Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 123-45-67 +38 (097) 123-45-67 +38 (050) 123-45-67

Чим небезпечний цистит?

Про те, чим небезпечний цистит і чому при цьому захворюванні важливо вчасно звернутися до фахівця, розповідає експерт "Обозревателя" лікар-уролог медичних центрів Into-Sana Юрій Анатолійович Сак.

Цистит - запальний процес в стінці сечового міхура. Як правило, уражається тільки слизова оболонка, але бувають випадки, коли уражаються більш глибокі шари сечового міхура. Це більш важкі стани, і вони протікають дуже важко. Але зараз не про них.

У 90% випадках цистит викликають асоціації умовно-патогенних мікроорганізмів, що живуть на нашому тілі завжди. Як правило, це бактерії з групи кишкової палички. Саме її найчастіше знаходять в аналізах.

Крім бактеріальної природи, цистит можуть викликати віруси, алергени різної природи, хімічні речовини, радіація.

Для розвитку циститу недостатньо лише попадання мікроорганізмів в сечовий міхур. Дуже важливу роль відіграє стан стінки сечового міхура, стан так званих нижніх сечових шляхів, а також стан статевих органів (наявність інфекцій, запальних захворювань).

Цистит може спровокувати ряд факторів, які, як правило, викликають зниження захисних властивостей організму - як загальних, так і місцевих. Це може бути переохолодження, гіповітаміноз, стрес, супутні захворювання, порушення обмінних процесів.

Іноді цистит можуть спровокувати деякі маніпуляції, наприклад катетеризація сечового міхура або гінекологічні маніпуляції. Крім того, крім мікробів, цистит може викликати ряд факторів, таких як порушення кровообігу в стінці сечового міхура і малому тазі. Як бачимо, немає єдиної причини, що може спровокувати цистит, тому не може бути единого лікувального препарату, що позбавить від цієї проблеми.

Виходячи з практики, цистит частіше має "жіноче обличчя" і іноді, дійсно, можна простежити деяку сезонність у частоті його виникнень.

Восени дівчата і жінки трохи частіше звертаються до урологів з даною проблемою. Це можна пов'язати зі зміною погодних умов, гіповітамінозом, деяким стресом організму, пов'язаним із закінченням літнього періоду, а також загостренням багатьох хронічних захворювань, які побічно також впливають на виникнення циститу.

Дуже часто у молодих жінок цистит можуть провокувати статеві контакти. Це пов'язано з анатомічними особливостями жіночого організму (сечівник у жінок коротший і ширший за чоловічий), і попаданням мікроорганізмів в сечовий міхур висхідним шляхом під час статевого акту. Крім того, мають значення анатомічні особливості будови статевих органів жінок, що страждають на постійні прояви циститу. Наприклад, зустрічається так звана піхвова ектопія зовнішнього отвору сечовипускального каналу. У даному випадку, основним методом лікування буде пластична операція.

Цистит характеризується різноманітністю клінічної картини - від легкого відчуття дискомфорту в нижніх відділах живота, до різко вираженого болю в проекції сечового міхура, частими болючими позивами до сечовипускання, різями, печінням. Кількість походів в туалет може досягати 100 - 120 разів на добу. Часто на тлі суб'єктивних відчуттів з'являється кров у сечі.

Як правило, цистит протікає так яскраво, що, відчувши його один раз, людина ніколи не забуває ці відчуття. Але все ж лікарі повинні бути уважними і диференціювати цистит з іншими захворюваннями такими як, наприклад, камінь сечового міхура, пухлина сечового міхура, нейрогенна дисфункція сечового міхура, туберкульоз сечового міхура і т.д.

Як правило, цистит не має прямого взаємозв'язку з безпліддям, але може супроводжувати його, як і інші захворювання.

Щоб зрозуміти, що у Вас цистит, багато медичних знань не потрібно. Але щоб з'ясувати, що викликало цистит і як його подолати, може знадобитися арсенал знань з багатьох розділів медицини. Саме тому для встановлення діагнозу, а найголовніше - для призначення лікування, необхідно звернутися до профільного фахівця, а не займатися самолікуванням, "за порадою подруг" або "жіночих форумів".

Залежно від тих факторів, які викликають цистит, і призначається лікування. Основне завдання при лікуванні циститів - санація сечових шляхів і відновлення антибактеріальних механізмів сечової системи.

Якщо цистит викликано бактеріями - призначаються антибактеріальні препарати і комплекс інших заходів, які сприяють відновленню стінки сечового міхура.

Якщо цистит викликано порушенням уродинаміки нижніх сечових шляхів, всі сили направляються для ліквідації цих факторів. Може знадобитися коригування гігієнічних і сексуальних чинників. Також може проводиться імуностимуляція, а у важких випадках - навіть оперативне лікування.

Саме тому цистит є одним з найпростіших і, одночасно, одним з найскладніших захворювань, з якими жінки, як правило, звертаються до урологів. Крім того, цистити дуже часто супроводжують гінекологічні проблеми, але багато жінок про це не здогадуються.

І саме тому не можна займатися самолікуванням або лікуванням "по телефону" чи "по Інтернету" або "за порадою подруги", а при перших симптомах звернутися до профільних фахівців, тим більше, якщо ця проблема проявляється не вперше.

Будьте здорові!

Відгуки про лікарів