Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Черевна кровотеча — як розпізнати приховану небезпеку

Кровотеча в черевну порожнину (гемоперитонеум) — вкрай небезпечна патологія, що потребує негайного хірургічного втручання і супутньої терапії. Масивна крововтрата, що виникає в результаті пошкодження однієї з судин черевної порожнини, може швидко призвести до шоку і летального результату.

Найбільш частими причинами черевної кровотечі є закриті та проникаючі травми живота — удари і здавлення з пошкодженням внутрішніх органів і судин, наприклад, при автоаваріях, падіннях з висоти, побитті, вогнепальних або ножових пораненнях, внаслідок оперативних втручань (розходження швів) та ін.

Є також нетравматичні причини розвитку гемоперитонеума, пов'язані з онкологічними захворюваннями, патологіями органів черевної порожнини, особливо печінки та селезінки, гінекологічною патологією (позаматкова вагітність, розрив кісти яєчника), аневризмами аорти.

Основні ознаки черевної кровотечі: сильна слабкість і млявість, апатичність, різка блідість шкірних покривів, холодний піт, наростаюче падіння артеріального тиску, що супроводжується вираженою тахікардією (до 120–140 серцевих скорочень на хвилину), збільшення розмірів живота, різноманітні болі в черевній порожнині, запаморочення, аж до втрати свідомості, шоку і колапсу. Хворому з черевною кровотечею боляче лежати, тому він прагне зайняти сидяче положення (симптом «ваньки-встаньки»). У деяких випадках біль може віддавати в груди, лопатку, спину.

Перша допомога при черевній кровотечі

За найменшої підозрі на внутрішню кровотечу пацієнт повинен бути негайно доставлений у хірургічний стаціонар.

Поки не приїде машина швидкої медичної допомоги, хворий повинен перебувати в горизонтальному положенні на спині. Можна покласти на живіт холод, але у жодному якому разі не можна поїти або годувати хворого, застосовувати знеболювальні та будь-які інші препарати.

Лікування тільки хірургічне, мета його — знайти та усунути причину кровотечі, зупинити подальшу втрату крові. Одночасно проводиться інтенсивна протишокова та гемостатична терапія, переливання крові або її замінників, відновлення втраченого об'єму крові й артеріального тиску.

Пам'ятайте: прогноз черевної кровотечі завжди дуже серйозний, і від того, наскільки швидко пацієнт потрапить у хірургічний стаціонар, буде залежати його життя.

Відгуки про лікарів