Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Що таке харчова непереносимість, і як з нею боротися

Лікарі клініки INTO-SANA нагадують, що в порівнянні з алергією харчова непереносимість може проходити легше, але негативного впливу на самопочуття в цьому випадку не уникнути.

Непереносимість певного продукту призводить до різноманітних порушень здоров'я, які можуть проявлятися найнесподіванішими симптомами. Часто непереносимість пов'язана із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, ендокринної та нервової систем. У дітей такий стан зазвичай виникає через недостатньо розвинену ферментну систему тонкого кишечника.

Ознаками непереносимості певних продуктів можуть бути необґрунтована дратівливість і різкі зміни настрою після прийому їжі. Також можлива прибавка у вазі, запаморочення, швидка стомлюваність і сонливість. Неприйняття організмом якогось продукту часто призводить до різних висипань на тілі, може турбувати свербіння, на шкірі можуть з'являтися темні або червоні плями. Можуть виникати не пов'язані з вірусною інфекцією грипоподібні стани і різні больові синдроми (головні, суглобові, м'язові). Можливі розлади кишечника (здуття, послаблення, запори) і підвищена набряклість.

«Реакція на прийом їжі при непереносимості деяких продуктів може бути дуже різною. Вона дуже залежить від того, яку кількість продукту з'їдено, і може змінюватися з плином часу, уточнює Еліна Бережна, завідувачка поліклінікою INTO-SANA. Якщо дотримуватися дієти, то негативної реакції може взагалі не бути. Виключення причин, що викликають харчову непереносимість, допоможе повністю позбавити людину від усіх неприємних її проявів».

Щоб виявити наявність харчової непереносимості та її причини, знадобиться консультація лікарів: терапевта, гастроентеролога та ендокринолога. Больова реакція на продукти може розвиватися на тлі багатьох захворювань, тому підхід до кожного випадку повинен бути індивідуальним. Сучасні методи діагностики допоможуть визначити основні причини непереносимості.

«Для виявлення харчової непереносимості сьогодні існує FED-тест, який заснований на аналізі венозної крові. У тест входять сто найбільш поширених продуктів і тридцять харчових добавок. За результатами дослідження визначається набір продуктів, які протипоказані конкретній людині. Якщо виключити їх з раціону, то дискомфорт зникне, самопочуття поліпшиться, а зайва вага піде», — повідомляє Еліна Бережна.

На думку лікаря, найчастіше розвиток харчової непереносимості пов'язаний зі споживанням продуктів, у яких багато біологічно активних речовин, таких як гістамін і тирамін. Це вино, сир (особливо такі сорти, як камамбер, рокфор, брі, чеддер і плавлені сири), шпинат, кисла капуста, томати, печінка, маринований оселедець, в'ялена шинка, яловичі сосиски, копчена оселедцева ікра, консерви (тунець, філе хамси, оселедця), пивні дріжджі.

Відгуки про лікарів