Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Що робити, якщо піднялася температура?

В осінньо-зимовий період кількість застудних і вірусних захворювань збільшується в рази. Найчастіше ГРВІ супроводжуються підвищеною температурою.

Відчуття жару, озноб, спрага, загальне погане самопочуття — ось основні прояви підвищеної температури.

Побачивши на термометрі температуру трохи вищу, ніж загальновідомі 36,6ºC, люди часто відразу хапаються за жарознижувальні засоби. Лікарі клініки Into-Sana радять цього не робити, адже саме за допомогою підвищеної температури організм бореться з хворобою. «При температурі 38ºC призупиняє свій розвиток більшість хвороботворних бактерій та вірусів, — говорить лікар-терапевт Into-Sana Оксана Четверикова. — Якщо температура при ГРВІ не перевищує 38,5ºC, то не слід її збивати. Просто випийте теплого чаю з малиною і лягайте в ліжко. Не забувайте пити достатню кількість рідини, і дайте організму можливість одужати самостійно».

Але якщо людина погано переносить підвищення температури — у неї болить голова, починається сильний озноб і виникає істотний дискомфорт — варто прийняти жарознижувальний засіб. Існує думка, що найкращими ліками від високої температури є аспірин. Але при вірусних захворюваннях його не рекомендують застосовувати, а дітям він навіть заборонений. Тому для зняття температури радять парацетамол.

В Into-Sana попереджають: самолікування може бути небезпечним, слід частіше довіряти своє здоров'я професіоналам. Якщо підвищення температури не супроводжується типовими симптомами ГРВІ, температура при ГРВІ тримається довше 4–5 днів, або стан хворого погіршується, то потрібно обов'язково звернутися до лікаря-терапевта. Адже температура не завжди є симптомом застуди та ГРВІ, вона підвищується при багатьох патологічних станах, іноді набагато більш небезпечних, ніж респіраторно-вірусні захворювання.

Без консультації лікаря не обійтися і тоді, коли при ГРВІ температура тримається високою, лише незначно знижуючись під дією парацетамолу. «Це може свідчити про наявність не вірусної, а бактеріальної інфекції. Лікуватися в цьому випадку потрібно зовсім за іншою схемою, — попереджає лікар Into-Sana. — Повторне підвищення температури на четвертий-п'ятий день від початку ГРВІ, зазвичай, також свідчить про приєднання до вірусу бактеріальної інфекції».

Слід бути уважним і обережним, якщо температура піднялася вище 39,0ºC. За такої температури та вище значно зростає ризик зневоднення. Небезпечною для життя вважається температура вище 41°С, особливо у дітей, оскільки відбувається порушення функцій органів і систем.

Відгуки про лікарів