Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Що робити, якщо «не хочеться»?

Кому адресована ця стаття? Звісно, перш за все, чоловікам, оскільки в першу чергу ми будемо говорити про чоловіче лібідо, але, тим не менш, це буде цікаво і жінкам, адже багато аспектів чоловічого лібідо безпосередньо пов'язані з відносинами партнерів, з розумінням і душевним комфортом, проявами любові та взаємної поваги.

Дуже часто у спілкуванні з пацієнтами я чую одне й те саме питання: «Яка частота статевого життя вважається нормальною?». Немає такої норми! Норма — це стільки, скільки хочеться, і кількість ця може сильно відрізнятися у різних пар.

Потяг, бажання, пристрасть, що визначають сексуальну активність людини при інших рівних умовах, називають «лібідо». Ця властивість організму зумовлюється в першу чергу генетичними факторами. Група ізраїльських вчених провела дослідження і довела, що всього 30% людей мають ген високої сексуальності, інші — слабкої.

На сексуальну активність впливає також цілий ряд зовнішніх факторів. Так, за спостереженнями, пік статевої активності припадає на липень-серпень, а спад — на січень-лютий. Мало того, наш потяг ще й протягом життя змінюється під впливом різних чинників.

Так що ж впливає на наше бажання, на лібідо? Характер і якість харчування, проблема надмірної ваги і дотримання режиму праці та відпочинку.

Ще мудреці стародавнього Китаю помітили: «Ми — те, що ми їмо». Якість харчування позначається на всіх процесах, що відбуваються у нашому організмі. Для збереження лібідо харчування не повинно бути надмірним, воно повинно бути повноцінним, з достатньою кількістю білків, жирів, вуглеводів, мікроелементів і вітамінів. Намагайтеся не переїдати, інакше вся енергія буде спрямована не на формування бажання, а на перетравлення їжі. Якісне, збалансоване харчування гарантує не тільки хороше самопочуття і фізичну активність, але і забезпечує правильний баланс гормонів.

Надмірна вага є чинником, що знижує не тільки вашу сексуальну привабливість, але і ваше лібідо. Відповідальний за потяг гормон тестостерон має властивість накопичуватися в підшкірно-жировій клітковині. І чим більше жирових відкладень у чоловіка, тим більша кількість тестостерону там «осяде», і тим менше цього гормону залишиться в крові. А це зі свого боку і призводить до зниження лібідо.

Вимоги до дотримання режиму праці та відпочинку були придумані не для того, щоб платити меншу зарплату, а для того, щоб людина встигала відновлюватися після роботи. Якщо чоловік виснажений роботою, стресами і недосипанням, то замість близькості йому захочеться спати. Не нехтуйте відпочинком. Повноцінний відпочинок і своєчасна відпустка дозволять вам завжди відчувати себе чоловіком.

Баланс гормонів у крові.

Сила лібідо визначається гормонами і їх правильним співвідношенням у крові. Ці механізми регуляції дуже тонкі та складні, визначені генетичними факторами. «Поломка» механізмів регуляції через деякі захворювання може призводити до гормонального дисбалансу.

Чоловіча зовнішність, поведінка та потяг формуються під впливом тестостерону. Зниження рівня цього гормону в крові призводить до зниження статевого потягу й ерекції. Фізіологічне зниження рівня тестостерону в крові відбувається плавно протягом життя чоловіка. Але можливе і передчасне зниження в результаті різних захворювань, прийому деяких медикаментів або тривалого утримання. Усунення причин часто дозволяє відновити рівень цього гормону. Крім того, існують ефективні засоби, що заповнюють дефіцит тестостерону.

У чоловічому організмі є й жіночі статеві гормони. Підвищення рівня цих гормонів також призводить до зниження лібідо. Проблемами гормональних порушень і пов'язаними з ними проблемами у сексуальній сфері займаються урологи-андрологи, сексопатологи й ендокринологи.

Захворювання внутрішніх органів і побічні дії лікарських препаратів.

До зниження статевого потягу часто призводять захворювання серцево-судинної системи, печінки, шлунка, легенів. Ці захворювання призводять до порушення кровообігу у «відповідальних» органах і порушення метаболізму гормонів (зміни процесів їх синтезу, активації та руйнування).

Деякі препарати, які використовуються для лікування захворювань внутрішніх органів, мають побічні явища у вигляді зниження лібідо. У цьому випадку після лікування основного захворювання (або досягнення його ремісії) є сенс звернутися до уролога-андролога для корекції побічного ефекту медикаментів.

Психоемоційний стан.

У нашій повсякденності немає подій, які не проходили б крізь наші думки й емоції та не залишали слід у нашому психічному стані. Життя в умовах хронічного та перманентного стресу, постійних психоемоційних і фізичних перевантажень відбивається і на бажанні статевої близькості.

Якщо чоловік повертається з роботи у стані психоемоційного «притуплення», тому що все емоції та сили на сьогодні він вже витратив, то вдома у нього залишається одне бажання — щоб його ніхто не чіпав. У цій ситуації дуже важливо, як себе поведе кохана жінка, чи зможе вона ніжно і лагідно витягнути на поверхню його чоловіче начало.

Трапляються також порушення лібідо, пов'язані з надмірно суворим вихованням, аж до відрази і страху статевого життя.

Закінчити хочеться словами Ремарка з чудової книги «Ніч у Лісабоні»: «Одноманітність — це загибель любові». Будьте завжди різними і багатогранними, щоб людина, яка йде з вами поруч, не втомлювалася шукати в вас щось нове. Тоді багато психологічних бар'єрів підуть, ну а ті, що залишаться — подаруйте психологам.

Відгуки про лікарів