Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Що робити, якщо здоровий малюк не хоче їсти?

Поганий апетит у дитини - привід для хвилювання батьків. Звичайно, всі малюки різні, тому один їсть за обидві щоки, а другому потрібні книжки, іграшки, інакше ані ложки в рот не візьме.

Причин поганого апетиту може бути багато. Неправильно складений режим дня, замало прогулянок на свіжому повітрі, недостатнє фізичне навантаження, раціон харчування не відповідає потребам малюка, а крім цього - наявність гострих або хронічних захворювань, проблем зі стравоходом, глистових інвазій і т.д. - Усі ці фактори, так чи інакше, впливають на апетит малюка.

Раціон харчування і кількість вживаної їжі у дітей різного віку відрізняється. Важливо пам'ятати, що деякі діти віддають перевагу частому прийняттю їжі і з'їдають при цьому невелику порцію, в той час як інші, харчуються рідше, але здатні з'їсти порцію побільше. Педіатр на плановому прийомі дасть поради щодо необхідного раціону для вашого малюка, залежно від віку малюка, фізичного і психомоторного розвитку, а також особливостей травлення.

На прийом їжі часто впливають різні психологічні чинники. Важливо, щоб мама змогла правильно налагодити і дотримуватися режиму дня, вчасно піти з прогулянки, приготувати їжу і подати її дитині в той момент, коли та голодна, тоді вона з апетитом буде її їсти. У тому випадку, якщо мама відволікається на тривалі розмови з подругами, не відслідковує час прогулянки, дає дитині перед їжею печиво або сухарик, на жаль, це призводить до порушень харчування малюка. Для таких дітей, налагоджений режим дня і їжа, що подана вчасно в дитячому садку допомагає нормалізувати апетит. У тому випадку якщо мама намагається урізноманітнити раціон дитини і постійно готує нові страви, дитині складніше адаптуватися в дитячому колективі, оскільки їжа в садку зазвичай більш проста. При початку відвідування дитячого садку рекомендовано поцікавитися, яке меню пропонують малюкам, щоб різниця між домашньою їжею і їжею в садку не була значною.

Дуже важливі умови, в яких мама годує малюка. Сумно спостерігати, як дитині в 1 рік мама на великому екрані ставить рекламу, щоб він відкривав рота. Культура харчування прищеплюється з маленького віку. Якщо малюк непосидючий, мамі варто з максимальним спокоєм сідати разом з ним за стіл і не підхоплюватися постійно до телефону, плити і т.д. Можна придумувати і розповідати віршики чи історії про їжу, яку малюк їсть, шукати на дні тарілки захованих ведмежат або зайчиків. Важливо, щоб мама не метушилася і ставилася з задоволенням до процесу годування малюка.

Якщо дитина достатньо гуляє на свіжому повітрі, багато рухається, вчасно отримує їжу в спокійній обстановці, присвяченій саме їжі, а не перегляду мамою телепередачі паралельно з дитиною, у неї не буде проблем з апетитом. У тому випадку, якщо малюк погано їсть у дитячому колективі і вдома, необхідно показати його педіатру і, можливо, психологу. Не варто насильно годувати малюка, дитячий стрес від цього може більше вплинути на подальше самопочуття дитини, ніж отриманий безпосередній результат. Розумна мама, що добре налаштована на свого малюка, завжди знає, які причини призводять до проблем у дитини, в тому числі і до поганого апетиту.

Відгуки про лікарів