Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Що означає біль у правому підребер’ї?

Найчастіше в міжсезоння загострюються захворювання дихальної, травної та нервової систем. Серед найнеприємніших — загострення виразкової хвороби, запальні зміни слизової стравоходу, шлунка, дванадцятипалої кишки. Трапляються і менш складні стани, які, однак, можуть серйозно погіршувати самопочуття і потребують оперативного лікування, нагадують лікарі клініки INTO-SANA. До таких випадків належать і захворювання жовчного міхура.

Основними характерними рисами, що свідчать про проблеми з відтоком жовчі, є постійна втома, погіршення настрою, емоційна та фізична слабкість, розлади сну й апетиту. У той же час, жінок можуть турбувати проблеми, що стосуються менструального циклу, а чоловіки можуть відзначати зниження статевого потягу.

«Існує два основних типи розладів жовчовивідної системи, вони пов'язані зі зниженням або підвищенням скорочувальної активності жовчного міхура, — розповідає Валерія Гедражко, лікар-терапевт вищої категорії багатопрофільної поліклініки INTO-SANA. — Знижена активність зазвичай розвивається після сорока років і проявляється гіркотою в роті, болями, що посилюються від прийому жирної та гострої їжі, вина та пива, газованих напоїв, а також від емоційного перенапруження. Підвищена активність жовчного міхура частіше буває в молодому віці й виникає через переповнення міхура жовчю і розтягування його стінок. Проявляється ця недуга болями або важкістю в правому підребер'ї».

І в тому, і в іншому випадку візиту до гастроентеролога не уникнути. Для уточнення діагнозу може знадобитися проведення аналізу крові та УЗД черевної порожнини, в деяких випадках необхідна також консультація невролога, ендокринолога або хірурга.

Для ефективного лікування захворювань жовчного міхура (дискінезії) необхідно не тільки приймати медикаменти, а й дотримуватися режиму праці та відпочинку, правильно харчуватися і підтримувати стабільну масу тіла, а також вести регулярну фізичну активність.

Відгуки про лікарів