Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Що таке гіпотонія і як з нею боротись?

Артеріальний тиск (АТ) – один з основних показників життєдіяльності поряд з частотою серцебиття і дихання та температурою. Це сила, з якою кров тисне на стінки судин. Зазвичай він представлений двома числами. Перше – систолічний тиск – це тиск, що утворюється в судинах під час систоли (скорочення серця). Друге – діастолічний тиск – це тиск, що існує в судинах під час розслаблення серця (діастоли).

Систолічний тиск завжди вищий за діастолічний. Останнім часом надзвичайно велика увага приділяється підвищеному АТ як фактору ризику інфарктів та інсультів. Проте велика кількість людей відмічає у себе низький тиск. Чи нормально мати понижений тиск та чи потрібно його лікувати? Пониженим вважається систолічний тиск менший за 90 мм.рт.ст., а діастолічний - менший за 60. Проте діагноз гіпотонії не виставляється за цифрами. Деякі люди мають тиск 90/50 і при цьому себе прекрасно почувають. Інші - при зміні тиску до 100/70 мають цілий ряд клінічних симптомів, і це вважається гіпотонією. Тобто, діагноз ставиться на основі характерних для зниженого АТ симптомів.

Гіпотонія – це зниження АТ до таких величин, коли виникають симптоми внаслідок зниженого притоку крові до органів. Наприклад, якщо недостатньо кисню та поживних речовин потрапляє до мозку, люди відчувають запаморочення, а інколи і втрату свідомості. Часто запаморочення виникає при зміні положення тіла з горизонтального у вертикальне – так звана, ортостатична гіпотензія. Також гіпотонія може проявлятись сонливістю, загальною слабкістю, головним болем, розсіяною увагою, зниженою працездатністю.

Найнебезпечнішим є раптове зниження тиску з нормальних чи навіть підвищених показників (наприклад, при крововтраті, зневодненні, хворобах серця чи при анафілактичному шоці). За цих умов органи різко відчувають зниження кровотоку і можуть виникнути серйозні ускладнення - ниркова недостатність, порушення свідомості, кома.

Гіпотонія може бути симптомом ендокринних захворювань, наприклад, хвороби Аддісона. Тоді вона супроводжується м’язовою слабкістю, втратою ваги, інколи потемнінням кольору шкіри.

Зниження тиску можуть спровокувати деякі ліки, психотропні речовини та алкоголь.

Проте часто симптоми гіпотонії виникають у здорових молодих людей. Основною причиною таких реакцій найчастіше виступають порушення в роботі вегетативної нервової системи. Існують так звані вазовагальні реакції, що проявляються зниженням тиску, сповільненням серцебиття, інколи навіть втратою свідомості. Виникають вони при емоційних стресах, відчутті страху або болю, часто при взятті аналізів крові, при переїданні, інколи при напруженні під час дефекації.

Також гіпотензія у молодих людей може бути пов’язана з перепадами атмосферного тиску, тривалим стоянням, з перебуванням у душному приміщенні, після гарячої ванни, або у переповненому вагоні метро.

Часто гіпотонію супроводжують інші вегетативні розлади – пітливість долонь та стоп, порушення терморегуляції – зниження температури до 35,8 – 36?С, інколи може виникати відчуття неповного вдиху чи задишка при фізичному навантаженні.

Що ж робити в таких випадках?

По-перше, лікування гіпотензії передбачається тільки якщо вона проявляється клінічно. По-друге, має значення причина, яка викликала зниження АТ. Якщо симптоми з’явились раптово, вперше в житті і мають досить виражену інтенсивність необхідно виключити інші серйозні захворювання. Почати необхідно з огляду у лікаря-терапевта. За необхідності він призначить вам загальний аналіз крові та сечі (щоб виключити анемію та інфекції), аналіз крові на електроліти (щоб виключити мінеральне виснаження, деякі гормональні захворювання), ЕКГ (щоб виключити порушення ритму та інфаркт міокарда), добове  монітрування ЕКГ (щоб виключити транзиторні, тобто непостійні порушення ритму), ЕХО-КГ (щоб виключити вади серця), визначення рівня кортизолу (щоб виключити надниркову недостатність), рентгенографію органів грудної клітки та УЗД чи КТ черевної порожнини з метою виключення запальних захворювань, інколи необхідно зробити УЗД судин нижніх кінцівок для виключення їх зниженого тонусу.

Якщо зниження тиску викликала одна із цих причин, то лікування гіпотензії зводиться до лікування основного захворювання.

Проте частіше за все у молодих людей гіпотонія є ознакою вегето-судинної дистонії. В такому випадку медикаментозне лікування відходить на другий план. Терапія цього стану спрямована на підвищення життєвого тонусу. В таких випадках рекомендоване фізичне навантаження – найкраще біг, плавання, прогулянки пішки. Але не починайте одразу з «марафонських забігів» – навантаження має бути поступовим. Заняття спортом, достатній сон не менше 8 годин на добу часто нормалізують АТ.

Велике значення має правильний режим роботи – розумове та емоційне перевантаження сприяє розвитку вегетативних розладів. Для ефективної праці та уникнення проблем зі здоров’ям необхідним є повноцінний відпочинок. Найкраще – зміна діяльності: якщо працюєте розумово – потрібен активний відпочинок, якщо фізично – то спокійний.

Контрастний душ допоможе в «тренуванні» судин. Проте не поспішайте з сауною та банею. Зміна температури води має бути поступовою.

Лікар може порадити більше пити, вживати більше солі, збільшити кількість чаю та кави в раціоні, уникати прийому алкоголю. Велике значення також має достатньо збалансоване харчування – голод провокує зниження тиску, тому їжте невеликими порціями до 5-6 разів на добу.

Проте інколи цих заходів не вистачає. Тоді лікарем може бути призначене медикаментозне лікування. Найчастіше в лікуванні гіпотонії використовують природні стимулятори - жень-шень, елеутерокок, лимонник, глід.

На основі цих рослин існують настоянки та таблетки. Проте поводження з ними теж має бути обережним – їх не можна використовувати при нервовому збудженні, порушенні сну, а також вагітним та жінкам в період лактації.

Гіпотонія, пов’язана з вегетативною дисфункцією, часто погіршує якість життя, проте не приводить до серйозних наслідків. Позбутися її можливо самостійно, варто лише проявити силу волі. Складіть розклад спортивних тренувань та прогулянок, плануйте справи, щоб уникнути зайвих стресів, лягайте вчасно спати та обов’язково знаходьте час на відпочинок. І ви здивуєтесь, наскільки покращиться ваше самопочуття!

Відгуки про лікарів