Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Бережіть себе в свята від надмірного вживання алкоголю і переїдання, не зловживайте «чистками».

Попереду - новорічні свята. Вони несуть радість і втіху, але іноді затьмарюються погіршенням роботи шлунково-кишкового тракту. Саме на час новорічних свят припадає найбільше навантаження на органи травлення, особливо на печінку, - у ці дні люди багато їдять і не звертають увагу на кількість випитого спиртного. Тому після новорічних канікул у лікарів додається пацієнтів з гострим холециститом і загостренням хронічних захворювань ШКТ.

Але більшості проблем з травленням можна уникнути, якщо дотримуватися простих правил.

  1. Не голодувати перед святковим столом, за пару годин до застілля варто легко перекусити і прийняти сорбенти, для зменшення засвоєння алкоголю.
  2. Не зловживати жирними і екзотичними стравами. Жири уповільнюють травлення. А незвичні страви можуть викликати дискомфорт.
  3. Їсти потрібно повільно і маленькими порціями (перерва між прийомами їжі - 40-60 хв.).
  4. Обмежити прийом алкоголю і виключити зі святкового меню солодкі газовані напої (вони погіршують травлення і посилюють всмоктування алкоголю).
  5. Десерти і випічку бажано замінити фруктами, або їсти не раніше, ніж через дві години після основної їжі.

Якщо уникнути переїдання не вдалося, можна прийняти ферментні препарати, також ефективним є зелений чай з лимоном, відвар шипшини. Прибрати нудоту допоможе промивання шлунка розчином питної соди (1 ч.л. соди на 1 л води кімнатної температури) і прийом сорбентів. Наступного дня рекомендований нежирний бульйон, який допоможе відновити роботу шлунка.

Деякі вважають, що в свята можна не обмежувати себе в їжі. Досить потім провести «чистку печінки» - і ніяких негативних наслідків для здоров'я не буде. Це помилкове судження. Справа в тому, що прихильники «чистки печінки» в спробі позбавлення від шлаків (у медицині такого поняття як «шлаки» взагалі немає) застосовують екстремальні для організму методики: наприклад, випивають склянку олії і заїдають її лимоном, вживають свіжовичавлені соки натще, роблять клізми з лимонним соком. Всі ці способи жорстко впливають на шлунково-кишковий тракт і можуть заподіяти шкоду. Оскільки вся чистка зазвичай зводиться до виведення жовчі, то при показаннях до її проведення краще використовувати жовчогінні препарати і трави, призначені лікарем.

Печінка - самий унікальний і крупний орган в тілі людини. Вага здорової печінки у дорослої людини може досягати 1,5 кг. Вона виконує дуже важливу функцію - очищує організм від шкідливих речовин і токсинів, які надходять з їжею, продукує жовч, а також активізує жирові і вуглеводні сполуки. Унікальність печінки в тому, що вона має здатність відновлюватися навіть після важких «ударів» по організму. Але для того, щоб її відновлення було можливим, про печінку слід добре дбати.

Відгуки про лікарів