Контакт-центр: +38 (044) 393-00-00 +38 (0482) 307-500
Швидка допомога (Одеса) +38 (0482) 343-062 +38 (067) 7343-062 +38 (099) 9343-062

9 найперших ознак мікроінсульту

Про те, що таке мікроінсульт і чим він відрізняється від інсульту, виданню "Обозреватель" розповіла кандидат медичних наук, лікар-невролог вищої категорії, лікар медичних центрів Into-Sana Наталія Іванівна Романенко.

У повсякденному житті, вживаючи слово "мікроінсульт", ймовірно, характеризують менш гостре порушення мозкового кровообігу, ніж інсульт. У сучасній медицині поняття "мікроінсульт" відсутнє взагалі. Замість цього використовують термін "транзиторна ішемічна атака" (ТІА). Часто ТІА розглядають як доброякісне явище, а інсульт - як серйозне захворювання. Такі погляди невірні. ТІА та інсульт представляють єдиний патологічний процес, в основі якого лежить гостре порушення мозкового кровообігу ішемічного характеру. У разі ТІА спостерігається минуще гостре судинне неврологічне порушення, що не супроводжується утворенням інфаркту мозку. І той, й інший стан несуть потенційний ризик інвалідизації і смерті. Проте, при ТІА ще є можливість, завдяки лікуванню, запобігти пошкодженню головного мозку. В Україні реєструється від 90 до 100 випадків ТІА на 100 тис. населення. Найбільш часто ТІА зустрічаються у людей похилого віку. У віці від 65 до 69 років ТІА зустрічається у 2,7% чоловіків і у 1,6 % жінок, а у віці від 75 до 79 років - у 3,6% чоловіків і 4,1 % жінок.

Які причини, симптоми, наслідки цього явища?

Причинами ТІА є атеросклеротичне ураження артерій, артеріальна гіпертензія, захворювання серця, цукровий діабет, ін. Вищевказані причини обумовлюють приблизно 95 % ТІА і домінують в осіб похилого віку. Приблизно в 5 % випадків, частіше у осіб молодого віку.

ТІА можуть бути викликані іншими причинами:

  • розшарування артерій;
  • васкуліти, вроджені аномалії артерій;
  • мігрень;
  • гематологічні порушення;
  • інфекції;
  • злоякісні новоутворення;
  • оральні контрацептиви;
  • вагітність і післяпологовий період;
  • патологічна звивистість судин;
  • екстравазальна компресія хребетних артерій патологічно зміненими шийними хребцями.

Слід зазначити, що для ТІА характерний раптовий початок і швидкий регрес симптомів, найчастіше протягом 1 години.

Необхідно звернути увагу на наступні симптоми:

  • Слабкість однієї верхньої і/або нижньої кінцівок. Може виникнути параліч обличчя.
  • Оніміння половини обличчя та/або кінцівки.
  • Минуще порушення зору на одне око.
  • Порушення мови: труднощі в згадуванні слів, вимові або сприйнятті слів.
  • Порушення координації: порушується рівновага при рухах рук, ніг або тіла. Пацієнт може похитуватися або впасти при ходьбі або в положенні стоячи.
  • Диплопія: роздвоєння або каламутність зображення.
  • Запаморочення: пацієнт описує його не як дивні відчуття в голові, а ніби він сам кружляє.
    Труднощі при ковтанні.
  • Поведінкові порушення: пацієнт не сприймає сказане або робить незлагоджені рухи. Можливо надмірна тяга до сну. Можливо збудження або психоз.

ТІА може бути передвісником всіх типів інсульту, але найчастіше передує розвитку атеротромботичного інсульту. На тлі ТІА розвивається 25-50% атеротромботичних інсультів, 11-30 % кардіоемболічних, 11-14% лакунарних і 9-11% геморагічних інсультів.

Чи можна розпізнати мікроінсульт?

Ми не завжди можемо розпізнати ТІА, оскільки симптоми тривають короткий час і багато пацієнтів не надають істотного значення скороминучим короткочасним порушенням і не звертаються до лікаря. Часто діагноз "ТІА" не можна поставити без чіткого опису симптомів очима свідків.

У яких випадках необхідна допомога медиків. Що буде, якщо не звернутися до лікарів, чи можливі ускладнення (які) і настання інсульту (через який час)?

У всіх випадках з ТІА в ургентному порядку слід госпіталізувати пацієнта в стаціонар для екстреної діагностики з використанням нейровізуалізації і негайного лікування. Ці підходи є новими для Європи. Амбулаторної допомоги недостатньо. Всім пацієнтам з ТІА необхідно провести магніто-резонансну томографію головного мозку, а також МР-ангіографію або КТ-ангіографію судин мозку. Нерідко ТІА передує інсульту, тому екстрена госпіталізація і оцінка стану пацієнтів з підозрою на ТІА дозволяє згодом знизити ризик розвитку інсульту.

Чим небезпечні мікроінсульти? Чи є можливість їх профілактики?

Пацієнти, які перенесли ТІА, мають високий ризик розвитку інсульту. У перші 3 місяці після ТІА від 10 до 17% пацієнтів переносять ішемічний інсульт, при цьому від чверті до половини цих інсультів виникають у перші 48 годин після ТІА. Крім цього, після ТІА зростає ризик інших серцево-судинних захворювань. Протягом перших 90 днів після ТІА інфаркт міокарда, нестабільна стенокардія, шлуночкова аритмія спостерігалися у 2,6 % пацієнтів. Попередити ТІА можливо шляхом проведення первинної профілактики.

Як вже зазначалося, ризик ТІА безпосередньо пов'язаний з рівнем артеріального тиску (АТ). У першу чергу, важливо контролювати рівень артеріального тиску. Цільове значення артеріального тиску - 120/80 мм рт. ст. Воно досягається шляхом зміни способу життя і гіпотензивною терапією. Необхідно регулярно контролювати рівень глюкози крові. Якщо її зміст підвищено, обов'язково зверніться до лікаря, оскільки ви потребуєте певної дієти. Ще одним напрямом запобігання ТІА є застосування ліпідознижуючих препаратів, у тому числі статинів. Рішення про їх прийом приймається після визначення рівня загального холестерину і ліпопротеїдів крові. Якщо підвищений рівень загального холестерину і ліпопротеїдів низької щільності, обов'язково зверніться до лікаря, який підбере вам дієту, фізичні вправи або спеціальну лікарську терапію. З'явилися нові відомості про відсутність профілактичного ефекту від прийому вітамінів, антиоксидантів і гормональної замісної терапії у жінок. Дещо змінилися уявлення про можливості антитромбоцитарної терапії в первинній профілактиці.

Ацетилсаліцилова кислота в низьких дозах - до 100 мг/добу - рекомендована жінкам, але профілактичний ефект від її призначення мінімальний. Доцільно застосовувати малі дози ацетилсаліцилової кислоти для первинної профілактики ТІА у пацієнтів з асимптомним стенозом внутрішньої сонної артерії більше 50%.

Важливо також відмовитися від куріння, зловживання алкоголем. Регулярна фізична активність (прогулянка протягом 30 хвилин 5-6 разів на тиждень, плавання, велосипед, танці, інше) поліпшить самопочуття і сприятиме зниженню ризику ТІА. Необхідно дотримуватися дієти з зменшенням кількості кухонної солі і насичених жирів, харчування, збагаченого багатими на клітковину фруктами і овочами.

Відгуки про лікарів