Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Лазня парить, лазня править

Лашин Володимир Віталійович

Скільки пам'ятаю себе, стільки пам'ятаю і лазню. Моє раннє дитинство проходило в сибірських селах, де в кожному селі були громадські лазні. П'ятниця — жіночий день, субота — чоловічий, і ми з батьком щосуботи ходили в лазню. Приміщення парилень були досить великі й високі, зі сходинками-лежанками. По трубі подавався дуже гаряча пара, яка заповнювала все приміщення і створювала певну температуру в парній. Чим вище піднімаєшся по сходинках, тим вище температура. Пара була настільки «густа», що за півметра нічого не було видно, тому по парній всі хлопчики ходили, тримаючись за батьків.

Ходити в лазню — це традиція, що склалася століттями у багатьох народів. Історик Геродот згадує про те, що знаменитому полководцю Олександру Македонському під час походів до душі припали східні лазні. Греки, за свідченням Арістотеля, перейняли звичай приймати парові процедури у Стародавнього Сходу. Гіппократ та інші давньогрецькі лікарі призначали лазневі процедури при різних захворюваннях як терапевтичний засіб. Сократ стверджував: «Лазня очищає не тільки тіло, але і все моє єство». У всі часи лазню називали цілителькою. Банні процедури дають відпочинок натрудженому тілу, знімають душевну втому, мають очисні властивості, сприятливо впливаючи на шкіру і на організм в цілому. Свідчення цього — влучні народні приказки: «Помився, як знову народився», «Лазня парить, лазня править, лазня все поправить», «Який день паришся, той день не старієш».

9 простих правил, які допомагають отримати від лазні задоволення і оздоровчий ефект

  1. Не можна йти в парну після рясної їжі, а також натщесерце. Необхідно за 1,5–2 години до відвідування лазні поїсти, і бажано легку їжу.
  2. Візьміть із собою вовняну рукавичку або спеціальний шкребок для видалення поту. Видаляючи піт, ви сприяєте потовиділенню і одночасно очищаєте шкіру від відмерлих клітин.
  3. Необхідно вживати достатню кількість рідини, заповнюючи втрачену рідину при потовиділенні.
  4. Паритися найкраще вранці, з 9:00 до 11:00, і в вечірній час, з 17:00 до 19:00.
  5. Перед відвідуванням парної потрібно прийняти душ, але голову не мочити, щоб уникнути її перегріву в парній. Обов'язково витріться насухо — волога перешкоджає потовиділенню.
  6. На голову бажано надіти фетрову шапку або хустку для запобігання перегріву.
  7. Вийшовши з парної, сполосніться спочатку теплою, а потім холодною водою, або стрибніть у басейн. Після цього відпочиньте і обсохніть.
  8. Відвідувати парну бажано раз на тиждень і регулярно.
  9. Привчайте себе до жару поступово. Увійшовши в парилку, посидьте 3–4 хвилини внизу, а краще ляжте. Жар буде впливати на тіло рівномірніше, а розслаблені м'язи краще сприймуть пропарювання.

Як же впливає на наш організм банний жар і зміна температурних режимів?

Лазня позитивно впливає на серцево-судинну систему, покращуючи кровообіг за рахунок перепаду температур. Жар сприяє розширенню дрібних кровоносних судин — капілярів, а контраст температур при стрибку в басейн сприяє звуженню капілярів. Після виходу з басейну судини знову розширюються. Так виконується «гімнастика судин».

Помірний перегрів підсилює імунну систему, підвищує стійкість організму до несприятливих чинників зовнішнього середовища, сприяє профілактиці застудних захворювань. Люди, що регулярно відвідують лазню, легше переносять спеку і холод, краще підготовлені до кліматичних змін.

При впливі жару на нашу шкіру відкриваються пори, відторгаються омертвілі лусочки шкіри, видаляються надлишки жиру, що виділяється сальними залозами, поліпшується кровопостачання шкіри.

Нирки починають посилено працювати, і в поєднанні з поліпшеною перистальтикою кишечника, сприяють виведенню шкідливих речовин. Крім того, посилене потовиділення знижує навантаження на нирки.

Завдяки банним процедурам активізується обмін речовин, що сприяє зниженню ваги.

Цілющій жар позитивно впливає на центральну і периферичну нервову систему, а значить і на психіку людини. Одне з фінських прислів'їв говорить: «Гнів і ненависть згоряють у сауні».

Гаряче повітря сприяє очищенню дихальних шляхів, впливає на нервові рецептори, що має стимулюючу дію на роботу слизових оболонок дихальних шляхів. Збільшується рухливість реберно-хребетних суглобів, рухи грудної клітки стають більш вільними. Поліпшується кровообіг у легенях, і кров краще насичується киснем. Гаряча пара допомагає впоратися з нежиттю, ефективно запобігає грипу та іншим застудним захворюванням.

Істотний вплив підвищених температур на серцево-судинну систему обмежує використання парних процедур у людей з серцево-судинними захворюваннями — гіпертонічною хворобою, ішемічною хворобою серця, серцевою недостатністю. За наявності будь-яких хронічних захворювань важливо проконсультуватися з лікарем щодо допустимості цих процедур у кожному конкретному випадку.

Лазня, звичайно, не панацея. Однак її унікальний, багатофункціональний позитивний вплив на організм робить лазню незамінною для кожного, хто цінує своє здоров'я. Лазня парить, миє, лікує, гартує, молодить, чистить і захищає.

Наближаються холодні місяці, а разом з ними загострення хронічних і почастішання простудних та інфекційних захворювань. І що може бути краще, ніж у холодну, сиру і вогку погоду попариться в гарячій, добре протопленій лазні.

Відгуки про лікарів