викликати жодних симптомів. Наприклад, були випадки, коли під час огляду школярів, особливо молодших класів, у вухах виявляли шматочки паперу, фрагменти насіння.

Слід пам'ятати, що самостійне витягання стороннього тіла з вуха може призвести до його проштовхування вглиб зовнішнього слухового проходу, а також до травм барабанної перетинки. Тому не слід робити спроби витягти сторонній предмет у домашніх умовах, а краще відразу звернутися по допомогу до ЛОР-лікаря.

У разі потрапляння у вухо комахи, її рухи можуть викликати дискомфорт і біль у пацієнта. В цьому випадку перед візитом до ЛОР-лікаря можна закапати у вушко розведений з кип'яченою водою спирт у пропорції 1:1. Це дозволить знерухомити комаху, після чого лікар з легкістю її видалить.

Сторонні тіла носа трапляються переважно у дітей. Дуже часто діти норовлять помістити собі в ніс кісточки від фруктів, монети, колеса від улюблених машинок, камінчики. Наявність стороннього тіла в порожнині носа може призвести до утруднення носового дихання, появи кров'яних виділень. Тривале перебування в носі чужорідного тіла може спровокувати розвиток запального процесу. Якщо чужорідне тіло все-таки виявилося в порожнині носа дитини, то для його вилучення необхідно висякатися. Здорову половину носа при цьому слід затиснути. У разі неефективності цього способу необхідно терміново звернутися до ЛОР-лікаря.

Сторонні тіла нижніх дихальних шляхів чреваті небезпечними для життя наслідками. Найбільш частими симптомами є кашель і ядуха. Потрапляння великого чужорідного тіла в гортань може призвести до закриття голосової щілини і летального результату. В таких ситуаціях важлива кожна секунда, тому ази першої допомоги повинен знати кожен.

Перша допомога в разі потрапляння стороннього тіла в дихальні шляхи:

Дитину негайно перевернути головою вниз (немовля можна перевернути головою вниз, взявши його за ноги) і постукати розкритою долонею по спині на рівні лопаток.

Дорослого нахилити через спинку стільця, дивана або своє стегно і вдарити кілька разів розкритою долонею між лопатками.

Найефективніший, але при цьому і найнебезпечніший спосіб вилучення чужорідних тіл ви могли неодноразово спостерігати в багатьох фільмах. Це так званий «метод Геймліха» . Принцип цього методу полягає в тому, що при різкому поштовху під діафрагму з легенів виштовхується повітря, яке зміщує чужорідне тіло. Небезпека полягає в тому, що удари нижче діафрагми або сильне здавлювання цієї ділянки руками можуть призвести до рефлекторної зупинки серця. З цієї причини важливо цей прийом виконувати правильно.

Порядок дій при наданні допомоги людині, що поперхнулася, за методом Геймліха в положенні стоячи:

  1. Необхідно встати за спиною потерпілого, обхопивши його руками.
  2. Стиснути одну руку в кулак, і тією стороною, де великий палець, покласти її на живіт потерпілого, на рівні між пупком і реберними дугами (в так звану епігастральну ділянку живота).
  3. Долоня іншої руки кладеться поверх кулака, швидким поштовхом вгору кулак вдавлюється в живіт. Руки при цьому потрібно різко зігнути в ліктях, але грудну клітку потерпілого не здавлювати.
  4. За необхідності прийом повторити кілька разів, поки дихальні шляхи не звільняться.

Навіть якщо вдалося самостійно витягти сторонній предмет, у будь-якому разі необхідно звернутися до лікаря, оскільки не виключена ймовірність пошкодження слизової оболонки.

Існують прості, але важливі правила, дотримуючись яких, ми мінімізуємо ризик потрапляння стороннього тіла в дихальні шляхи.

Правило перше. Не варто їсти на ходу, в транспорті (різке гальмування транспорту може призвести до потрапляння їжі «не в те горло»).

Правило друге. Сміючись і спілкуючись з набитим ротом, ви забуваєте не тільки про правила хорошого тону, а й про власну безпеку.

Правило третє. Не використовуйте рот для утримання сторонніх предметів. Звісно, дуже зручно, прибиваючи картину до стіни, зафіксувати додатковий цвяшок у зубах, але подумайте і про те, що потрапивши в дихальні шляхи, цвях не дозволить вам сповна насолодитися шедевром.

Правило четверте. Якщо ви побачили у дитини предмет, який без зусиль може поміститися у неї в роті, обов'язково відберіть. Не допускайте в зоні доступу дитини наявності дрібних предметів.

До всього вищесказаного хотілося б додатково зупинитися на проблемі таких чужорідних тіл, як рибні кістки. Що робити в таких випадках? Чи можна самостійно дістати рибну кістку з горла? Чи варто прислухатися до «бабусиних» та інтернет-порад?

Спробуємо разом розібратися в їхній ефективності

  1. Найпоширенішою порадою, якою користуються перед зверненням до ЛОР-лікаря близько 90% пацієнтів, є проковтування скоринки хліба або сухарів для «кращого проштовхування кістки». Не слід так чинити! Це призводить до того, що кістка надламується і ще глибше занурюється в м'які тканини, ускладнюючи при цьому своє виявлення і можливість вилучення.
  2. Думка, що при провокуванні блювоти, блювотні маси захоплять за собою назовні рибну кістку. Однак зазвичай блювотні маси виходять назовні, а кістка залишається на своєму місці.

Не варто експериментувати зі своїм здоров'ям і здоров'ям ваших близьких. Краще вчасно звернутися по допомогу до кваліфікованого фахівця, який швидко і компетентно впорається з проблемою і збереже найцінніше, що є у людини — ЗДОРОВ'Я!

Любчак Валентина Юріївна,
ЛОР-лікар багатопрофільної поліклініки Into-Sana.

Відгуки про лікарів