Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Більшість випадків захворювання щитоподібної залози виникають через дефіцит йоду.

Більшість випадків захворювання щитоподібної залози виникають через дефіцит йоду. Значну частину з них можна б було уникнути тільки за рахунок нормалізації споживання йоду. Однак, варто пам'ятати, що самолікування в даному випадку може бути дуже небезпечним.

Практично немає органу в людському організмі, на який би не впливав гормон щитоподібної залози. Тому дуже часто пацієнти з патологією щитоподібної залози приходять на прийом не до ендокринолога, а до невролога, гінеколога, кардіолога, гастроентеролога. Лікарі, знаючи симптоматику ураження суміжних органів при порушенні функції щитоподібної залози, направляють пацієнта до профільного фахівця.

Жителі України в середньому отримують на добу наступну кількість йоду: дорослі - 50-80 мкг, діти - 25-50 мкг. При цьому норма споживання йоду становить для дорослих - 150 мкг, а для дітей - 50-150 мкг. При нестачі йоду може розвиватися збільшення щитоподібної залози (зоб), в ній можуть утворюватися вузли. У дітей погіршуються здібності до навчання, розвивається стомлюваність, порушується процес формування тканин організму. У дорослих знижується працездатність, можуть проявлятися різні патології.

Вирішення проблеми йодного дефіциту досить просте - використання йодованої солі. Але, на жаль, лише близько 35% українських сімей використовують сьогодні йодовану сіль. Крім того, йодування солі в нашій країні зазвичай проводять йодидом калію, який є нестійкою сполукою. Він розпадається при контакті з повітрям, розкладається на світлі. При термічній обробці їжі втрати йоду складають до 65%. При зберіганні йодованої солі протягом 6 місяців весь йод розпадається, і її можна використовувати як звичайну сіль.

Щоб організм отримував необхідні дози йоду, потрібно включати в раціон рибу і морепродукти. В них вміст йоду максимальний (150-400 мкг/100 гр. продукту). Також йод міститься у м'ясі, яйцях, молоці, молочних продуктах, гороху та квасолі, однак у цих продуктах його вміст набагато менший.

Препарати йоду зазвичай призначаються вагітним, жінкам, що годують грудьми, дітям у період росту і статевого дозрівання, а також в ряді інших випадків. Однак, існує чимало протипоказань для цього препарату. Тому, щоб йод не нашкодив, призначати препарати пацієнтові має тільки лікар після ретельного обстеження.

Передозування йодом може спровокувати неприємні відчуття - металевий присмак і печіння у роті та горлі. Крім того, надлишок йоду може призвести до більш тяжких проблем - порушення діяльності шлунково-кишкового тракту, больових відчуттів в яснах і зубах, появі шкірних висипань, запалення слинних залоз і кон'юнктивіту.

Відгуки про лікарів