Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

Апарат УЗД

Ультразвукове дослідження, або скорочено, УЗД — метод діагностики, що дозволяє оцінити розміри, структуру та іноді функцію внутрішніх органів, — досить давно увійшов у рутинну практику лікарів. Напевно, не знайдеться жодної людини старше 20 років, яка жодного разу не робила це дослідження.

Пристрій УЗ-апарату ми розглянемо на прикладі новинки компанії Toshiba — апарату Aplio 500, нещодавно встановленого в клініці Into-Sana. Ультразвуковий датчик — основна частина будь-якого УЗ-апарату. Він створює і сприймає звукові хвилі, використовуючи принцип п'єзоелектричного ефекту, який був відкритий П'єром і Жаком Кюрі в далекому 1880 році. Звукові хвилі поширюються по тілу і досягають меж між тканинами з різним акустичним опором (наприклад, між рідиною і м'якою тканиною, м'якою тканиною та кісткою). При цьому частина звукових хвиль буде відбита назад до перетворювача, а інша частина продовжить свій шлях у новому середовищі. Відбиті хвилі сприймаються датчиком. Дані від ультразвукового датчика передаються у центральний процесор, який є «головним мозком» апарату і служить для обробки отриманих даних, формування зображення і його виведення на монітор. Процесор обчислює відстань від датчика до тканини або органу, використовуючи відому швидкість поширення звуку в тканини і час, протягом якого до датчика повернувся відбитий луна-сигнал (зазвичай, близько мільйонних часток секунди).

Ультразвукові датчики бувають механічними й електронними. Механічні морально застаріли, і в сучасних сканерах не використовуються. Їх недоліками були шум, вібрація, що вироблялися під час руху випромінювача, а також низька якість зображення. Сучасні електронні датчики дозволяють провести діагностику на найвищому рівні й за менший час.

Часто задавані питання

Як підготуватися до УЗД?

Зазвичай, спеціальна підготовка до УЗД не потрібна. Наші консультанти дадуть Вам спеціальні інструкції з підготовки до УЗД у разі потреби.

Чому не можна їсти перед УЗД черевної порожнини?

Стан натщесерце дозволяє знизити кількість повітря в шлунку і кишечнику, яке може перешкоджати візуалізації внутрішніх органів.

Це також гарантує, що жовчний міхур буде заповненим і може бути адекватно обстежений при УЗД.

Це шкідливо?

Ультразвуковий апарат не є джерелом «опромінення» (іонізуючого випромінювання), і тому не шкідливий.

Чому в мене повинен бути повним сечовий міхур перед УЗ-дослідженням?

Повний сечовий міхур служить вікном, через яке проходять УЗ хвилі, і дозволяє візуалізувати органи малого тазу при проведенні дослідження через черевну стінку.

Чи можна по УЗД визначити стать моєї дитини?

Якщо положення дитини дозволяє розглянути область геніталій, то стать дитини може бути визначена з 14–16 тижнів, однак вона може не визначатися до 20–22 тижнів.

Компресійна еластографія — діагностика еластичності тканин. Оцінка еластичності тканин проводиться шляхом порівняння зображень до та після їх стиснення.

Залежно від того, як створюються механічні напруження у тканинах (статичним або динамічним стисненням), реалізуються різні методи проведення та оцінки результату.

Цей метод дозволяє детально оцінити щільність тканин і використовується, наприклад, при диференціації щільних пухлиноподібних утворень від нормальної тканини молочної залози, щитовидної залози.

Еластографія здвигової хвилі — подальший розвиток методики, що стала доступною на апараті Aplio 500. Вона дозволяє оцінювати більш глибокі структури, наприклад, печінку, оскільки не потребує здавлювання об'єкта дослідження. Є менш залежною від оператора (лікаря).

Відгуки про лікарів